Det er et spørgsmål, som Annette Madsen, it-chef i Fødevarestyrelsen, ofte stiller sig selv.
"Det sværeste og mest udfordrende er at sikre, at it-organisationen ved, hvor forretningen er på vej hen. Vi skal understøtte og sikre, at forretningsmålene nås, og at det hele kører - også i morgen," siger hun.
Hun peger på, at man som leder skal prioritere og tænke sig frem til en forretningsmæssig løsning, der virker.
Forretningen skal med
"Vi kan tro, at dette eller hint er det bedste, men det er vigtigt hele tiden at have det forretningsmæssige aspekt med: Vi skal forstå, hvad det er, der sker i den anden ende."
For tiden arbejder Annette Madsen med to ting.
Det er den digitale selvbetjening for Fødevarestyrelsens kunder samt udviklingen af 'fremtidens arbejdsplads'.
Kunden er alt fra den lille fødevarevirksomhed over de store grossistvirksomheder og til en privat husmor, som "gerne vil have sin mand til at spise gulerødder".
"Vi moderniserer den bagvedliggende platform og er allerede nået langt med selvbetjening," siger hun.
Hun fortæller, at det ofte er om aftenen, at den lille virksomhed eller landmand har tid til andre opgaver end selve driften af virksomheden.
Og på det tidspunkt har Fødevarestyrelsen lukket.
"Derfor ser vi meget frem til, at der kommer en NemID-løsning rettet mod virksomheder i stedet for som nu, hvor der er flere forskellige systemer med forskellige log ons," siger Annette Madsen.
Effektivisering og mobilitet
For så vidt angår fremtidens arbejdsplads, er kodeordet her effektiviseringsstrategi, som igen fører til "mobilitet".
"Vores folk kommer rundt i hele landet, og hvis de skal være effektive, så skal de have et virtuelt kontor med sig," siger Annette Madsen.
Idéen er at gøre såvel styrelsens digitale infrastruktur som de digitale værktøjer tilgængelige for de kørende medarbejdere.
De tilsynsførende på fødevareområdet har allerede i dag en pc og en printer med, når de er ude på kontrolbesøg.
I fremtiden skal de kunne arbejde virtuelt, så de kan håndtere dagens opgaver - både når de er online, og når de er offline på grund af manglende dækning.
"At tilrette systemer og værktøjer, så de fungerer under de her varierende forhold, er en aktuel teknologisk udfordring," siger Annette Madsen.
Hvorfor tror du, at du er nomineret til årets CIO?
"Det ved jeg faktisk ikke. Nomineringen har overrasket mig, men jeg har selvfølgelig gjort mig nogle tanker om de kriterier, der ligger bag," siger Annette Madsen.
Hun forestiller sig, at det har spillet en rolle, at hun har arbejdet en del med management og udvikling, personaleledelse og innovation.
"Det er i hvert fald der, jeg begyndte. Jeg er ikke nørd, men stærkt interesseret i it, og hvad man kan gøre med it, og hvordan man kan løse problemer med it. Det er min tilgang," filosoferer Annette Madsen.
Balkan var en god udfordring
Den nominerede it-chef fra Fødevarestyrelsen lægger ikke karriereplaner, men benytter sig af de muligheder, der dukker op.
"En sådan mulighed og god udfordring var eksempelvis dengang, jeg var it-chef i det EU-agentur, som arbejdede med genopbygningen på Balkan," siger hun.
Annette Madsen var udsendt et år til Balkan og betragter selv perioden som "avanceret efteruddannelse".
Hvad er du for en leder?
"Det er et vanskeligt spørgsmål med både faglige og personlige dimensioner. Jeg bygger bro mellem teknologi og forretning, og det har jeg gjort hele mit arbejdsliv," siger Annette Madsen.
Hun sætter rammer, men giver frihed under ansvar inden for de givne rammer.
Artiklen fortsætter på næste side...