Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Thomas Frahm, Mærsk Line, Per Kjersgaard Rasmussen, ATP, Annette Madsen, Fødevarestyrelsen, Torben Bonde, Vestas og Per Palmkvist, JP/Politikens Hus.

CIO'er: Virker de business cases?

En håndfuld af landets fremmeste CIO'er gav deres bud på it-virkeligheden ved kåringen af Årets CIO 2011.

Læs også: Her er landets bedste it-chef -Årets CIO 2011

"Jeg har aldrig set det virke."

Så klart lød ordene fra Årets CIO, Torben Bonde fra Vestas IT, i diskussionen om at høste gevinsten af it-projekter.

Det, han aldrig har set virke, er den del af business casen, der går ud på at realisere den planlagte gevinst.

"Virkeligheden udvikler sig som regel så hurtigt, at forudsætningerne er ændret radikalt, når man kommer til den planlagte 'harvesting proces'", sagde Torben Bonde.

I paneldebatten ved Årets CIO-kåring mellem de nominerede it-ledere, der, udover Torben Bonde, talte Per Kjersgaard Rasmussen, ATP, Annette Madsen, Fødevarestyrelsen, Thomas Frahm, Mærsk Line og Per Palmkvist JP/Politikens Hus, gik diskussionen blandt andet på, hvordan man måler værdien af det arbejde, der udføres i it-afdelingen.

Per Kjersgaard Rasmussen fra ATP mener ikke, man kan komme uden om at lave en business case, inden man startet et projekt og efterfølgende evaluere den nøje.

"Der skal være en målbar business case på alle projekter, inden de går i gang. Vi kører en governance-model, der placerer aben, så at sige. Når et projekt er gennemført, følger vi op, og de ansvarlige forklarer, hvad der gik galt, hvis projektet ikke indfrier forventningerne. Det er meget motiverende," sagde Per Kjersgaard Rasmussen.

Det fik hans Vestas-kollega til at erklære sig uenig.

"Verden er foranderlig. Det handler mere om kontrol og balance i et projekt," sagde Torben Bonde.

Mærsk Line-CIO'en, Thomas Frahm, er heller ikke tilhænger af governance-metoden.

"Jeg bliver altid lidt bange, når jeg hører ordet governance. For eksempel har vi en mainframe-løsning kørende, som er så kompleks, at det ville være dyrere at lave en business case på den end at udskifte den. Nogle gange må man sige, at sådan er det uden at kunne dokumentere det nærmere." 

Enighed om roller

Ud over tilgangen til projekter, var enigheden blandt de fem nominerede CIO'er imidlertid udbredt. Deres rolle i deres respektive virksomheder er indiskutabelt bundet sammen med forretningen, lød hovedbudskabet.

"Du får ikke taletid, hvis systemerne ikke virker. Men når de gør, at min rolle som it-leder at være forandringsagent. Jeg skal finde systemer, værktøjer og modeller, som påvirker forretningen, så vi får skabt noget nyt," sagde Annette Madsen fra Fødevarestyrelsen.

En af Fødevarestyrelsens it-afdelings bedrifter er optimeringen af kontrolbesøgene hos restaurationsbranchen og fødevareindustrien. I dag bruger kontrollørerne mindre tid på de virksomheder, der som regel har orden i tingene og mere på branchens brodne kar.

Hos Mærsk arbejder de på at gøre det ligeså let at bestille en 20-fods container på nettet, som det er at købe en bog på Amazon.com, fortalte Thomas Frahm.

It-afdelingen skal være med til at give kunderne løsninger, de ikke vidste, de havde brug for.

"Mærsk kommer snart med et manifest, der siger, at vi vil være shippingbranchens svar på Apple. Containerne skal dog ikke males hvide," sagde Mærsk-CIO'en.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere