Artikel top billede

It-chef efter eksamens-kollaps: Dybt urimeligt

It-chefen i Fredensborg Kommune beklager, at flere af kommunens skoleelever oplevede it-sammenbrud på nærmeste hold til eksamenen. Han vil dog ikke skyde skylden på omstridt it-system.

Læs også:
Citrix-system dumper til skole-eksamen med et brag

"Jeg synes, det er dybt urimeligt for eleverne, at de skal have den slags it-problemer til eksamenen."
 
Så klar i spyttet er Fredensborg Kommunes it- og digitaliseringschef, Flemming Lauemøller, der i sine fire måneder på posten har kæmpet en hård kamp for at få kommunens satsning på virtuelle desktoppe på skolerne til at virke efter hensigten.
 
Problemerne kulminerede i sidste uge, da alle 12 skoler i Fredensborg Kommune havde større eller mindre it-problemer under eksamenen i dansk stil.
 
Især fire skoler havde problemer med "gummitaster", hvor tastaturet ikke reagerede med det samme, når eleverne skrev deres tekster ind på computeren. Samtidig fik flere elever på de fire skoler deres danske stile forvandlet til mystiske tegn, mens andre igen havde massive problemer med at få printet deres eksamensopgaver ud.
 
Efter de fire skoler havde kæmpet så bravt, de kunne, for at holde sammen på it-grejet, anbefalede kommunens it-afdeling ifølge Flemming Lauemøller, at skolerne kørte matematikeksamenen i onsdags lokalt på skolerne - udenom de virtuelle desktoppe.
 
Problemerne starter i lokale netværk
It-chef Flemming Lauemøller siger til Computerworld, at de virtuelle desktoppe leveret af Atea og bygget på Citrix' XenDesktop-løsning, reelt ikke var det største problem til mandagens skriftlige eksamen i dansk stil.
 
Han fortæller, at man fra kommunens side har brugt en masse penge på serverne nede i kælderen under rådhuset - blandt andet på SAN (Storage Area Network). Derudover har Fredensborg etableret en fiberring på en gigabit ud til alle skolerne.
 
Og derude starter problemerne så ifølge Flemming Lauemøller, fordi udfordringerne snarere ligger i skolernes sløve netværk. 
 
"Ude på skolerne ved vi, at de kører med gamle netværk, og det er så vores næste skridt. Skolerne har haft problemer med de lokale netværk i mange år, og det vil de fortsat have, hvis vi ikke gør noget ved det," siger Flemming Lauemøller.  

"Under eksamenen var der "gummitaster" og andre småproblemer på flere af skolerne, men det var slet ikke så slemt, at skolerne meldte om nævneværdige problemer," tilføjer han.
  
Print på rundrejse
Fredensborg Kommunes it-chef ønsker ikke at skyde skolelederne noget i skoene igennem pressen oven på den bøvlede eksamen på især fire af kommunens skoler sidste mandag.  
 
Han nævner dog, at de mystiske tegn i dokumenterne givetvis opstod, efter skolerne ikke havde lagt dokumentskabeloner til eksamenen i et korrekt format. Det betød, at eleverne sad og kiggede ned i den samme fil, hvilket i sidste ende resulterede i de mystiske symboler i Word-dokumenterne.  
 
Printerproblemerne var tilsyneladende også et delvist lokalt problem med rod i de sløve netværk ude på kommuneskolerne. 
 
Problemet opstod ifølge Flemming Hauemøller, da flere elever på samme tid skulle udskrive og røg ind i en fælles kø på den centrale printserver.

"Hvis du har et meget sløvt netværk ude på skolen, hvad tror du så, der sker, når du flytter 50 filer via et sløvt netværk til en printerkø på rådhusets centrale server, og derefter flyttet dem tilbage til en lokal printer, der står ude på en skole?" spørger Flemming Lauemøller retorisk med slet skjult hentydning til, at skolernes lokale netværk i den sammenhæng virkede som flaskehalse for elevernes prints. 
 
Men den slags oplevelser kan være fortid, når skolernes netværk bliver opgraderede.
 
"Siden jeg startede for fire måneder siden, har det været min strategi at starte centralt og så skrælle mig gennem problemerne ud mod skolerne. Det er en øvelse, som vi under alle omstændigheder skulle igennem på et tidspunkt," forklarer Flemming Lauemøller.
 
Mødes med Atea
Nu er kommunen gået i tænkeboks, om hvorvidt den skal fortsætte med Citrix-løsningen. 

Flemming Lauemøller ønsker dog ikke at kommentere, om kommunens samarbejde med leverandøren Atea skal stoppes nu, eller om det fortsætter.
 
Heller ikke, selvom Atea-folkene i de seneste fire måneder nærmest har boet fast på Fredensborg Rådhus for at løse de mange problemer med XenDesktop-serverne. En udgift, som Atea selv har stået for ifølge Flemming Lauemøller.
 
Han fortæller dog, at han skal mødes med Atea på mandag. Hvad parterne skal diskutere, ønsker han heller ikke at kommentere på nuværende tidspunkt.
 
I mellemtiden får eksamenseleverne i Fredensborg lov til at gå til de sidste skriftlige eksamener med lokale setups frem for at være tvunget på Citrix-systemet.

Læs også:
Citrix-system dumper til skole-eksamen med et brag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere