Artikel top billede

Schaldemose: Netbutikkerne er for mistroiske

Den danske EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) afviser, at forslaget til fælles europæiske forbrugerrettigheder er en invitation til svindel.

Læs også: E-handlere skal returnere dine penge uden at se varen

Forleden rasede Foreningen for Distance- og Internethandel, FDIH, over det foreløbige udspil til et forbrugerrettighedsdirektiv, som EU-Parlamentet og -Rådet var blevet enige om.

Særligt én regel gjorde direktør for FDIH, Annette Falberg, meget utilfreds.

EU-Parlamentet vil sikre 14 dages fortrydelsesret i hele EU. De 14 dage begynder fra det tidspunkt, kunden kan bevise, at varen er sendt retur. På den måde kan e-forretningerne ende med at være nødt til tilbagebetale penge, inden de har modtaget varen.

"Det er at åbne for svindel," sagde hun til Computerworld.

Den retorik møder modstand hos Christel Schaldemose (S), der er er medlem af af Udvalget for Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse, hvor direktivet forhandles.

"Jeg bryder mig ikke om, at internetforretningerne, der har klaget over det her, som udgangspunkt har den holdning, at forbrugerne er svindlere," siger hun.

Smidigere procedure

Europaparlamentarikeren har ikke forhandlet forslaget i detaljer, men har fulgt debatten i udvalget. Hun forklarer de skærpede regler omkring returnering af penge med, at det er nødvendigt at skabe mere tryghed for forbrugerne.

"Meget at det her handler om at skabe en tryghed hos forbrugeren, så denne tør købe på internettet og ikke bare i sit eget land. Der er et ønske om at få mere grænseoverskridende internethandel. Vi ved, at der her skal nogle meget store tryghedsforanstaltninger til."

Det skal altså blandt andet ske gennem reglen, der sikrer, at folk kan få deres penge retur hurtigere. Men det er en dans på line, at finde et kompromis.

"I stedet for at sige at forbrugerne er forbrydere, kan man sige, at der også er forretninger, som har misbrugt systemet og ikke har været hurtige til at sende penge tilbage til forbrugerne. Det forsøger vi at finde en balance i. Og det har været et stort problem og en stor debat, og det er også derfor, vi endnu ikke har fundet den endelige løsning på det her."

Men ifølge Christel Schaldemose kan e-handlerne også få gavn af reglen.

"Pointen ved at presse forretningerne til hurtigt at skulle tilbagesende pengene er også, at de får en hurtigere og mere smidig procedure, som gavner alle forbrugerne."

Nyt forslag på vej

Der ligger ikke noget fast resultat endnu. Forslaget er netop nu ved at blive forhandlet endeligt på plads, og det er netop nogle af de elementer, som FDIH er utilfredse med, der er i spil.

Ifølge Christel Schaldemose skulle et slutresultat af forhandlingerne om det samlede forbrugerrettighedsdirektiv være parlamentarikerne i hænde inden for få dage. Herefter skal der stemmes om den endelige vedtagelse i Europarlamentets forsamling i juli. 

Hun tror på, at det reviderede forslag indeholder en formildning af reglerne, som e-handelsorganisationerne har protesteret over.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere