Artikel top billede

Danmark slipper for skærpede hacker-straffe

De europæiske lande er blevet enige om, at hackere og andre cyber-kriminelle skal straffes hårdere. Det gælder bare ikke i Danmark.

I Ministerrådet i EU blev de europæiske medlemslande i sidste uge enige om, at det skal gøres mere risikabelt at være cyberkriminel i Europa.

Det sker i kølvandet på det voksende antal store angreb, som har ramt Europa i den senere tid. Ofte med botnets eller organiserede hackergrupper i hovedrollerne.

Politikerne forsøger i denne runde at tage fat om problemets rod ved blandt andet at gøre det strafbart at udvikle værktøjer, som ikke i sig selv er ulovlige, men som kan bruges til noget ulovligt.

Derudover sigter de med nye skærpende omstændigheder direkte efter organiserede hackernetværk og botnets.

Flere års fængsel

Udover at det skal gøres strafbart at producere og sprede skadelig software til for eksempel design af botnets eller afsløring af passwords, vil Rådet gøre ulovlig opfangning af computerdata til en strafbar handling.

Derudover vil de nye regler hæve straframmerne over hele linjen.

Ved det generelle hackerangreb skal straframmen hæves til minimum to års fængsel.

Hvis forbrydelsen begås mod et betydeligt antal it-systemer, for eksempel med henblik på at skabe et botnet, skal den maksimale straframme i EU-landene være på mindst tre års fængsel.

Er angrebet begået af en organiseret kriminel gruppe, har det resulteret i alvorlig skade, for eksempel gennem brug af et botnet, eller har det påvirket et kritisk it-system, skal landenes maksimale straframme hæves til minimum fem års fængsel.

"Disse nye former for skærpende omstændigheder har til formål at adressere de nye trusler som følge af omfattende cyberangreb, som der i stigende grad rapporteres om på tværs af Europa, og som har potentiale til at skade offentlige interesser alvorligt," skriver Rådet i en pressemeddelelse.

Danmark ikke bundet

Forslaget indeholder også en forbedring af det europæiske samarbejde i sager om cyberkriminalitet. 

Det indebærer at medlemslandene styrker de eksisterende 24/7 kontaktpunkter, og herunder forpligter sig til at give feedback inden for otte timer på hasteanmodninger, samt at de indsamler statistiske data om cyberkriminalitet.

Hvad det imidlertid kommer til at betyde for Danmark er endnu uklart. På grund af det danske EU-forbehold, der omfatter retslige og indre anliggender, vil Danmark ikke være bundet af det endelige direktiv.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere