Fødevarestyrelsen: Sådan bygger vi den digitale bro

Årets CIO: En af de vigtigste opgaver for Fødevarestyrelsens it-chef, Annette Madsen, er være brobygger. Det kræver et klart fokus og en klar målsætning.

Årets CIO: "Kan det lade sig gøre? Og har vi brug for det?"

Det er et spørgsmål, som Annette Madsen, it-chef i Fødevarestyrelsen, ofte stiller sig selv.

"Det sværeste og mest udfordrende er at sikre, at it-organisationen ved, hvor forretningen er på vej hen. Vi skal understøtte og sikre, at forretningsmålene nås, og at det hele kører - også i morgen," siger hun.

Hun peger på, at man som leder skal prioritere og tænke sig frem til en forretningsmæssig løsning, der virker.

Forretningen skal med
"Vi kan tro, at dette eller hint er det bedste, men det er vigtigt hele tiden at have det forretningsmæssige aspekt med: Vi skal forstå, hvad det er, der sker i den anden ende."

For tiden arbejder Annette Madsen med to ting.

Det er den digitale selvbetjening for Fødevarestyrelsens kunder samt udviklingen af 'fremtidens arbejdsplads'.

Kunden er alt fra den lille fødevarevirksomhed over de store grossistvirksomheder og til en privat husmor, som "gerne vil have sin mand til at spise gulerødder".

"Vi moderniserer den bagvedliggende platform og er allerede nået langt med selvbetjening," siger hun.

Hun fortæller, at det ofte er om aftenen, at den lille virksomhed eller landmand har tid til andre opgaver end selve driften af virksomheden.

Og på det tidspunkt har Fødevarestyrelsen lukket.

"Derfor ser vi meget frem til, at der kommer en NemID-løsning rettet mod virksomheder i stedet for som nu, hvor der er flere forskellige systemer med forskellige log ons," siger Annette Madsen.

Effektivisering og mobilitet
For så vidt angår fremtidens arbejdsplads, er kodeordet her effektiviseringsstrategi, som igen fører til "mobilitet".

"Vores folk kommer rundt i hele landet, og hvis de skal være effektive, så skal de have et virtuelt kontor med sig," siger Annette Madsen.

Idéen er at gøre såvel styrelsens digitale infrastruktur som de digitale værktøjer tilgængelige for de kørende medarbejdere.

De tilsynsførende på fødevareområdet har allerede i dag en pc og en printer med, når de er ude på kontrolbesøg.

I fremtiden skal de kunne arbejde virtuelt, så de kan håndtere dagens opgaver - både når de er online, og når de er offline på grund af manglende dækning.

"At tilrette systemer og værktøjer, så de fungerer under de her varierende forhold, er en aktuel teknologisk udfordring," siger Annette Madsen.

Hvorfor tror du, at du er nomineret til årets CIO?

"Det ved jeg faktisk ikke. Nomineringen har overrasket mig, men jeg har selvfølgelig gjort mig nogle tanker om de kriterier, der ligger bag," siger Annette Madsen.

Hun forestiller sig, at det har spillet en rolle, at hun har arbejdet en del med management og udvikling, personaleledelse og innovation.

"Det er i hvert fald der, jeg begyndte. Jeg er ikke nørd, men stærkt interesseret i it, og hvad man kan gøre med it, og hvordan man kan løse problemer med it. Det er min tilgang," filosoferer Annette Madsen.

Balkan var en god udfordring
Den nominerede it-chef fra Fødevarestyrelsen lægger ikke karriereplaner, men benytter sig af de muligheder, der dukker op.

"En sådan mulighed og god udfordring var eksempelvis dengang, jeg var it-chef i det EU-agentur, som arbejdede med genopbygningen på Balkan," siger hun. 

Annette Madsen var udsendt et år til Balkan og betragter selv perioden som "avanceret efteruddannelse".

Hvad er du for en leder?

"Det er et vanskeligt spørgsmål med både faglige og personlige dimensioner. Jeg bygger bro mellem teknologi og forretning, og det har jeg gjort hele mit arbejdsliv," siger Annette Madsen.

Hun sætter rammer, men giver frihed under ansvar inden for de givne rammer.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Ny opdagelse: Disse fire malware-typer blev anvendt i kæmpe SolarWinds-hack - sådan spillede de sammen
Mindst fire forskellige malware-stammer blev anvendt i det store og sofistikerede SolarWinds-hack, der i december ramte amerikanske myndigheder, Microsoft, FireEye og mange andre. Se her, hvordan de blev anvendt.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.