Artikel top billede

Nokia: Open source-folk skal holde sig fra Symbian

Nokia trækker beslutningen om at gøre Symbian open source tilbage. Se her, hvad det får af konsekvenser.

Læs også:

Kan denne smartphone lokke dig over til Nokia?

Nokia: Vi har ikke nået bunden endnu.

Computerworld News Service: I en kort periode lagde Nokia sit smartphone-styresystem i hænderne på Symbian Foundation og gjorde det open source, hvilket gjorde det muligt for andre mobilleverandører at tilpasse det til udviklingen af deres egne produkter.

Men Nokia tog fornylig udviklingen af Symbian tilbage in-house og oplyste i sidste uge, at kildekoden ikke længere er offentligt tilgængelig.

Et officielt blogindlæg fra 31. marts om, at Nokia ville frigive kildekoden til platform-partnere, skabte en del forvirring på grund af titlen "We are Open!" - som på dansk kan oversættes direkte til: "Vi er åbne!"

Kritikere påpegede, at styresystemet under den nye licenseringsordning ikke længere kan sige at være "åben" i den forstand at være open source.

Øh, altså åbne for business

I et andet blogindlæg fra sidste uge præciserede Nokia, at den tidligere udmelding blot var ment i betydningen at være "open for business," det vil sige, at Nokia nu har "slået dørene op" for dette specifikke Symbian-tiltag og således kun er "åben" for nogle få virksomheder.

"Som vi konsekvent har sagt, så gør Nokia Symbian-platformen tilgængelig under en alternativ, åben og direkte model, for at gøre det muligt for os fortsat at samarbejde med de tilbageværende japanske OEM'er og det relativt lille community af platformudviklings-partnere, som vi i forvejen samarbejder med," står der i det andet blogindlæg fra 4. april. "På disse websider frigiver vi kildekode til disse samarbejdspartnere, men vedligeholder ikke Symbian som et open source udviklingsprojekt."

For at få adgang til kildekoden til Symbian er man som platformudvikler nødt til at registrere sig hos Nokia og bruge Nokia Symbian License.

Virksomheden vil fortsat tilbyde udviklingsværktøjer, dokumentation og anden support til applikationsudviklere.

Udfasning er begyndt

Lukningen af kildekoden sker, netop som Nokia til fordel for Microsofts Windows Phone 7 begynder at udfase Symbian, som ellers har været på alle producentens smartphones.

(Nokias almindelige mobiltelefoner kører et andet styresystem ved navn Nokia Series 40.)

I forbindelse med offentliggørelsen af aftalen med Microsoft oplyste Nokia forventningen om stadig at sælge yderligere 150 millioner Symbian-telefoner i løbet af de kommende år.

I fjerde kvartal 2010 solgte Nokia 28,3 millioner smartphones.

Det aktuelle tiltag er endnu et skridt mod at afslutte et initiativ, der ikke leverede alle de fordele, som Nokia havde håbet på, vurderer analytiker Roger Entner fra Recon Analytics.
Nogle få mobilproducenter såsom Samsung Electronics og Sony Ericsson benyttede sig af Symbian, mens styresystemet var tilgængeligt som open source.

Men Fordi Nokia var en så dominerende producent af Symbian-telefoner, lykkedes det aldrig disse partnere at få nok fodfæste i markedet til, at det kunne betale sig for dem, forklarer Entner.

Situationen blev endnu mere håbløs, da Symbian blev overhalet af Apples iPhone, tilføjer han.

Læs også:

Kan denne smartphone lokke dig over til Nokia?

Nokia: Vi har ikke nået bunden endnu.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere