Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Google vinder danske internetadresser

Søgemaskinen Google har pudset et dansk advokatfirma på de firmaer, der misbruger Googles varemærke i danske internetadresser. Foreløbig har søgemaskinen vundet domænerne Gogle.dk og Guugle.dk, mens det vigtigste, Google.dk, endnu afventer en afgørelse.

Verdens mest udbredte søgemaskine, Google, har sat danske advokater til at redde internetadresser, som Google enten selv mangler, eller som krænker søgemaskinens navn.

I sommer afgjorde Klagenævnet for Domænenavne, at firmaet E4 Group i Viby ved Århus skulle overdrage domænerne Gogle.dk og Guugle.dk til det amerikanske firma, Google, Inc.

En endnu vigtigere sag afventer imidlertid en afgørelse i klagenævnet: Retten til at bruge domænenavnet Google.dk.

Det benyttes i dag af boghandelen The Google Bookstore, der registrerede navnet tilbage i 1999.

Google klagede ifølge firmaets advokat, Peter Gustav Olson fra advokatfirmaet Plesner Svane Grønborg, sidste år over The Google Bookstore, og en afgørelse kan ligge lige om hjørnet.

Varemærkelovens § 4:

§ 4. Indehaveren af en varemærkeret kan forbyde andre, der ikke har dennes samtykke, at gøre erhvervsmæssig brug af tegn, hvis

1. tegnet er identisk med varemærket, og de varer eller tjenesteydelser, for hvilket tegnet er taget i brug, er af samme art som de varer eller tjenesteydelser, for hvilke varemærket er beskyttet,

2. eller tegnet er identisk med eller ligner varemærket, og varerne eller tjenesteydelserne er af samme eller lignende art, såfremt der er risiko for forveksling, herunder at det antages, at der er en forbindelse med varemærket.

Stk. 2. Uanset begrænsningen i stk. 1 til varer eller tjenesteydelser af samme eller lignende art kan varemærkeindehaveren dog forbyde brugen også for varer eller tjenesteydelser af anden art, hvis varemærket er velkendt her i landet og brugen ville medføre en utilbørlig udnyttelse af varemærkets særpræg eller renomme eller skade særpræget eller renommeet.

Det var faktisk det primære domænenavn, Google.dk, som amerikanerne i første omgang blev opmærksom på.

Men efter at have indbragt den sag for klagenævnet, dukkede en ekstra sag op, da domænenavnene Gogle.dk og Guugle.dk var registreret af en mindre søgemaskine kontrolleret af E4 Group.

Den sag var imidlertid mindre kompliceret, og Klagenævnet for Domænenavne kunne afgøre den midt i sommerferien i år, hvor E4 Group blev tvunget til at overdrage navnene til Google.

E4 Groups forklaring lød, at man på registreringstidspunktet ikke kendte til Google-søgemaskinen, og at man blot ville lægge sig tæt op ad ordet "googly", der er en engelsk term for cricket.

Klagenævnet med højesteretsdommer Lene Pagter Kristensen i spidsen vurderede, at registreringen var i strid med den danske varemærkelov, fordi Google står til at opnå en dansk varemærkeregistrering af sit navn med virkning fra den 16. september 1998, DA firmaet Google, Inc. blev stiftet.

De to navne, Gogle.dk og Guugle.dk, fører endnu til E4 Groups hjemmeside, men det har en teknisk forklaring. Navneserverne er nemlig ikke opdateret endnu.

Google har hidtil klaret problemet med det manglende danske domæne, Google.dk, ved automatisk at omdirigere besøgende fra danske IP-numre på Google.com til en dansk version af søgemaskinen på adressen http://www.google.com/intl/da.

Relevant link:

Klagenævnets afgørelse om Gogle.dk og Guugle.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere