Artikel top billede

Microsofts nyeste ERP-baby skyder på SAP og Oracle

Microsoft vil op i markedet med den nye version af sin ERP-løsning, som har fået navnet Dynamics AX2012. Blandt ændringerne er indbyggede løsninger til fem brancher og en enklere licensmodel.

Microsoft lancerede i går sin nyeste version af ERP-løsningen Dynamics AX med tilnavnet AX2012.

Brugergrænsefladen minder om grænsefladen i Microsofts øvrige produkter som for eksempel Microsoft Office, og produktet er født med en såkaldt rollebaseret arkitektur.

Computerworld fik over telefonen mulighed for at interviewe Christian Pedersen, som er general manager for Dynamics AX på verdensplan, og som bor i USA.

Skal I med den nye AX2012 nu i højere grad konkurrere mod Oracle, SAP?

"Det er korrekt, at vi vil længere op i markedet, og med de faciliteter og funktioner, der er i AX2012 kombineret med de trends, der er i markedet, vil kunder, som normalt ville kigge efter SAP og Oracle, nu mere kigge efter AX," siger Christian Pedersen, general manager for Dynamics AX på verdensplan.

Helt generelt tror han dog, at store virksomheder med SAP- eller Oracle-installationer, i højere grad end at bare sige farvel til de store virksomhedssystemer, måske vil supplere med Dynamics AX2012.

Er i gang med AX i skyen

Microsoft ér også igang med at gøre AX2012 tilgængelig i skyen.

"En del af AX2012 drager allerede fordel af cloud services. Eksempelvis Commerce Service, Payment Services og Sites, der er en ny, enklere måde at lave collaboration med eksterne partnere på," siger Christian Pedersen.

Med AX2012 fokuserer Microsoft på midtmarkedet og opefter.

"Vi vil typisk gå efter virksomheder med fra 200 til 500 ansatte og opefter," siger Christian Pedersen.

Er man heldig er ens branche allerede dækket af en vertikal ERP-løsning i den nye AX2012, som har indbygget specifikke løsninger til fem forskellige brancheretninger: Offentlig sektor, produktion, servicevirksomheder, distribution og retail.

Microsoft har opkøbt en række brancheløsninger, som partnere har udviklet, så de nu er en integreret del af AX-platformen. Den nye løsning inddrager hele paletten af Microsoftløsninger og indeholder funktionaliteter, som virksomhederne tidligere skulle købe særskilt, heriblandt business intelligence.

"Med de her vertikaler indbygget i AX-løsningen fra start, bliver det nemmere for virksomheder at vækste. For eksempel en produktionsvirksomhed, der også vil have en detailforretning tilknyttet," siger Christian Pedersen.

Desuden bliver det nemmere og hurtigere for Microsoft-partnere at udvikle og levere løsninger baseret på en af vertikalerne. Ifølge Anders Elbak, chefanalytiker, IDC Nordic, er det "en positiv udvikling, at der kommer mere fleksible løsninger til markedet", ligesom han priser den øgede integration til andre virksomhedsapplikationer.

Licens med brugerfokus

Sammen med AX2012 lancerer Microsoft en ny licensmodel, hvor alle funktioner er inkluderet. Den nye licensmodel fokuserer udelukkende på antallet af brugere, men ifølge Christian Pedersen også på, hvor meget man bruger programmet.

"Med den nye licensmodel siger vi, at der er forskellige niveauer af brugere. Fra den tunge enterprisebruger til ham, der bare en gang imellem går ind og laver en rejserekvisition og andre lette opgaver. Sidstenævnte behøver stort set bare et web interface, så licensen er billig for dem, som bare bruger AX2012 ind imellem. Tidligere betalte man udover antallet af brugere også for forskellige funktionaliteter."

Den rollebaserede brugeroplevelse giver medarbejderne adgang til den information, som de har brug for i deres job, gennem forskellige Microsoft-produkter og den indbyggede business intelligence.

"Den nye version er meget mere integreret. Når du bruger AX, så bruger du egentlig også Outlook. Flere af de internationale portaler er baseret på Sharepoint, som mange af kunderrne har. Generelt gør AX21012 i høj grad brug af de produkter, som kunderne allerede har," siger Christian Pedersen.

De mange specialløsninger

Konkurrencen forventes som tidligere nævnt at komme fra blandt andet SAP og Oracle.

Begge har mange forskellige produkter, som kan konkurrere på forskellige planer med AX2012. Herudover har Oracle for eksempel tidligere opkøbt selskaber som J.D. Edwards og Peoplesoft, ligesom SAP har overtaget blandt andet Business Objects.

"Herudover laves der masser af specialløsninger rundt omkring i verden. Når analysehusene offentliggør deres oversigter over producenter af brancheløsninger, så er det den kategori, der hedder 'other'," siger Christian Pedersen.

AX2012 er til dels udviklet hos MDCC (Microsoft Development Center Copenhagen), der holder til i Vedbæk nord for København, og den nye version kommer med godt 1.000 nye funktionaliteter og forbedringer og er tilgængelig på 23 sprog og i 25 lande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere