Artikel top billede

Arkivfoto: Mickael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Vi er helt syge efter sundheds-information på nettet

På syv år er der sket en fordobling i antallet af danskere, der søger online-råd om sygdomme. Tilsyneladende er det ikke de officielle sundheds-sites, der trækker mest i musearmen.

Danskerne leder efter sundhedsinformationer på nettet som aldrig før.

Og det er fortrinsvis danskere i alderen 20 til 39 år, der søger efter sygdomme og helbredelse på nettet.

Det viser undersøgelsen "Online konsultationer" fra Copenhagen Business School (CBS), som professor Kim Normann Andersen fra universitetets Center for anvendt teknologi står bag.

Søger mere end nabolandene

Undersøgelsen bruger dataudtræk fra EU's statistikbank, Eurostat, der viser, at 52 procent af alle danskere mellem 16 og 74 år bruger nettet til at søge sundhedsrelaterede informationer, mens det tal lå nede på 27 procent i 2004.

Dermed ligger Danmark helt i top blandt EU-landene kun overgået af Luxembourg og Finland, hvor henholdsvis 58 procent og 57 procent søger informationer om sygdom og sundhed på nettet.

I Sverige, som vi normalt sammenligner os med, er det kun to ud af fem borgere, der søger online-sundhedsinformationer, mens tallet i Norge ligger på 47 procent.

Tallene kan være højere

Professor Kim Normann Andersen skriver dog i rapporten, at andre undersøgelser er kommet frem til andre tal.

Ugeskrift for Læger skrev da også tilbage i marts 2009, at en undersøgelse gennemført af konsulent Janne Rasmussen med flere viste, at i alt 72 procent af danskerne bruger internettet, når de søger information om sundhed.

Samme tidsskrift skrev i 2007, at en undersøgelse om danskernes online-sundhedssøgninger viste, at 60 procent af danskerne for fire år siden søgte informationer om sygdomme og helbredelser på nettet.

Et af de officielle sundhedssites i Danmark, Sundhed.dk, angiver ud fra en webundersøgelse med 2007 repræsentativt udvalgte danskere i 2010, at 90 procent af (online-)danskerne bruger internettet

Nettet letter sindet

Den fire år gamle undersøgelse fra 2007 foretaget af konsulent Henning Voss og kommunikationsmedarbejder Birgitte Lolan Ravn, der spurgte over 1.000 tilfældigt udvalgte danskere om deres online-adfærd.

Det viste sig, at det især er personer med høj uddannelse, kvinder, personer med dårligt helbred og folk med børn, der bruger internettet til sundhedsformål.

I undersøgelsen fra 2007 viste det sig også, at omkring hver fjerde dansker blev beroligede, efter de havde læst om sygdomme på nettet.

Det var tre gange så mange i forhold til dem, der blev mere bekymrede efter at have været på nettet

Vi kan lide kommercielle råd

Når vi går online for at få viden om lidelser og ubehag i kroppen, er det fortrinsvis kommercielle udbydere som eksempelvis Netdoktor.dk og Sundhedsguiden.dk, som vi konsulterer frem for officielle kilder som Sundhed.dk. 

"Antallet af brugere på de kommercielt drevne medier er markant højere end de af Sundhedsstyrelsens drevne. Eksempelvis er der på gruppen "Jeg støtter kampen imod Livmoderhalskræft" ultimo juli 2011 mere end 4.000 der har udtrykt at de er medlem af gruppen eller 'like it'", skriver Kim Normann Andersen i rapporten. 

"Når de er relevante at undersøge og forholde sig til, skyldes det både, at der her udvikles alternativer til viden om sundhed, og at denne udvikling kan sætte den offentlige sygesikringsmodel under yderligere pres," lyder det videre i rapporten.

Alene Netdoktor.dk har ifølge egne tal over 400.000 unikke besøgende om måneden med over 1,6 millioner månedlige sidevisninger, hvor de besøgende kan læse sundheds-indhold mellem bannerreklamer og quizzer.

Til sammenligning har Sundhed.dk ifølge professor Kim Normann Andersens rapport lige omkring 275.000 unikke brugere i september 2009.

Ifølge egne har tal har Sundhed.dk "op mod 30 millioner sidevisninger om året", hvilket dog ikke kan hamle op med de samlede udbud af kommercielle sundhedsites. <div class="mcePaste" id="_mcePaste" style="position: absolute; width: 1px; height: 1px; overflow: hidden; top: 0px; left: -10000px;">&#65279;</div>




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere