Artikel top billede

(Foto: Tomeu Ozonas)

Konkurs truer halvdelen af alle tech-udbydere

Halvdelen af alle it- og televirksomheder er i en økonomisk risikozone. Værst ser det ud for virksomheder, som sælger forbrugerelektronik, viser ny undersøgelse.

Computerworld News Service: Næsten halvdelen af alle it- og televirksomheder står i risiko for at blive "økonomisk nødlidende," konkluderer en større undersøgelse fra det internationale konsulentfirma AlixPartners.

Økonomisk nød - som her er defineret ved udsigten til konkurs inden for to år - blandt udbydere vil betyde endnu flere opkøb og sammenlægninger i fremtiden, siger konsulenthuset og bemærker, at trenden hvor "vinderen tager det hele" sandsynligvis vil fortsætte.

Virksomheder, som sælger forbrugerelektronik, er især i farezonen - ifølge rapporten er 87 procent i risiko.

Men televirksomheder er ikke langt bagefter, med næsten tre-fjerdedele af virksomhederne i risiko for økonomisk nød, først og fremmest på grund af gæld optaget i forbindelse med netværksekspansioner.

Konsolideringer, som bliver gennemført for hurtigt, kan skabe alvorlige problemer for slutbruger-organisationerne, som risikerer at skulle bøvle med kernesystemer og applikationer, som ikke længere bliver udviklet eller understøttet, når leverandøren er blevet opkøbt.

Mindre forbrug på research og udvikling er en anden bekymrende faktor, og undersøgelsen understreger, at teknologivirksomheder faktisk har brugt færre penge på investeringer, (procentvise investeringer i forhold til omsætning) fra 10,2 procent i 2006 og til 9,4 procent i 2010.

I Storbritannien er faldet endnu større, fra 13,2 procent i 2006 og til 9,5 procent i 2010.

Traditionelle hardware-virksomheder bliver mest påvirket af den hårde økonomiske situation, vurderer AlixPartners.

Analysehuset påpeger, hvordan flere virksomheder forsøger at transformere sig selv om til software-organisationer i stedet - som for eksempel HP via det foreslåede opkøb af Autonomy og den planlagte afvikling af pc-forretningen.

Skellet mellem vindere og tabere vokser

Profitmargen var høj for software-virksomheder i 2010, med et gennemsnit på 33 procent, understreger rapporten.

Michael Weyrich, som er managing director hos AlixPartners, siger, at selv om teknologi-sektoren har klaret sig bedre end mange andre brancher under den økonomiske krise, så har der også været betydeligt udfordringer.

Det handler blandt andet om hårdere krav fra forbrugerne, skærpet international konkurrence, strammere margener og behovet for store investeringer i nyudvikling på et hårdt marked.

"Skellet mellem vindere og tabere bliver større, og derfor forventer vi fortsat store omlægninger og bevægelser, især fra markedets største spillere," siger han.

Ifølge rapporten tjente den bedste fjerdedel af virksomhederne 4,5 gange så mange penge før renter og skat som andre virksomheder.

De bedste virksomheder brugte desuden fire gange så mange penge på investeringer set i forhold til omsætning, og det betyder, at gabet mellem vindere og tabere kan blive endnu større.

"Mere end i snart sagt nogen anden branche står teknologi-virksomhederne over for en ond cirkel, hvor de konstant må investere kapital for at drive produktinnovationen og diffenrentieringen, og for at holde trit med nye teknologier, siger Eric Benedict, som er managing director for AlixPartners.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere