Millionopkrævning på vej til danske fildelere

I endnu et forsøg på at dæmme op for piratkopiering har Antipiratgruppen sendt girokort ud til 150 danske brugere af fildelingstjenesterne eDonkey og Kazaa. Samlet set løber erstatningskravet op på en million kroner. Adresser og navne har gruppen fået fra brugernes teleselskaber.

Det er en helt speciel form for julekort, der i disse dage dumper ind ad brevsprækken hos 150 danske brugere af fildelingstjenesterne eDonkey og Kazaa.

Afsenderen er Antipiratgruppen (APG). Vedlagt er et girokort med erstatningskrav på mellem 1.000 og 100.000 kroner.

I alt er der tale om samlede erstatningskrav på en million kroner for de musik-, film- og spilfiler, som brugerne ulovligt har delt med andre.

- Hidtil er vi gået efter hjemmesider, deeplinks, FTP- og eDonkey-servere. Nu er turen kommet til brugerne, og det er ikke sidste gang, siger Morten Lindegaard, advokat for Antipiratgruppen, til Computerworld Online.

Overvåger fast
Antipiratgruppen har fast fem-seks personer til at sidde og overvåge danskernes krænkelser af ophavsretten på nettet.

Det er disse personer, som i løbet af otte dage har fundet frem til 150 danskere, der på Kazaa og eDonkey tilbyder filer, der er beskyttet af ophavsret.

Ud fra IP-adresserne på de enkelte brugere har APG i byretten i København fået udleveret adresser og navne fra brugernes internetudbyder.

- Vi har fået domme i byretten i København mod teleselskaberne, så de har været tvunget til at udlevere adresser. Der er altså tale om en vurdering i retten af hvert enkelt tilfælde, om der er foretaget krænkelser, siger Morten Lindegaard.

Vederlag og erstatning

APG har vurderet musikalbums til 60 kroner, film til 200 kroner og spil til 300 kroner. Det drejer sig dog kun om vederlaget. APG kræver det samme beløb i erstatning oveni.

En bruger, der har haft fem film liggende, står altså til at skulle betale i alt 2.000 kroner.

APG er dog villig til at halvere det beløb, såfremt materialet slettes, og det vedlagte girokort benyttes til at indbetale beløbet.

- Hvis vi slipper for at foretage yderligere retsforfølgelse eller afdragsordninger, vil besparelsen i administrationen komme den enkelte brugere til gavn. De her penge skal komme de skadelidte - kunstnerne - til gode, så de skal ikke bruges på administration, siger Morten Lindegaard, som giver brugerne en frist indtil 1. december til at betale.

- Efter 1. december kigger vi på, hvilke sager der er indgået forlig om, og så stævner vi resten. Hvis de taber sagen, så kommer sagsomkostningerne oveni sammen med den bødestraf, der er forbundet med det her, advarer han.

Tvivl om bevismateriale

Antipiratgruppens erstatningskrav har givet aktivitet på det danske eDonkey-debatforum "eDonkey 2000 DK".

Her stiller brugerne spørgsmål til Antipiratgruppens bevismateriale, som kun består af skærmdumps fra Kazaa og eDonkey.

- Er de skærmdumps bevis nok til en retssag? De har nok ikke downloadet alt det, jeg havde liggende. Hvordan kan de være sikre på, at titlerne på filerne passer? skriver blandt andet ?ex-smeghead? og fortsætter:

- Det er godt nok surt at slippe så mange penge, men jeg må jo blankt indrømme, at de har fanget mig med bukserne nede.

Antipiratgruppens advokat, Morten Lindegaard afviser, at der skulle være noget i vejen med skærmdumps som bevismateriale.

- Hvis du ser en bruger, der har 300 musikfiler og to spillefilm, så er det jo nok ikke kærestebreve, han har ændret navnene på, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere