Artikel top billede

Fiber-firmaer: Mobilt bredbånd er kun et supplement

Dansk Energi har ikke meget tilovers for Innovation Labs udtalelser om, at fibernettet vil tabe kampen mod det mobile bredbånd. Se her hvorfor.

"Vi kan kun ryste på hovedet over de udmeldinger, som Innovation Lab kommer med," siger Thomas Woldiderich, konsulent i Dansk Energi, energiselskabernes brancheforening.

Hovedrystenen skyldes, at efter Varde gik i gang med at udrulle fiberforbindelser med en overførselshastighed på én gigabit i sekundet, har videncenteret Innovation Lab kritiseret forretningstankegangen med lynhurtige fiberforbindelser til privatkunder.

Innovation Lab peger på, at internetleverandører i stedet bør satse på at udbygge det mobile bredbånd.

Den udlægning er brancheforeningen for de danske energiselskaber - ikke overraskende - lodret uenig i, og er klar til at give igen af samme skuffe.  

"Man skulle tro, at netop Innovation Lab havde fokus på innovation og udvikling af nye tjenester og nyt indhold, som der gives mulighed for ved næsten ubegrænset båndbredde. Innovation Lab skal vist til at revurdere deres navn, hvis de ikke ser verden på den måde," udtaler Thomas Woldiderich.

Mobilt bredbånd kan ikke stå alene

Det er i høj grad Dansk Energis medlemmer, der graver fiberforbindelserne ned til de danske kunder.

I Varde er det da også elselskabet SE (Syd Energi), der finansierer gigabit-projektet.

Og fiber-brancheforeningen mener modsat Innovation Lab, at det mobile bredbånd skal ses som et supplement til en hurtigere forbindelse i hjemmet.

"Det er ikke en erstatning for det kabelbaserede, det er et supplement. Det har Google også understreget i deres gigabit-projekt i USA," Thomas Woldiderich fra Dansk Energi.

Det var ni lokale erhvervsledere fra Varde, der tog kontakt til SE for at få iværksat deres plan om at styrke internettet i kommunen.

"I Varde-casen havde det stået de erhvevsdrivende frit for at kontakte 4G-udbyderne og høre, om de havde en interesse i at dække Varde. Det, tror jeg bare ikke, er noget, der ligger lige for, så havde teleselskaberne været proaktive for at dække byen."

Større hastighed kan drive innovationen

Thomas Woldiderich tror ikke på, at den almindelige internetbruger kan være tilfreds med en kobber- eller mobilforbindelse på op til 20 Mbit/s.

"20 Mbit/s er fint nok til at surfe rundt og forskellige gøremål, men hvis du vil have en ordentlig kvalitet, et ordentligt HD-billede, på sigt Ultra HD eller streame Blu-ray-film i større grad, så er der brug for mere båndbredde."

Ligeledes kan en hurtigere forbindelse til hjemmet være med til at drive innovationen af nye tjenester.

"Hvis man har en større, ubegrænset kapacitet til rådighed, så kommer innovationen også. Et klassisk eksempel er elektriciteten, da man først gav adgang til nærmest ubegrænset el gennem stikkontakterne, har det medført en voldsom innovation i forhold til eksempelvis køleskabe og fjernsyn."

"Hvis man giver los i forhold til ubegrænset bredbånd, så sidder der nogen i Varde og tænker på en tjeneste, og udvikler den selv i et kælderrum. Det kan man bare ikke med 10-20 Mbit/s, så udvikler man ikke tjenester, der kræver 30 Mbit/s, når man ikke har adgang til det," fortæller konsulenten.

Thomas Woldiderich mener ikke, at Innovation Lab skal afskrive de hurtige fiberforbindelser til privatkunder.

"Jeg kan jo kun opfordre Innovation Lab til at tænke mere ud af boksen, og se nærmere på mulighederne i højere båndbredde i stedet for at lade sig begrænse."

Læs også:
Glem alt om fibernet: Her er fremtidens super-net

Dansk provinsby slår dørene op for super-internet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere