Artikel top billede

(Foto: Thomas Yde)

It-ledelse er som en tenniskamp med 10 modstandere

Computerworld besøger Årets CIO, Torben Bonde fra Vestas. Han er en cool it-leder med overraskende facetter og daglig hang til tennis og heavyrock.

Læs første afsnit her:
Årets CIO 2011 - Den sindige CIO hos Vestas

Torben Bonde er CIO i vindmøllegiganten Vestas. Han er også Årets CIO, og Computerworld besøgte den nykårede it-leder i hans rette element i Vestas-hovedsædet i Randers.

Erfaring har Torben Bonde samlet meget af, siden han for 13 år siden startede som it-chef i vindmøllevirksomheden NEG Micon, der blev overtaget af Vestas i 2004.

På kort tid er Vestas' it-organisation vokset til 700 medarbejdere.

At lede en organisation, der er vokset så kraftigt som hans, kræver, at han udvikler sig sammen med den. Det har ændret hans rolle meget, siger han.

"Det er lidt fortærsket, men du har management og leadership, hvor management er daglig administration og fokus på, hvad vi gør her og nu, mens leadership er mere fremadpegende. Her handler det om at finde de rette folk. Jeg er i dag drevet over i leadership-rollen, hvor det meget vigtigt, at jeg har de rigtige managere. Jeg skal vide, hvad de kan, og hvad de ikke kan."

En virksomheds modenhed og en leders modenhed skal følge hinanden parallelt, mener han.

"Hvis du udstikker en strategi, skal du også selv være i stand til at mestre den. Du skal selv udvikle dig sammen med den. Hvis jeg bare var fortsat med mine oprindelige projektlederværktøjer, havde jeg ikke fået den succes med det, jeg har i dag."

Danmarks største computer

Frokostens halve time er gået. Det er utaknemligt at have besøg af journalister, der ligesom alle andre i hans omgivelser kræver hans tid. Men Torben Bonde har formået at spise og tale samtidig.

"Du skal lige se mit kontor," siger han og viser vej gennem det enorme it-center, der holder til i en gammel produktionshal.

"Der bagved er vores servere, og vi har lige købt Danmarks største computer," peger han.

På vejen gennem de smalle gange fortæller han, at han bruger tid sammen med andre CIO'er fra meget store internationale virksomheder. Blandt andet en CIO i et indisk firma i London, der har 6.000 it-folk, og en it-leder for et stort stålselskab i Luxemburg.

"Jeg prøver at finde folk, der både kemimæssigt og professionelt kan udvikle mig. De sidder i stillinger, som jeg hen ad vejen godt selv kunne tænke mig. Jeg har en drøm om at komme ud og arbejde internationalt," slår han fast.

Drømmen om udlandet

"Det er det eneste hjørnekontor i virksomheden," siger han, da vi når frem.

"Jeg bor kun fire-fem kilometer herfra, så jeg kan dårligt nå at høre to musiknumre i bilen," bemærker Torben Bonde.
Udenfor stopper strømmen af biler og lastvogne ikke på den østjyske motorvej.

Den 51-årige CIO har en drøm om at arbejde i udlandet og måske tage sine børn med i en periode. De er 14 og 17 år og kunne godt tænke sig det, siger han.

For et par år siden tog han dem med på en syv uger lang jordomrejse. Her vendte han Vestas ryggen i 45 dage, og først da han var på vej hjem, fik han at vide, at der var sprunget et vandrør i serverparken en uge efter, han var taget af sted. Vand og servere er kritisk, konstaterer han med et smil.

"Hvad skulle jeg også have gjort? Jeg var i Thailand på det tidspunkt. De håndterede det meget fint, og det bekræfter mig i, at heller ikke jeg er uundværlig," siger han.

Torben Bonde har aldrig lagt en strategi for sin karriere. Han har haft held til at være de rigtige steder og træffe de rigtige beslutninger på de rette tidspunkter, mener han selv.

Til gengæld handler det meget om strategi i hans organisation i øjeblikket

"Strategiarbejdet har blandt andet noget at gøre med vores egen selvforståelse. Vores fokus ændrer sig, fordi teknologien bliver en vigtigere og vigtigere del af både at nå de mål, vi har, og af at levere til vores kunder. Hvis vi sidder og venter på, at andre kommer med strategierne, så er vi dømt til at være bagefter."

Han prøver at forlade jobbet hver dag med en oplevelse af, at han har været med til at flytte noget.

"De gode dage er, når jeg har gjort andre energiske. Når det lykkedes at få andre til at flytte sig. I ledergruppen er de hver især topspecialister inden for deres område. Så de skal ikke ledes på den måde. Jeg skal sætte retningen og få det bedste frem i hele banden. Og så er det mit ansvar, at vi får truffet beslutninger og kommer videre," siger han og erkender, at han har lidt utålmodighed i kroppen.

Den hårde rock

Ned ad trappen, tilbage til ledermødet. Dagen er langt fra slut, men det er Computerworlds besøg.

Torben Bonde løber flere gange om ugen, for hvis han ikke er i form, har han ikke energi til alt det andet, forklarer han.

"At være it-leder er en gang imellem ligesom at spille tennis, hvor der altså bare står 10 spillere på den anden side af nettet," siger han.

Når de daglige tenniskampe er overstået, slapper han gerne af med at lytte til musik i bilen på vej hjem.

Og ligesom Torben Bonde på så mange andre områder overrasker, skal man ikke blive forbavset, når det er Rammstein eller Volbeat, der hamrer ud af anlægget, når Audi A6'eren stopper i carporten hjemme i Randers.

Læs første afsnit her:
Årets CIO 2011 - Den sindige CIO hos Vestas
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?