Thomas Frahm, Mærsk Line, Per Kjersgaard Rasmussen, ATP, Annette Madsen, Fødevarestyrelsen, Torben Bonde, Vestas og Per Palmkvist, JP/Politikens Hus.

CIO'er: Virker de business cases?

En håndfuld af landets fremmeste CIO'er gav deres bud på it-virkeligheden ved kåringen af Årets CIO 2011.

Læs også: Her er landets bedste it-chef -Årets CIO 2011

"Jeg har aldrig set det virke."

Så klart lød ordene fra Årets CIO, Torben Bonde fra Vestas IT, i diskussionen om at høste gevinsten af it-projekter.

Det, han aldrig har set virke, er den del af business casen, der går ud på at realisere den planlagte gevinst.

"Virkeligheden udvikler sig som regel så hurtigt, at forudsætningerne er ændret radikalt, når man kommer til den planlagte 'harvesting proces'", sagde Torben Bonde.

I paneldebatten ved Årets CIO-kåring mellem de nominerede it-ledere, der, udover Torben Bonde, talte Per Kjersgaard Rasmussen, ATP, Annette Madsen, Fødevarestyrelsen, Thomas Frahm, Mærsk Line og Per Palmkvist JP/Politikens Hus, gik diskussionen blandt andet på, hvordan man måler værdien af det arbejde, der udføres i it-afdelingen.

Per Kjersgaard Rasmussen fra ATP mener ikke, man kan komme uden om at lave en business case, inden man startet et projekt og efterfølgende evaluere den nøje.

"Der skal være en målbar business case på alle projekter, inden de går i gang. Vi kører en governance-model, der placerer aben, så at sige. Når et projekt er gennemført, følger vi op, og de ansvarlige forklarer, hvad der gik galt, hvis projektet ikke indfrier forventningerne. Det er meget motiverende," sagde Per Kjersgaard Rasmussen.

Det fik hans Vestas-kollega til at erklære sig uenig.

"Verden er foranderlig. Det handler mere om kontrol og balance i et projekt," sagde Torben Bonde.

Mærsk Line-CIO'en, Thomas Frahm, er heller ikke tilhænger af governance-metoden.

"Jeg bliver altid lidt bange, når jeg hører ordet governance. For eksempel har vi en mainframe-løsning kørende, som er så kompleks, at det ville være dyrere at lave en business case på den end at udskifte den. Nogle gange må man sige, at sådan er det uden at kunne dokumentere det nærmere." 

Enighed om roller
Ud over tilgangen til projekter, var enigheden blandt de fem nominerede CIO'er imidlertid udbredt. Deres rolle i deres respektive virksomheder er indiskutabelt bundet sammen med forretningen, lød hovedbudskabet.

"Du får ikke taletid, hvis systemerne ikke virker. Men når de gør, at min rolle som it-leder at være forandringsagent. Jeg skal finde systemer, værktøjer og modeller, som påvirker forretningen, så vi får skabt noget nyt," sagde Annette Madsen fra Fødevarestyrelsen.

En af Fødevarestyrelsens it-afdelings bedrifter er optimeringen af kontrolbesøgene hos restaurationsbranchen og fødevareindustrien. I dag bruger kontrollørerne mindre tid på de virksomheder, der som regel har orden i tingene og mere på branchens brodne kar.

Hos Mærsk arbejder de på at gøre det ligeså let at bestille en 20-fods container på nettet, som det er at købe en bog på Amazon.com, fortalte Thomas Frahm.

It-afdelingen skal være med til at give kunderne løsninger, de ikke vidste, de havde brug for.

"Mærsk kommer snart med et manifest, der siger, at vi vil være shippingbranchens svar på Apple. Containerne skal dog ikke males hvide," sagde Mærsk-CIO'en.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere






Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.