Artikel top billede

Billedet er taget i torsdag 10. marts af en af Joan Falk Jensens kolleger, da de var forsamlet til møde med Prosa.

Dagbog fra CSC-lockoutet: Jeg væmmes

"Nu er jeg bare et nummer," konstaterer Joan Falck Jensen, som er lockoutet fra sit job i CSC. Læs hendes personlige dagbog om konflikten og medarbejdernes vrede, frustrationer og håb for fremtiden.

Joan Falck Jensen er lockoutet. En af de 120 it-medarbejdere, der i præcis en måned har været tvunget væk fra deres job hos it-giganten CSC.

Læs hendes gribende dagbog fra første dag i konflikten og til nu:

Om de mange faglige overvejelser, om skiftende meldinger fra ledelsen, om frustrationerne, om konsekvenserne for familien og ikke mindst om, hvordan det føles at være under det konstante pres og svinge mellem bekymring og optimisme.

30. januar 2011

I dag modtog jeg og 135 andre af mine kolleger i CSC en mødeindkaldelse fra Prosa. På mødeindkaldelsen fremgik det, at JEG var en af de 136, som ledelsen i CSC havde udpeget til at skulle lockoutes.

Hold da op, tænke jeg - hvad betyder det for mig? Og hvorfor har jeg ikke hørt noget fra ledelsen omkring dette? Ikke engang min nærmeste leder havde hørt noget ...

Prosa indkaldte os til nogle informationsmøder, hvor det bl.a. fremgik, at ledelsen havde trukket 16 af de 136 varslede tilbage.

4. februar 2011

I dag er der indkaldt til forhandling i Forligsinstitutionen - mon de kan blive enige?

Næ det kunne de slet ikke - de blev sendt hjem igen med besked om at tænke sig grundigt om, for derefter at møde op igen i Forligsinstitutionen tirsdag 8. februar 2011 - altså dagen før lockouten kan træde i kraft. Hold da op, der er godt nok lagt op til spænding her ...

7. februar 2011

Var først på arbejde og knoklede med de ting, jeg vidste, var vigtige at få afsluttet i relation til min kunde, mine kolleger og min chef. Om eftermiddagen var jeg til cafémøde for lockoutede på Retortvej i Valby - trykket, men spændt stemning - hvad var vi på vej ud i og hvad var vores rettigheder? Der var mange spørgsmål, der trængte sig på.
 
8. februar 2011
Var på arbejde - det er svært at holde koncentrationen. Mon vi er lockoutet i morgen? Jeg rydder op på min plads, taler med mine kolleger og forsøger at få de sidste ting færdige.

Der er ikke nogen rar stemning - mon Dommedag nærmer sig?

I dag har jeg stået på 'Dødslisten' i 2 uger og senere i aften vil det vise sig, om jeg skal møde på arbejde i morgen tidlig eller ej.

Mødet i Forligsinstitutionen er først om eftermiddagen, så mange vælger at aflevere deres ting tirsdag eftermiddag - jeg har valgt at jeg vil aflevere mine ting onsdag morgen, hvis det bliver aktuelt.

Beskeden kommer først omkring kl 21.30 - den er god nok, vi er lockoutet fra i morgen - føj en ubehagelig meddelelse og sikke en grim dag ...

9. februar 2011

Min første dag som lockoutet - en ny identitet, jeg skal lære at være dus med.

Jeg møder på arbejde, men kun for at aflevere mine ting - min laptop, mobiltelefon, ID- og adgangskort bliver lagt ned i en flyttekasse med mit personalenummer uden på - ikke en gang mit navn - jeg er for alvor 'bare et nummer'. Jeg er teknisk fyret og erklæret som 'ikke ønsket' af min topledelse - hvor fedt er det lige?

Kl. 10 er der møde for lockoutede på Mølle Allé 26, Valby, hvor vi har fået lov til at låne lokaler af TIB.

Lokalet er fyldt med kolleger - nogle kender jeg, andre kan jeg genkende, men langt de fleste kan jeg slet ikke huske, at jeg har set før. Men det står klart, at vi deler samme skæbne og det kan ikke undgå at knytte os til hinanden. Gad vide, hvor længe vi skal tilbringe tiden sammen i denne underlige situation?

Føler mig nytteløs

Prosas tillidsrepræsentanter ridser planerne op, og vi skal fremover mødes 2 gange om ugen for at få og dele informationer med hinanden.

Jeg har før været til møder med tillidsrepræsentanterne, men jeg har aldrig før været så optaget af at forstå hvert et ord og konsekvenserne af, hvad der bliver sagt. Men det er svært at koncentrere sig, der er så mange tanker der flyver rundt i mit overfyldte hoved.

Jeg føler mig allerede nyttesløs og har en trang til at kunne gøre noget ...

Da der bliver spurgt efter frivillige til arbejdsgrupper, melder jeg mig straks på banen. Der skal bruges et par stykker til nogle interviews - nogle, der vel at mærke har en og vil udtrykke sin mening. Og det har jeg.

Vi danner en arbejdsgruppe, der skal tage sig af pressen. Jeg tænker, at jeg på denne måde kan være med til at gøre en forskel, og jeg kan føle mig nyttig i mere end én forstand.
 
Prosa og TIB's personale har sørget for kaffe, te, sandwich og sodavand - det er rart, at der er nogle, der trods alt vil mig det godt, tænker jeg.

Min ADSL virker stadig, da jeg kommer hjem. Jeg ved, at den kan blive lukket hvert øjeblik det skal være, da det er CSC, der betaler for den. ADSL'en overlever denne dag.

10. februar 2011

Dagen går derhjemme med at samle op på, hvad vi har aftalt i arbejdsgruppen og med at skrive det ned, lave medlemsoversigt og maile rundt, men omkring kl. 10 er det slut med at maile.

Min ADSL er lukket ...!

Heldigvis har min mand et USB-modem, som jeg kan låne. Selvom jeg har varskoet resten af familien om, at ADSL vil blive lukket, medfører det alligevel en mindre familiekrise senere på dagen, da mine børn ikke kan komme på internettet og spille og skrive med deres venner - vi har jo kun ét USB-modem til deling nu ...

Det går jo ikke, så jeg finder en løsning med at bestille en USB-router, sådan at vi alle kan deles om modem'et. Jeg ved jo ikke, hvor længe konflikten varer, og jeg vil ikke binde mig unødigt for et eller flere abonnementer på USB-modems.

CSC vil outsource vores arbejde til Indien

11. februar 2011

Jeg og de andre fra pressegruppen mødes i Prosas lokaler, hvor vi taler en masse med hinanden. Vi lægger os fast på en mediestrategi, som et af vores medlemmer har udarbejdet.

Vi finder også vores slogan i dag - VÆKST med TRYGHED.

Vi taler meget om, at vi ikke forstår, hvordan vores ledelsen i ramme alvor kan tro, at firmaet kan vækste, hvis der ikke er tryghed i ansættelsen for medarbejderne. Vi taler også meget om, at vi jo også er CSC og hvor mærkeligt det er at være i konflikt med sig selv på den måde.

I dag er der afsendt strejkevarsel på 49 kolleger. Jeg tænker på, hvordan mine kolleger, der står på strejkelisten har det med at stå der.

Jeg håber, at de ved, at de er meget vigtige for os alle i kampen for at vinde denne konflikt og jeg håber, at de har fået en god information om konsekvenser og muligheder. Jeg glæder mig i hvert fald til at byde dem velkommen hos os i kælderen i Valby ...

14. februar 2011

Jubii - i dag starter vinterferien, og vi er taget i sommerhus - her har vi den luksus, at vi har ADSL forbindelse. Jeg forberede mig til mødet i morgen og tjekker hvad, der bliver skrevet om os i de elektroniske medier.

15. februar 2011

Lockoutmøde i Valby. Fra i dag skal vi være i kælderen - en meget god metafor for os alle. Nu er vi da nede i kælderen, også bogstaveligt.
 
Der er afrapportering fra de forskellige arbejdsgrupper. Snakken går rundt omkring. Prosa informerer om, at CSC-ledelsen har opponeret mod strejkevarslet med påstand om, at de berørte er omfattet af Fredsaftalen.

Der afholdes møde senere på ugen siger de, hvor de håber at komme til enighed om varslets lovlighed - vi venter endnu en gang i spænding ...

16. februar 2011

I dag er der stort medlemsmøde for alle CSC-ansatte, der er organiseret i Prosa. Jeg har sammen med 2 andre fra pressegruppen lovet at stå for et indlæg omkring de lockoutedes situation.

Jeg er nervøs og spændt - Mødet betragter jeg som en lakmusprøve på, om vi har opbakning udenfor kælderen i Valby. Mange har vinterferie og mødet skal holdes kl.14.30 - tænk nu hvis det 'kun' er os, der er lockoutede der er mødt op...
 
Mødet bliver holdt i Nørrebrohallen og til min store lettelse møder der rigtigt mange op - ca 350 mennesker er samlet.

Nej, hvor var jeg nervøs - jeg er ikke sådan lige vant til at tale for så mange mennesker.

Vores indlæg gik rigtigt godt og vi fik stående applaus fra de fremmødte - så er der altså alligevel nogen derude, der synes, at vi dur til noget - det var fedt.

Nul putte - jeg vil ikke stå først i køen til fyring

På mødet fik vi vist en powerpoint, der tydeliggør, at der er planer om en fyringsrunde - 900 skal ud af biksen inden 1. april 2012.

Så kan jeg bedre forstå, at CSC meget gerne vil af med vores tryghedsaftale.

Men nul putte - jeg vil ikke stå først i køen til fyring bare fordi ledelsen gerne vil have en fleksibel personaleportefølje.

17. februar 2011

CSC-ledelsen har i dag benægtet rygterne om fyring af 900 medarbejdere - de siger, at der er tale om et 'umodent dokument' - helt ærligt ...
 
Vi mødes igen i kælderen på Mølle Allé og får informationer.
I dag fejrer vi en 50 års fødselsdag og et 25 års jubilæum.
Eventgruppen har sørget for store lagkager med navne på fødselar og jubilar - meget hyggeligt og godt initiativ. Vi havde også besøg af en journalist og en fotograf, der gerne ville snuse til vores hverdag som lockoutede.

18. februar 2011

Sommerhus, brændeflækning og -stakning - sådan noget brænde kan man få varmen af op til flere gange.

Konflikten i nyhederne - lige inden X Faktor

I pressegruppen har vi fulgt godt med i, hvor og hvad der skrives om vores konflikt, men indtil videre har det mest været den del af pressen, der beskæftiger sig med it-branchen, der har interesseret sig for vores situation.

Derfor er det en lille sejr, da jeg ser, at TV2 Lorry i den bedste sendetid bringer nyheden om, at der findes dokumenter, der viser, at der skal fyres medarbejdere i CSC. Lige før X Factor.

Jeg håber, at mange har bidt mærke i nyheden og i, at der rent faktisk kører en konflikt på min arbejdsplads.

I min mailboks kan jeg se, at Prosa i dag har opsagt fredsaftalen - det betyder, at vi pr. 1. juni kan sende alle i strejke, der arbejder på Prosa DK overenskomst - spændende ...

22. februar 2011

Lockout-møde i kælderen. I pressen har vi kunnet læse om danske virksomheder, som gerne vil påtage sig konfliktramtarbejde. Helt ærligt - er vi i det danske samfund virkeligt kommet så langt ud nu, at der ikke længere er plads til moralen?

Det er i den grad usympatisk læsning, når navngivne firmaer står frem og bekræfter, at de gerne vil udføre arbejdet, hvis vi kommer i en storstrejke efter 1. juni.

Jeg væmmes ... 

I dag har vi på mødet besøg af en af vores kolleger, der stadig er i arbejde. Hun kommer for at fortælle os, at hendes afdeling dagen før var kaldt til møde, hvor de fik at vide, at deres arbejde skulle offshores, og at 'man' forventede, at de nåede at vidensoverdrage til indiske kolleger over telefonen inden 1. juni 2011. Helt tilfældig dato er det jo nok ikke ...

Sådan en strategi kan man jo også lægge for dagen for at få udført konfliktramt arbejde. Jeg tænker, at dokumentet om de 900 fyringer måske alligevel ikke er så umodent?

23. februar 2011

I dag er jeg til støtte-netværksmøde hos Prosa. Der er samlet en masse mennesker, der gerne vil støtte os i konflikten, og så er det med at slå til. Vi er 6 lockoutede medarbejdere, der stiller op til mødet denne onsdag aften kl. 17.

Jeg går derfra med en følelse af, at der virkelig er mennesker derude, der vil os det godt og som støtter os. Dejligt ...

24. februar 2011

Lockout-møde i Valby - Prosa informerer os om, at strejken desværre er udsat. Efter møde i Arbejdsretten er sagen berammet til 16. marts 2011, hvilket betyder, at strejken tidligst kan træde i kraft herefter.

Øv, vi vil også være med i spillet. Det er surt, at ledelsen har held til at holde os fra at strejke, når personerne er udvalgt efter samme principper som dem, ledelsen selv har lockoutet - nå det må Arbejdsretten så tage stilling til ...

25. februar 2011

Fredag. I dag flytter vores store søn hjemmefra, og vi hjælper naturligvis. Vi tager på turné til Ikea og Metro for at købe diverse udstyr - et hyggeligt afbræk i konflikten ...

28. februar 2011

Mandag, starten på en ny uge. Der er en masse skriveri frem og tilbage i gruppen.

Ledelsen er måske alligevel ikke så godt forberedt?

1. marts 2011

I dag starter foråret officielt - så er der da lysere tider på vej - gad vide, om det smitter af på vores konflikt?

Egentlig skulle jeg have været til lockout-møde, men jeg har en tid at passe til en kontrol på sygehuset - sådan en kan nemlig ikke lige laves om, bare fordi der er konflikt på arbejds-pladsen.

Det er meget mærkeligt ikke at skulle mødes med alle de andre. Lockout-møderne er blevet faste holdepunkter i tilværelsen, og jeg føler mig helt uden for, nu hvor jeg ikke har fået informa-tionerne - jeg ringer til nogle af de andre for at høre, hvad der er sket ...

2. marts 2011

Havde i dag besøg af en veninde, som jeg ikke ser så tit. Vi fik talt om konflikten og alt muligt almindelig venindesnak - en herlig afbrydelse af konfliktens alvorlige hverdag.

3. marts 2011

Lockoutmøde i Valby. I dag har Eventgruppen arrangeret fællesfrokost.

Efter frokost har vi besøg af Mattias Tesfaye, der giver os et historisk, men moderne indblik i den danske model - hold da op, hvor vi bliver klogere.

Skræmmende, at vores konflikt tilsyneladende er direkte sammenlignelig med konflikten mod de amerikanske flyveledere under Reagans regeringstid og konflikten mod de engelske kulminearbejdere under Margaret Thatcher. Begge tjente formålet at få nedbrudt de stærke fagforeninger og komme af med aftale-modeller.

Det er da helt klart for mig nu, at denne konflikt handler om noget mere og større end bare os, der er lockoutet - den handler simpelthen om noget så principielt som at slippe af med den danske aftale-model og komme af med alt indholdet i de aftaler, der gennem tiden er indgået med medarbejderne - hold da op for en kamel ...

3.000 breve til konsulentvirksomheder

I dag har vi også pakket en masse breve til danske konsulentvirksomheder, hvor Prosa opfordrer til ikke at tage konfliktramt arbejde. 3.000 breve blev der pakket - men rart at føle sig nyttig og at se, at alle mand var i gang med at pakke.

Prosa holder møde kl. 17, hvor vi dukker 3 stykker op fra pressegruppen. Jeg og de 2 andre bliver dog afbrudt i mødet, da en journalist også gerne vil tale med os.

Vi bliver helt gode til det der med medierne - sikken vi får talt med alle mulige forskellige - måske skal vi ind i mediebranchen, hvis konflikten ikke ender godt?

I dag bliver vores konflikt omtalt i P1 - vi er officielt ikke længere 'den hemmelig konflikt' ...

4. marts 2011

Har i dag hørt udsendelsen fra P1 på Podcast - det var en rigtig god og saglig udsendelse.

Aftenen gik med familiehygge og X Factor.

7. marts 2011

Endnu en uge begynder - nu er jeg på den 5. uge i konflikten.

Jeg læser som sædvanligt nyhederne på de forskellige sites, der følger med i vores konflikt.

8. marts 2011

Lockout-møde i Valby. Informationer fra Prosa og de forskellige arbejdsgrupper. Lidt nyt fra kollegerne tilbage på arbejdet: Endnu en topchef er gået sin vej - hvad mon grunden er til det?

I dag har vi slået katten af tønden i haven hos TIB - mange var klædt ud, og der var en god stemning. Efter tøndeslagningen var der sørget for fastelavnsboller til alle.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at i morgen, så er det gået en måned. En hel måned, hvor jeg ikke har været på min arbejdsplads.

Jeg savner mine kolleger og mit arbejde, mon også de savner mig?

9. marts 2011

Hold da op - så er der gået en måned. Tænk, hvor hurtig det alligevel er gået, men hvor jeg savner mine kolleger.

I dag har jeg været til brunch med min moster og min yngste kusine på Café Zirup i København, det var rigtig hyggeligt.

Mens vi sidder og hygger, får jeg en sms fra en af de andre i pressegruppen:

Ca. 75 af vores kolleger har sat sig ned på Retortvej, fordi de har fundet deres egne jobs slået op som vikariater hos et eksternt konsulentbureau. De kræver svar fra ledelsen på, hvad der foregår.

Så sker der noget - fedt, at de har fundet ud af, at det her ikke kun handler om os. Jeg tænker også, at vores ledelse måske alligevel ikke er så godt forberedt på en storkonflikt, når de må slå mainframe-job op i Danmark. Hvor blev Indien af?

Glæder mig til at mødes med resten af de lockoutede i morgen ...




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere