Fødevarestyrelsen: Sådan bygger vi den digitale bro

Årets CIO: En af de vigtigste opgaver for Fødevarestyrelsens it-chef, Annette Madsen, er være brobygger. Det kræver et klart fokus og en klar målsætning.

Årets CIO: "Kan det lade sig gøre? Og har vi brug for det?"

Det er et spørgsmål, som Annette Madsen, it-chef i Fødevarestyrelsen, ofte stiller sig selv.

"Det sværeste og mest udfordrende er at sikre, at it-organisationen ved, hvor forretningen er på vej hen. Vi skal understøtte og sikre, at forretningsmålene nås, og at det hele kører - også i morgen," siger hun.

Hun peger på, at man som leder skal prioritere og tænke sig frem til en forretningsmæssig løsning, der virker.

Forretningen skal med
"Vi kan tro, at dette eller hint er det bedste, men det er vigtigt hele tiden at have det forretningsmæssige aspekt med: Vi skal forstå, hvad det er, der sker i den anden ende."

For tiden arbejder Annette Madsen med to ting.

Det er den digitale selvbetjening for Fødevarestyrelsens kunder samt udviklingen af 'fremtidens arbejdsplads'.

Kunden er alt fra den lille fødevarevirksomhed over de store grossistvirksomheder og til en privat husmor, som "gerne vil have sin mand til at spise gulerødder".

"Vi moderniserer den bagvedliggende platform og er allerede nået langt med selvbetjening," siger hun.

Hun fortæller, at det ofte er om aftenen, at den lille virksomhed eller landmand har tid til andre opgaver end selve driften af virksomheden.

Og på det tidspunkt har Fødevarestyrelsen lukket.

"Derfor ser vi meget frem til, at der kommer en NemID-løsning rettet mod virksomheder i stedet for som nu, hvor der er flere forskellige systemer med forskellige log ons," siger Annette Madsen.

Effektivisering og mobilitet
For så vidt angår fremtidens arbejdsplads, er kodeordet her effektiviseringsstrategi, som igen fører til "mobilitet".

"Vores folk kommer rundt i hele landet, og hvis de skal være effektive, så skal de have et virtuelt kontor med sig," siger Annette Madsen.

Idéen er at gøre såvel styrelsens digitale infrastruktur som de digitale værktøjer tilgængelige for de kørende medarbejdere.

De tilsynsførende på fødevareområdet har allerede i dag en pc og en printer med, når de er ude på kontrolbesøg.

I fremtiden skal de kunne arbejde virtuelt, så de kan håndtere dagens opgaver - både når de er online, og når de er offline på grund af manglende dækning.

"At tilrette systemer og værktøjer, så de fungerer under de her varierende forhold, er en aktuel teknologisk udfordring," siger Annette Madsen.

Hvorfor tror du, at du er nomineret til årets CIO?

"Det ved jeg faktisk ikke. Nomineringen har overrasket mig, men jeg har selvfølgelig gjort mig nogle tanker om de kriterier, der ligger bag," siger Annette Madsen.

Hun forestiller sig, at det har spillet en rolle, at hun har arbejdet en del med management og udvikling, personaleledelse og innovation.

"Det er i hvert fald der, jeg begyndte. Jeg er ikke nørd, men stærkt interesseret i it, og hvad man kan gøre med it, og hvordan man kan løse problemer med it. Det er min tilgang," filosoferer Annette Madsen.

Balkan var en god udfordring
Den nominerede it-chef fra Fødevarestyrelsen lægger ikke karriereplaner, men benytter sig af de muligheder, der dukker op.

"En sådan mulighed og god udfordring var eksempelvis dengang, jeg var it-chef i det EU-agentur, som arbejdede med genopbygningen på Balkan," siger hun. 

Annette Madsen var udsendt et år til Balkan og betragter selv perioden som "avanceret efteruddannelse".

Hvad er du for en leder?

"Det er et vanskeligt spørgsmål med både faglige og personlige dimensioner. Jeg bygger bro mellem teknologi og forretning, og det har jeg gjort hele mit arbejdsliv," siger Annette Madsen.

Hun sætter rammer, men giver frihed under ansvar inden for de givne rammer.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
"Jeg vil selv bestemme, om jeg skal ansætte fem bestemte medarbejdere, eller om mine medarbejdere skal løbe nøgne rundt om bygningen for at nå målsætningerne"
"Jeg vil selv bestemme, om jeg skal ansætte fem bestemte medarbejdere, eller om mine medarbejdere skal løbe nøgen rundt om bygningen for at nå målsætningerne."
Computerworld
Trump kræver pludselig ‘en masse penge’ for at godkende Microsofts køb af TikTok
Præsident Donald Trump siger, at USA skal have ‘en masse penge’, hvis Microsoft skal have grønt lys til at købe kinesiske TikTok. Kina truer med at svare igen.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Cisco Webex: Giv medarbejderne fleksible arbejdsforhold med et højteknologisk og sikkert webbaseret online-mødesystem
Corona-krisen har for alvor gjort fleksible arbejdsforhold til dagligdag, og for mange virksomheder bliver det også en del af fremtiden. En vigtig del af den udvikling er sikre og effektive samarbejdssystemer, så medarbejdere kan holde møder med hinanden, kunder, leverandører og andre samarbejdspartnere i høj kvalitet. I dette whitepaper fra Netteam får du indsigt i Cisco Webex, som er et webbaseret online mødesystem. Det er en sikker og brugervenlig løsning, der integrerer både audio, video og webkonferencer. Et enkelt tryk på knappen og du er i gang med et møde, hvor du kan se, høre, skrive på whiteboard og dele dokumenter med andre mødedeltagere. Det hele er beskyttet af Cisco Talos sikkerhedsintelligens, som er markedets stærkeste beskyttelse mod cyberangreb.