Mærsks it-revolution: Opgør med en gammel kultur

Årets CIO Mærsk Line vil banke rivalerne med et enormt it-projekt, der skal effektivisere den ellers så konservative shippingkæmpe. It-chef Thomas Frahm er nomineret til Årets CIO.

Årets CIO: Thomas Okke Frahm har for længst set lyset i digitaliseringen, og faktisk er det hans måske væsentligste opgave i dag at sprede dette lys omkring sig.
 
Det er kun godt et halvt år siden, at han tiltrådte stillingen som såkaldt it-director i Mærsk Line, efter han i de fire foregående år havde været CIO i Mærsk Drilling.
 
Grund: Mærsk Line - der er hjerteblod både kulturelt, historisk og forretningsmæssigt i A.P. Møller-Mærsk-koncernen - skal digitaliseres. Sådan helt igennem.
 
Konservativ branche
Det skal ske i så stor en grad, at det, som man i CIO-kredse kalder forretningen - altså alt det, der har salget i fokus - skal bankes godt og grundigt igennem.
 
Målet er en høj grad af automatisering og ikke mindst udnyttelse af de mange data, som koncernen allerede ligger inde med, og som kan anvendes til at effektivisere og optimere både priser og processer.
 
Det er en proces, der i meget høj grad kræver gode talegaver og et talent for kommunikation af nye værdier i en branche, der har ry for at være ret konservativ og præget af klassisk købmandsskab, hvor den dygtige medarbejder er ham, der er forstår hele tiden at have det rigtige produkt til salg til den rigtige pris.
 
"Det har i mange år været noget, som man gjorde på gefühl, som byggede på, at den enkelte medarbejder havde opbygget en fornemmelse af markedet over mange år," siger Thomas Okke Frahm.
 
"Man har selvfølgelig anvendt it, men mest som en understøttende funktion til at sende mails, udarbejde fakturaer eller slå antallet af containere op - altså alle de sædvanlige faciliteter," siger han.
 
Potentialet er imidlertid meget større, og det vil selskabet udnytte. Det er her, at Thomas Okke Frahms talegaver og evner som kommunikatør kommer ind i billedet.
 
Mærsk Line har nemlig formuleret en programerklæring, der hedder "the new normal." 
 
Den enkle løsning
Her indgår der blandt andet en målsætning om, at Mærsk Line vil gøre det meget nemmere for en kunde at bestille en container - faktisk lige så nemt som at købe en bog på Amazon.com, som det hedder.

I programerklæringen påpeges det, at en virksomhed, der forstår at udnytte it til at effektivisere forretningen, kan ændre hele branchen på ganske få år.
 
Netop Amazon og Google er blandt inspirationskilderne, som Mærsk Line har kigget på.
 
"Vi skal bygge en helt ny kundeoplevelse. For eksempel vil vi prøve at forudsige kundens næste køb ved hjælp af statistik og forskellige forretningsregler," siger Thomas Okke Frahm.
 
Ligeledes vil Mærsk Line med it kunne udnytte selskabets meget store mængder statistik til eksempelvis hurtigere beregning af den optimale placering af de store containere på skibene. Det skal sikre en langt hurtigere confirmation til kunderne af deres booking.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.