Artikel top billede

Telia og Telenors aftale skal granskes

Det skal undersøges, om samarbejdet mellem de to selskaber hæmmer konkurrencen på det danske mobilmarked.

Nummer to og tre på det danske telemarked, Telia og Telenor, vil dele deres mobilnet.
 
Og fremover vil de to selskaber i fællesskab udbygge deres mobilnet.
 
De to selskaber løftede sløret for aftalen tirsdag, men den er endnu ikke godkendt af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
 
Og der kommer ifølge konstitueret kontorchef Line Kornerup fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at gå et godt stykke tid, inden sagen er afsluttet.
 
"Det er en sag, som skal forelægges for Konkurrencerådet, og den slags sager kræver en del arbejde at gennemføre, så det bliver ikke lige med det første, at der træffes en afgørelse," siger hun.
 
Hun vurderer, at en afgørelse finder sted i slutningen af året.
 
"Vi skal vurdere, om samarbejdet rummer konkurrencebegrænsende elementer. Hvis der skulle vise sig at være det, så skal vi vurdere, om samarbejdet alligevel rummer positive ting såsom effektivitetsfordele, så der kan gives en individuel fritagelse," fortæller Line Kornerup.
 
Hun forklarer, at det skal komme forbrugerne til gavn, såfremt der skal gives en fritagelse.
 
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen iværksætter nu en høringsfase, som løber frem til 28. juni, for at give interesserede mulighed for at komme med bemærkninger til konkurrenceaspektet ved Telia og Telenors aftale.

De to selskaber har selv indsendt en ansøgning til styrelsen, hvor de redegør for samarbejdet. 

"Parterne (Telia og Telenor, red.) har over for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fremført, at netdelingssamarbejdet ikke har til formål eller til følge at begrænse konkurrencen på markedet i strid med konkurrencelovens § 6," skriver styrelsen om selskabernes ansøgning.
 
Ingen frekvensproblemer
Et andet spørgsmål omkring samarbejdet er de licenser til mobiltelefoni, som de to mobilselskaber har hver for sig.
 
De er blandt andet købt individuelt på auktion i konkurrence med hinanden, men der er ikke noget, som spærrer for samarbejdet, vurderer IT- og Telestyrelsen.
 
"Vi ser ikke noget til hinder for det her," siger vicedirektør Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen.

Tidligere har Telia måttet tilbagelevere en tilladelse til at sende 3G-mobiltelefoni i Danmark, fordi selskabet ejede to licenser efter købet af Orange. Finn Petersen kan dog ikke se, at noget lignende er ved at ske denne gang.

Det nye mobilnet, som Telia og Telenor etablerer, får 3,4 millioner kunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere