Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Godt net sikrer TDC 10.000 nye kunder om måneden

Kundernes søgen efter det bedste datanet til deres smartphones har været en stor gevinst for TDC.

TDC har i april, maj og juni erobret 29.000 nye kunder.
 
Samtidig har konkurrenterne fra Telenor og Telia tabt henholdsvis 1.000 og 4.000 kunder.
 
Aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets vurderer, at det er TDC's lavprisbrands samt danskernes hang til smartphones, der lokker kunderne til.
 
"Telenor og Telia har lidt under, at de har dårligt net, og det er i stigende grad ved at gå op for folk. Datakvaliteten betyder mere, når kunderne skal skifte over til smartphones," siger analytikeren.
 
Danmark har i alt fire mobilnet ejet af henholdsvis 3, TDC, Telenor og Telia, og især de to førstnævnte har slået på, at de har landets bedste mobilnet. Det vil sige en høj dækning af mobilt bredbånd samt høje datahastigheder.
 
Telenor og Telia kom i juni med et modtræk, da de to selskaber meddelte, at de ville sammenlægge deres mobilnet og i sidste ende etablere landets bedste mobilnet. Det kan gå ud over TDC og 3.
 
"Spørgsmålet er, hvor længe TDC og 3 kan markedsføre sig som selskabet med det bedste mobilnet," spørger Poul Ernst Jessen.
 
Analytikeren har det indtryk, at 3 ligesom TDC har haft kundefremgang under mobilkrigen, der frem til maj blev ført an af Onfone, som TDC købte for 300 millioner kroner i maj.
 
Kunderne betaler mindre
Selvom TDC formåede at hente flere kunder ind i april, maj og juni, så gik omsætningen i mobilforretningen for privatkunder ned.
 
Årsagen er, at den såkaldte ARPU er faldet. ARPU er den gennemsnitlige omsætning per kunde, og den intense priskrig har i første omgang fået mobilselskaberne til at sænke priserne. Nu ligger priserne forholdsvis fast, men alligevel vil omsætningen per mobilkunde falde, vurderer Poul Ernst Jessen.
 
Det er flatrate-produkter, hvor kunder får x antal timer og ubegrænset sms for en fast pris, der lokker.
 
"ARPU vil fortsætte med at falde, for selvom priserne nu er låst fast på de her standardpriser, så vil der stadig sidde kunder med en ARPU på 300 eller 400 kroner, og de vil skifte ned til de her flatrate-produkter," forklarer analytikeren.
 
Problemstillingen er den samme for alle mobilselskaberne, og det er begrænset, hvad de kan gøre for at undgå et fortsat fald i omsætningen.
 
"De kan nedjustere deres markedsføring af de her lavprisbrands, så folk ikke får øje på dem. Jeg tror også, at vi har set et mindre push af markedsføring henover sommeren," siger Poul Ernst Jessen.
 
Farvel til tilskud
Når selskaberne ikke kan hæve omsætningen, må de i stedet fokusere på at sænke omkostningerne. Det seneste træk fra tre af de fire selskaber, TDC, Telenor og Telia, er, at de skruer ned for tilskud til mobilerne. I stedet bliver flere af de dyre mobiltelefoner solgt via afbetalingsordninger.
 
"TDC meddeler, at 55 procent af de solgte mobiltelefoner ved kvartalets udgang var med de nye finansieringsmodeller, og det vil sige, at teleselskabets churn (kundeafgang, red.) vil aftage fremadrettet, og TDC sparer penge ved ikke at give tilskud til mobilerne, men til gengæld har kunderne fået lavere pris på brugen af dem," siger analytikeren fra Danske Markets.
 
I årets første seks måneder omsatte TDC's mobilkunder på privatmarkedet for 2,1 milliarder kroner, hvilket er 5,9 procent dårligere end samme periode i 2010.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere