Artikel top billede

Efter 40 år "nøjes" Steve Jobs fremover med at være bestyrelsesformand for Apple.

Her er Steve Jobs' liv med Apple

I 40 år har Steve Jobs' liv været synonymt med Apple. 40 turbulente år med op- og nedture og nogle af it-verdenens helt store successer.

De unge år

Computerworld News Service: Steve Jobs er trådt tilbage fra posten som administrerende direktør for Apple, og virksomhedens driftsdirektør, COO Tim (Timothy) Cook, er udset som hans efterfølger, mens Steve Jobs selv "nøjes med" fremover at være Apples bestyrelsesformand.
 
Her kan du læse alle højdepunkterne og nøglebegivenhederne fra Steve Jobs' fostrede sit "lille barn", til i dag, da han kapper navlestrengen til en af verdens største it-virksomheder.

De unge år

1971: Steve Jobs møder Steve Wozniak, og de to grundlægger senere virksomheden Apple.
 
1975: Begynder at deltage i møderne for Homebrew Computer Club ('den hjemmebryggede computerklub') sammen med andre computerentusiaster.

1976: Steve Jobs og Steve Wosniak rejser 1750 dollars og bygger den første personlige computer, Apple I.

1976: Grundlægger Apple Computer Company sammen med Steve Wozniak og Ronald Wayne. Ronald Wayne sælger sin andel to uger senere.

1976: Steve Jobs og Steve Wozniak lancerer Apple I for 666,66 dollars - den første single-board computer med video-interface og indbygget Read Only-hukommelse, som kunne instruere maskinen i at loade programmer fra en ekstern kilde.

1977:
Apple bliver til Apple Computer Inc., og den nye virksomhed køber det originale partnerskab ud.

1977: Apple lancerer Apple II, som er verdens første alment udbredte, personlige computer.

1980: Apple III bliver lanceret.

1980: Apple bliver børsnoteret, og aktierne springer fra 22 til 29 dollars første dag.

1981: Steve Jobs bliver involveret i udviklingen af Macintosh.


Steve Jobs med "The original Mac".

1983: Ansætter John Sculley som 'president' og administrerende direktør for Apple.

1983: Annoncerer "Lisa", som er den første computer, der bliver kontrolleret ved hjælp af en mus. Den bliver ingen succes.

1984: Apple annoncerer Macintosh med en markant reklamekampagne på Super Bowl Sunday.

Ud i mørket

1985: Steve Jobs tvinges ud af Apple efter et skænderi med John Sculley i bestyrelsen. Steve Jobs siger sit job op og tager fem gamle Apple-medarbejdere med sig.

1985: Grundlægger Next Inc., som skal udvikle hardware og software til computere. Virksomheden bliver senere omdøbt til Pixar Animation Studios.

1989: Next lancerer computeren NeXT til 6.500 dollars, også kendt som ‘The Cube'. Den kommer med en monokrom skærm og bliver ingen succes på markedet.

1996: Apple opkøber Next Computer for 427 millioner dollars. Steve Jobs bliver rådgiver for bestyrelsesformand Gilbert F. Amelio.

1997: Steve Jobs bliver midlertidig direktør og bestyrelsesformand for Apple, da Gilbert F. Amelio ryger ud. Steve Jobs årsløn er på en million dollars.

1998: - Apple udgiver iMac, som sælger millioner af enheder, puster nyt liv i firmaet og øger aktieværdien med 400 procent. IMac vinder den såkaldte Gold Award fra British Design and Art Direction, Vogue kalder den "en af forårets vigtigste fashion statements", og Business Week skriver, at det er "et af århundredets blivende billeder."

1998: Apple bliver igen en profitabel virksomhed og kan prale med fire overskudskvartaler i træk.

2000: Midlertidig bliver droppet fra Steve Jobs' titel.

2001: Apple tager det første skridt mod forbrugerelektronikken med lanceringen af den bærbare MP3-afspiller, iPod. (Virksomheden sælger mere end 4,4 millioner iPods i løbet af regnskabsåret 2004.)


iPod'en gjorde Apple til hvermandseje. Her ses Steve Jobs på forsiden af Newsweek i 2004.

2003: Steve Jobs annoncerer iTunes Music Store, som sælger krypterede sange og albums.

2004: I august bliver Steve Jobs diagnosticeret med kræft i bugspytkirtlen og undergår operation. Han bliver helbredt og vender tilbage til arbejdet i september.

Succes-årene

2007: Steve Jobs annoncerer iPhone, som er en af de første smartphones uden tastatur, i forbindelse med Macworld Expo.

2008: I slutningen af december annoncerer Apple, at Steve Jobs ikke vil præsentere sin keynote under Macworld Expo 2009, og det sætter gang i spekulationer omkring hans helbred.

2009: I begyndelsen af januar siger Steve Jobs, at hans dramatiske vægttab er forårsaget af en hormonel ubalance. Han siger, at omstændighederne ikke forhindrer ham i at fungere som direktør. Omkring en uge senere fortæller Steve Jobs, at han vil tage orlov fra Apple indtil juni, eftersom hans helbredsmæssige tilstand har forandret sig.

Han oplyser ingen detaljer om sygdommen. Driftsdirektør Tim Cook vil stå for den daglige drift af virksomheden i perioden, mens Steve Jobs kommer til hægterne igen. Apple siger, at Steve Jobs vil være involveret i større strategiske beslutninger.

Juni 2009: Wall Street Journal fortæller, at Steve Jobs har fået en levertransplantation. Et hospital i Tennessee udsender senere en meddelelse, der bekræfter operationen.

Juni 2009: Apple bekræfter, at Steve Jobs vil vende tilbage til arbejdet inden slutningen af måneden.

Januar 2010: Apple annoncerer tablet-pc'en iPad, som bliver en øjeblikkelig succes og sætter gang i en bølge af helt nye computerenheder.

September 2010: Steve Jobs går på scenen i San Francisco for at annoncere Apples anden-generations Apple TV set-top boks, som kan streame film direkte fra internettet eller fra mobile enheder som iPhone eller iPad og til fjernsynet.

Januar 2011: Apple meddeler, at Steve Jobs tager orlov for sit helbred, uden dog at fortælle om årsagen til orloven eller hvor længe, han vil være væk. Der opstår spekulationer om, hvor alvorlige Steve Jobs helbredsproblemer er, og hvorvidt det vil få indflydelse på virksomhedens aktier, produktudvikling og generelle forretning.

Marts 2011: Steve Jobs tager en pause fra sin orlov og dukker op til en event i San Francisco for at introducere iPad 2.

Juni 2011: Mens han stadig er på orlov optræder Steve Jobs under Worldwide Developers Conference i San Francisco for at introducere iCloud og iOS 5. Et par dage senere møder han op på rådhuset i Cupertino City med et forslag om at bygge et rumskibs-lignende campus i byen.


Apple-imperiets nye hovedkvarter, der minder om et rumskib, er kronen på Steve Jobs' livsværk.

August 2011: Steve Jobs træder tilbage fra posten som administrerende direktør for Apple og siger, at han "ikke længere kan leve op til mine forpligtelser og forventninger som administrerende direktør for Apple". Driftsdirektør Tim Cook overtager titlen. Steve Jobs bliver i virksomheden som bestyrelsesformand.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere