Artikel top billede

Mac OS X fylder 10 år - går usikker fremtid i møde

Computerviews: I dag er det 10 år siden, at Apple sendte den første version af Mac OS X på gaden. Styresystemet klarer sig bedre end nogensinde, men fremtiden tegner alligevel usikker.

Læs også:

Derfor bliver Mac App Store en fed fidus for dig

Apple kæmper - men Macbook Pro fryser stadig

Computerviews: 24. marts 2001 - for præcis 10 år siden i dag - sendte Apple den første version af styresystemet Mac OS X på gaden.

Dermed tog virksomheden et afgørende skridt væk fra det "gamle" Apple, der først og fremmest henvendte sig til bestemte segmenter, til det Apple, der i dag når alt lige fra teenageren, til grafikeren til mormødre.

Cheetah, som den første version af OS X hed, byggede på Unix og på de teknologier, som virksomheden NeXT havde udviklet.

NeXT, som Steve Jobs var direktør og medstifter af, blev opkøbt af Apple i 1996 - hvormed Steve Jobs vendte tilbage til æbleselskabet.

Trængte til fornyelse

Cheetah blev startskuddet på Apples nye generation af styresystemer, der alle anvender navne, der relaterer sig til kattefamilien - blandt andet Puma, Tiger, Jaguar og senest Snow Leopard.

Ifølge Wikipedia var Cheetah - eller Mac OS X v10.0, som styresystemet egentlig hedder - langsomt og ufærdigt, og der var ikke ret mange applikationer klar til lanceringen.

Men samtidig blev lanceringen af den nye OS-familie også set som meget nødvendig, da Mac OS efterhånden trængte til fornyelse.

Mac OS X vokser

Ifølge Gartner steg Apples markedsandel på pc-markedet i USA fra 7,4 til 9,7 procent fra udgangen af 2009 til 2010. Det er en stigning på 23,7 procent.

På verdensplan har Apple dog ikke spist så stor en del af den OS-kage, som traditionelt tilhører Microsofts Windows, men skal man tro den amerikanske tendens, går Mac OS X fortsat en lys tid i møde.

Den kommende version af Mac OS X, Lion, ventes frigivet i andet kvartal i år. Med den vil Apple i alt have frigivet otte versioner i OS X-familien.

Her er Mac OS X's oplagte afløser

iOS kan blive afløseren

Spørgsmålet er imidlertid, hvor mange flere versioner af OS X, der kommer.

Det er ikke, fordi Apple ikke klarer det godt - for faktisk går det jo strygende med salget af Mac-computere, og markedsandelen stiger støt.

Sagen er bare den, at Apples anden platform, iOS, i den grad har oplevet succes i de senere år med først iPhone og siden iPad.

Interessant er det, at det kommende Mac OS X, Lion, netop inkluderer flere af de funktioner, der har været med til at gøre iOS så populært.

Det er blandt andet en såkaldt launchpad - der giver et overblik over de installerede applikationer, præcis som på en iPhone eller iPad.

Samtidig får track-pad'en nu endnu flere af de touch-funktioner, som man også kender fra iOS-platformen.


Mac App Store.

Mest bemærkelsesværdigt er dog nok Apples nye Mac App Store, der præcis som den mobile App Store gør det nemt at installere og opdatere applikationer.

Når man samtidig medtager, at processorerne på smartphones og tablet-pc'er hastigt nærmer sig den almindelige desktop-CPU, er der endnu mere, der taler for, at iOS og Mac OS X vil fortsætte med at nærme sig hinanden - og på et tidspunkt måske endda fusionere.

Læs også:

Derfor bliver Mac App Store en fed fidus for dig

Apple kæmper - men Macbook Pro fryser stadig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere