Foto: Thomas Yde

Vestas' CIO: It skal være 100 procent perfekt

Årets CIO: Informationsteknologi bliver en større del af Vestas værditilførsel til kunderne. Torben Bonde og Vestas IT er allerede med.

Årets CIO: Mekanik. Gear, aksler, vinger. Vindmøller er ved første øjekast ikke det mest højteknologiske produkt.

Udviklingsarbejdet med produkterne i Vestas handler da også først og fremmest om at få større effekt ud af både store og små møller, så investeringen i den grønne energiproduktion kan konkurrere med mere traditionelle energiformer som olie og gas. Og  lige netop derfor bliver informationsteknologien en stadig større del af Vestas tilbud til kunderne.

Produktudvikling
Møllerne sættes sammen i vindmølleparker. I Vestas' udviklingsselskab, Vestas Technology, er Keith Grassi - med en fortid hos Microsoft - ansvarlig for arbejdet med den software, der bogstavelig talt kobler vindmøller og vindmølleparker sammen til kraftværker, der kan indgå i el-produktionen hos energiselskaberne.

Det får han hjælp til fra Vestas IT, som fast har en lille gruppe IT arkitekter og udviklere til at arbejde i Keith Grassis team, selvom de refererer til CIO Torben Bondes it-afdeling. Og det er slet ikke så naturligt som det lyder.

For som it-afdeling er Vestas IT først og fremmest ansvarlig for at levere den it, som er nødvendig for at understøtte produktionen og forretningsprocesserne i forbindelse med produktion, service og salg internt i virksomheden. Det næste skridt; at være en del af udviklingsarbejdet er først en mulighed, hvis resten af it-afdelingens opgaver ikke bare er løst - men løst til perfektion.

Milepæl i ledelsesarbejde
Nok er det ikke en stor aktie Vestas-CIO Torben Bonde har i udviklingsarbejdet endnu. Men det er et en vigtig milepæl i det ledelsesarbejde, som Torben Bonde har præsteret siden han i 1999 blev it-chef i NEG Micon, der i 2004 fusionere med Vestas og blev til verdens største vindmølleproducent.
Fem år senere var Torben Bonde første gang nomineret til titlen som Åres CIO.

"Jeg har på papiret haft det samme job i 13 år. Til gengæld har virksomheden forandret sig meget," siger Torben Bonde. Da han i 1999 blev ansat i NEG Micon som it-chef, var der 10 it-medarbejdere. I dag har Vestas IT 700 ansatte.

SAP og Manila
I det nyfusionerede Vestas var Torben Bonde ansvarlig for leverancen af den SAP-løsning, som siden implementeringen i 2008 er blevet en afgørende del af dagligdagen i verdens største vindmølleproducent Vestas Wind System. 

Siden har Torben Bonde og Vestas IT åbnet et it-center i den philippinske hovedstad Manila, implementeret en hel ny it-organisation baseret på en ny driftsmodel og er godt på vej til at skulle afgive it-service til en ny shared service funktion i Vestas. 

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.