Artikel top billede

Så mange unge strømmer til it-uddannelserne

2011 er rekordår for ansøgninger til it-uddannelser i hele landet. Se her, hvor mange unge der synes, at it er det eneste rigtige.

Tendensen er klar over hele landet. It-uddannelserne er i stigende grad i søgelyset hos de unge, der skal starte på en ny uddannelse til efteråret.

De naturvidenskabelige fag har generelt oplevet en kraftig fremgang i år, men it-fagene klarer sig specielt godt.

På Aarhus Universitet er antallet af ansøgere med datalogi som førsteprioritet steget fra 121 til 156. En stigning på 28,9 procent.

Et lignende billede kendetegner uddannelsen informationsteknologi, der går fra 47 til 72 førsteprioritets-ansøgere. En stigning på hele 53,2 procent.

Uddannelserne er blevet mere synlige

Kurt Jensen, der er institutleder ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet, tror, at årsagen til fremgangen blandt andet skal findes i it-uddannelsernes arbejde med at blive mere synlige.

"It-institutterne har de sidste fem år haft et samarbejde om pr og rekruttering. I Aarhus gør vi også rigtig meget for at gøre os synlige," forklarer Kurt Jensen.

De fælles tiltag tæller blandt andet hjemmesiden Future People, der giver de unge information om it-uddannelserne i Danmark.

Kurt Jensen synes også, at it-faget som helhed har fået en mere positiv presseomtale de sidste tre-fire år.

"Tidligere blev det fremstillet meget nørdet med colaflasker, overarbejde og it-systemer, der ikke kom til at virke. Nu om dage fremstilles det som et højtlønnet fag med god beskæftigelse, interessante arbejdsforhold og tværfagligt samarbejde," forklarer han.

At beskæftigelsen er høj inden for it-området kan også være en væsentlig grund til, at de unge søger mod it-fagene.

"Der er rigeligt brug for dataloger og gode it-folk. Jeg plejer at sige, at vi kan uddanne 2-3 gange så mange, og de skal nok få job," siger Kurt Jensen.

De bløde it-fag hitter i Aalborg

I Aalborg er billedet lidt anderledes. Her er der et fald i antallet af ansøgere til datalogi. I år er det kun 45, der har valgt datalogi som førsteprioritet mod 54 sidste år. En tilbagegang på 16,7 procent.

Til gengæld går de andre it-uddannelser som informationsteknologi og humanistisk informatik frem.

Samtidig er medialogi, som Aalborg Universitet tilbyder i både Aalborg, Ballerup og Esbjerg, årets helt store højdespringer.

Uddannelsen beskæftiger sig med designet og teknologien bag moderne medieproduktioner, som for eksempel 3D-film, computerspil og animationsfilm.

Sidste år var der 54, der søgte den som førsteprioritet i Aalborg. I år er det 105. Altså en fremgang på over 90 procent.

Det samme er tilfældet i Ballerup, hvor der er 163 førsteprioritetsansøgere. En stigning på over 140 procent.

Preben Sørensen, der er studieleder ved Aalborg Universitet, forklarer, at universitetet regner med at kunne optage de mange ansøgere.

"Det er kun ganske få uddannelser, vi har adgangsbegrænsning på. Så vi regner med at kunne optage dem, som har uddannelserne som førsteprioritet."

På humanistisk informatik i Ballerup vil der dog være et underskud på omkring 50 pladser i forhold til antallet af førsteprioritetsansøgere.

ITU mærker også fremgang

På IT-Universitetet i København kan de også godt mærke den store interesse for it-fagene.

ITU har modtaget 898 ansøgninger til uddannelsesinstitutionens forskellige bacheloruddannelser. Til sammenligning var det tal 654 i 2010.

Tidligere i år satte ITU også rekord i ansøgninger til universitetets kandidatuddannelser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere