Artikel top billede

Per Kjersgaard Rasmussen mener ikke, at han er nomineret til Årets CIO 2011. "Det er hele it-afdelingen i ATP, der er nomineret," siger han. Foto: Sine Fiig (Foto: Sine Fiig)

ATP's udfordring: It skal være motoren i alting

Årets CIO: Per Kjersgaard Rasmussen, CIO i ATP, forlanger ærlig snak af sine omgivelser, for det forlanger han også af sig selv. Næste store udfordring bliver at overtage Udbetaling Danmark.

Årets CIO: Kandidat til Årets CIO, Per Kjersgaard Rasmussen, er leder af ATP's 214 m/k store it-afdeling.

Han mener selv, at han som leder bruger sin fodboldtræner-erfaring på sine omgivelser i det store pensionsselskab.

Han har nemlig tre sønner, som alle spiller fodbold, og Per Kjersgaard Rasmussen træner et af drengenes hold i sin fritid.

"I fodboldens verden er jeg afhængig af spillerne på banen, og det er det samme på min arbejdsplads. Som person er jeg meget åben, jeg kan godt lide diskussionen - ikke i al evighed, men jeg vil gerne siges imod, for ellers kommer der ikke noget nyt på bordet."

"Jeg er ikke videre formel, og jeg har ikke noget imod at få nogle ting i hovedet. Jeg vil bare ikke have dem i ryggen. Sådan prøver jeg også selv at være overfor andre. Hvis noget ikke fungerer, går jeg ikke og venter til næste møde, så tager jeg fat i det med det samme," siger Per Kjersgaard Rasmussen.

Han mener ikke, at han er nomineret til Årets CIO.

"Det er hele it-afdelingen i ATP, der er nomineret. Vi har været i gennem en rejse, hvor vi er gået fra at være leverandører til virksomheden til at være forretningspartner. Det er grunden til, at jeg er nomineret," siger han, og opfatter i øvrigt den bedrift som sin gennem tiden største professionelle succes.

Broen mellem it og forretning

ATP-CIO'ens vigtigste opgave er at bygge bro mellem forretning og it - og holde broen intakt hele tiden.
Det går bedre og bedre med det projekt, siger han.

"Vi har været på en lang rejse. Da jeg kom hertil for seks år siden, var samarbejdet mellem it og forretningen ikke optimalt. Det kan der være mange gode forklaringer på, men vi er i dag lykkes med at skabe et både formelt og uformelt samarbejde mellem it og forretning. Det er ikke længere er Dem og Os."

Da han kom til ATP, oplevede han, at det for it-afdelingen i høj grad var et spørgsmål om at levere varen.

"Det er også svært at få taletid, hvis det basale ikke virker, så det fokuserede vi på først. Da det begyndte at virke, så kunne vi begynde at tale om fremtiden. Hvor der tidligere var en strategi for forretningen og en strategi for it-afdelingen, har vi i dag en koncern it-strategi, der går ud på hele tiden at klarlægge, hvordan vi anvender it til at understøtte de forretningsmæssige mål," siger Per Kjersgaard Rasmussen.

Skifter hele systemplatformen

It er motoren i hele den finansielle sektor. Det gør det skægt at arbejde i den branche, fordi der it i det hele, mener han.

"Produktudvikling i denne verden foregår ikke uden it. For eksempel kommer et nyt pensionsprodukt ikke op at køre, hvis du ikke kan it-understøtte det. Jeg har været i andre virksomheder, hvor it var mere sekundært, derfor er det sjovere her," siger han.

Per Kjersgaard Rasmussen har sin naturlige plads i den administrative topledelse

"Vi er en del af det hele i dag. Vi har været gennem en udvikling, hvor it tidligere havde stor magt i forhold til forretningen og nye opgaver, og som en mod-reaktion overtog forretningen denne rolle. Ingen af disse situationer var optimale. I dag er vi langt mere ligeværdige og samarbejdende."

Han er også stolt af det arbejde, der over de seneste fem år er foregået med at udskifte hele systemplatformen. I gamle dage kørte det på mainframe og der var stadig programmer fra dengang ATP startede i 1964.

"Den er i dag udskiftet til fordel for decentrale platforme og standardsystemer, som SAP og Edlund. Den rejse har vi også overlevet og er kommet godt over på den anden side. Det svarer til at vi udskiftede motoren på flyet, mens vi var i luften," siger Per Kjersgaard Rasmussen.

Rette sted på rette tid

Han føler, at han tit har været heldig at være på det rette sted på det rette tidspunkt. Karriereplaner har han aldrig beskæftiget sig med.

"Men jeg har en plan, der hedder, at det skal være sjovt at gå på arbejde. Hvis det bliver for kedeligt i for lang tid, skal man prøve noget andet. Det er den planlægning, jeg laver."

Inden sine indtil videre seks år hos ATP, har han været hos Novo Nordisk i 15 år og før det fire år i Simcorp efter sin uddannelse fra DTH.

Hans næste store udfordring som it-leder er, at ATP skal overtage Udbetaling Danmark ved udgangen af 2012. ATP overtager samtidig 1.500 ansatte og en hel masse opgaver. Det hele skal selvfølgelig it-understøttes, og forberedelsesfasen kræver meget opmærksomhed, siger han.

"Samtidig skal vi huske ikke kun at have fokus på alt det nye og spændende, der kommer. Vi skal også lige huske, at vi har en maskine, der skal køre lige så godt i morgen som i går."

Strategi i bølger

I ATP-koncernens it-strategi ligger en række formelle og målbare indsatsområder, så den gamle forretning ikke bliver glemt, når alt det nye sker.

"For mig kommer strategi i bølger. Man tænker over, hvad skal der ske i fremtiden. Og så går resten af tiden med at eksekvere. Lige nu er min vigtigste strategiske opgave at opretholde den strategi, vi har vedtaget. Vi skal ikke pludselig køre til højre, når vi har aftalt at køre til venstre. Vi kan sagtens ændre, men vi skal være klar over, når vi gør det."

På den mere operationelle side er ATP i gang med at skifte infrastrukturleverandør, fra IBM til KMD. Også noget af et projekt, som nu er ved at være i land.
IT-JOB

Logicmedia A/S

Umbraco-udvikler

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-ansvarlig til GEUS

Capgemini Danmark A/S

Cloud Migration Architect
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?