Artikel top billede

It-ledelse er som en tenniskamp med 10 modstandere

Computerworld besøger Årets CIO, Torben Bonde fra Vestas. Han er en cool it-leder med overraskende facetter og daglig hang til tennis og heavyrock.

Læs første afsnit her:
Årets CIO 2011 - Den sindige CIO hos Vestas

Torben Bonde er CIO i vindmøllegiganten Vestas. Han er også Årets CIO, og Computerworld besøgte den nykårede it-leder i hans rette element i Vestas-hovedsædet i Randers.

Erfaring har Torben Bonde samlet meget af, siden han for 13 år siden startede som it-chef i vindmøllevirksomheden NEG Micon, der blev overtaget af Vestas i 2004.

På kort tid er Vestas' it-organisation vokset til 700 medarbejdere.

At lede en organisation, der er vokset så kraftigt som hans, kræver, at han udvikler sig sammen med den. Det har ændret hans rolle meget, siger han.

"Det er lidt fortærsket, men du har management og leadership, hvor management er daglig administration og fokus på, hvad vi gør her og nu, mens leadership er mere fremadpegende. Her handler det om at finde de rette folk. Jeg er i dag drevet over i leadership-rollen, hvor det meget vigtigt, at jeg har de rigtige managere. Jeg skal vide, hvad de kan, og hvad de ikke kan."

En virksomheds modenhed og en leders modenhed skal følge hinanden parallelt, mener han.

"Hvis du udstikker en strategi, skal du også selv være i stand til at mestre den. Du skal selv udvikle dig sammen med den. Hvis jeg bare var fortsat med mine oprindelige projektlederværktøjer, havde jeg ikke fået den succes med det, jeg har i dag."

Danmarks største computer

Frokostens halve time er gået. Det er utaknemligt at have besøg af journalister, der ligesom alle andre i hans omgivelser kræver hans tid. Men Torben Bonde har formået at spise og tale samtidig.

"Du skal lige se mit kontor," siger han og viser vej gennem det enorme it-center, der holder til i en gammel produktionshal.

"Der bagved er vores servere, og vi har lige købt Danmarks største computer," peger han.

På vejen gennem de smalle gange fortæller han, at han bruger tid sammen med andre CIO'er fra meget store internationale virksomheder. Blandt andet en CIO i et indisk firma i London, der har 6.000 it-folk, og en it-leder for et stort stålselskab i Luxemburg.

"Jeg prøver at finde folk, der både kemimæssigt og professionelt kan udvikle mig. De sidder i stillinger, som jeg hen ad vejen godt selv kunne tænke mig. Jeg har en drøm om at komme ud og arbejde internationalt," slår han fast.

Drømmen om udlandet

"Det er det eneste hjørnekontor i virksomheden," siger han, da vi når frem.

"Jeg bor kun fire-fem kilometer herfra, så jeg kan dårligt nå at høre to musiknumre i bilen," bemærker Torben Bonde.
Udenfor stopper strømmen af biler og lastvogne ikke på den østjyske motorvej.

Den 51-årige CIO har en drøm om at arbejde i udlandet og måske tage sine børn med i en periode. De er 14 og 17 år og kunne godt tænke sig det, siger han.

For et par år siden tog han dem med på en syv uger lang jordomrejse. Her vendte han Vestas ryggen i 45 dage, og først da han var på vej hjem, fik han at vide, at der var sprunget et vandrør i serverparken en uge efter, han var taget af sted. Vand og servere er kritisk, konstaterer han med et smil.

"Hvad skulle jeg også have gjort? Jeg var i Thailand på det tidspunkt. De håndterede det meget fint, og det bekræfter mig i, at heller ikke jeg er uundværlig," siger han.

Torben Bonde har aldrig lagt en strategi for sin karriere. Han har haft held til at være de rigtige steder og træffe de rigtige beslutninger på de rette tidspunkter, mener han selv.

Til gengæld handler det meget om strategi i hans organisation i øjeblikket

"Strategiarbejdet har blandt andet noget at gøre med vores egen selvforståelse. Vores fokus ændrer sig, fordi teknologien bliver en vigtigere og vigtigere del af både at nå de mål, vi har, og af at levere til vores kunder. Hvis vi sidder og venter på, at andre kommer med strategierne, så er vi dømt til at være bagefter."

Han prøver at forlade jobbet hver dag med en oplevelse af, at han har været med til at flytte noget.

"De gode dage er, når jeg har gjort andre energiske. Når det lykkedes at få andre til at flytte sig. I ledergruppen er de hver især topspecialister inden for deres område. Så de skal ikke ledes på den måde. Jeg skal sætte retningen og få det bedste frem i hele banden. Og så er det mit ansvar, at vi får truffet beslutninger og kommer videre," siger han og erkender, at han har lidt utålmodighed i kroppen.

Den hårde rock

Ned ad trappen, tilbage til ledermødet. Dagen er langt fra slut, men det er Computerworlds besøg.

Torben Bonde løber flere gange om ugen, for hvis han ikke er i form, har han ikke energi til alt det andet, forklarer han.

"At være it-leder er en gang imellem ligesom at spille tennis, hvor der altså bare står 10 spillere på den anden side af nettet," siger han.

Når de daglige tenniskampe er overstået, slapper han gerne af med at lytte til musik i bilen på vej hjem.

Og ligesom Torben Bonde på så mange andre områder overrasker, skal man ikke blive forbavset, når det er Rammstein eller Volbeat, der hamrer ud af anlægget, når Audi A6'eren stopper i carporten hjemme i Randers.

Læs første afsnit her:
Årets CIO 2011 - Den sindige CIO hos Vestas
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skattestyrelsen mangler it-viden og der bør spares på it-konsulenterne: Her er It-rådets syv anbefalinger til skatteministeren
Ledelsen skal styrkes, it-fagligheden skal øges, og konsulenterne skal tøjles. Det er nogle af de anbefalinger It-rådet er kommet med til Skattestyrelsen om det kommende ejendomsvurderingssystem.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.