Artikel top billede

Som det ses, er der lang vej endnu, før passagererne kan bruge rejsekortet. Billedet er taget på Valby station 16. juni 2011. Foto: Rune Pedersen

Så lidt skal der til for at vælte Rejsekortet

Milliard-projektet er "amatøragtigt og sløset styret". Rejsekortet kan ende med at være en rigtig dårlig forretning for DSB.

Mangel på professionalisme og omhu.

Der er tørre tæsk til Rejsekortet A/S i en ny rapport fra Rigsrevisionen.

Endnu mere bekymrende læsning er det, at rapporten kigger nærmere på hele grundlaget for at gå ind i Projekt Rejseplan. For eksempel kan meget små udsving i den fremtidige udvikling betyde, at det slet ikke giver økonomisk mening for DSB at investere i rejsekortet.

I 2005 regnede DSB på tallene, og det gav dengang mening at gå med i det enorme projekt. Det vigtigste for DSBs fremtidige regnskaber var blot, at et digitalt rejsekort i fremtiden vil få flere til at køre med tog.

Ifølge prognosen vil kortet skabe passagerfremgang og dermed få indtægterne til at stige med 4,5 procent i hovedstadsområdet og med 2,5 procent i resten af landet. Hvis rejsekortet kun fik indtægterne til at stige med én procent, så ville projektet pludselig være en underskudsforretning.

Regnstykket ser ikke længere ud som i 2005 og de oprindelige beregninger holder ikke længere.

Siden har DSB og de andre ejere af Rejsekortet A/S været nødt til at poste flere penge i selskabet på grund af, at projektet total set er blevet forsinket med fire år.

Men da DSB kiggede på økonomien i hele projektet i både 2008 og 2010 skulle der ifølge opgørelserne stadig være tale om en sund forretning - på trods af forsinkelser. Men investeringen er nu endnu mere følsom over for ændringer i indtægterne. Hvis en indtægtsstigning fra fjerntog blev to procent i stedet for de forventede 2,5 procent, så rejsekortet ikke længere være en god investering.

Rigsrevisionens tal viser, at der først kommer overskud i Rejsekortet A/S i 2020. Syv år senere end forventet. Den samlede pris er cirka 1,1 milliard kroner.
 
Uprofessionelt
Rejsekortet A/S må i rapporten lægge ryg til adskillige pisk fra Rigsrevisionen.

Det er blandt andet en svag ledelse, der har været med til forsinke projektet med det landsdækkende automatiske system i flere år, skriver Rigsrevisionen.

Revisionen lægger især mærke til, at der gik alt for lang tid, før Rejsekort A/S og leverandøren, konsortiet East-West, rent faktisk blev enige om, kravene til den færdige løsning. Der var så meget gummi i detaljerne i kravsspecifikationen, at den kunne tolkes på flere måder. Parterne gik fra starten også ud fra, at den færdige løsning kunne sammenstykkes af standardløsninger, men det har vist sig, at der var behov for væsentlig mere egenudvikling.

Rigsrevisionen kritiserer også, at projektstyringen fra 2005, hvor kontrakten blev indgået, til 2008 var utilstrækkelig.

"Statsrevisorerne kritiserer, at Rejsekort A/S ikke i tilstrækkelig grad har styret rejsekortprojektet med den professionalisme og omhu, der er nødvendig ved et så komplekst it-system som rejsekortsystemet," skriver Rigsrevisionen.

Det var først i 2008, at Rejsekortet A/S indså, at firmaet, der er ejet af Metro-selskabet, DSB og de regionale trafikselskaber, var nødt til at føre tæt tilsyn med leverandøren.
 
Partner på vej væk
Oven i kritikken fra Rigsrevisionen kommer nyheden om, at konsulentfirmaet Accenture træder ud af konsortiet East-West. Det består nu primært af franske Thales, skriver Ingeniøren.

Det er ikke helt klart, hvad der får Accenture til at hoppe af toget, men det skulle angiveligt være for at gøre kommandoveje og dialogen mellem parterne mere simpel.

Rigsrevisionens rapport kan læses i sin fulde længde her.

Læs også: Smartphones kører hurtigere end Rejsekortet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
CPR-numre, mailadresser eller sundhedsdata: Hver eneste lækket oplysning koster nordiske virksomheder næsten 900 kroner
Norden er langsom til at rydde op efter datalækager. Og så koster det 16,5 millioner kroner per databrud, viser ny undersøgelse. Det betyder, at nordiske virksomheder i snit betaler næsten 900 kroner per lækket oplysning.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.