HK: Importerede IT-folk skal have top-løn

Der bør indføres krav om en løn på minimum 55.000 kroner om måneden til de IT-specialister, danske arbejdsgivere importerer. Det foreslår fagforeningen HK i et brev til integrationsminister Bertel Haarder. Det er et dårligt og alt for firkantet forslag, mener IT-Brancheforeningen.

Den danske import af IT-arbejdskraft skal strammes, så der kun kommer IT-folk til landet med kompetencer, som er en mangelvare. Det kan et krav om en månedsløn på minimum 55.000 kroner til de importerede specialister sikre.

Det mener fagforeningen HK, der har sendt en klage over misbrug af jobkort til importerede IT-folk. Klagen med forslag til stramninger er landet på integrationsminister Bertel Haarders bord.

Beløbet 55.000 er inspireret af den definition, Skatteministeriet bruger til at vurdere, om en udenlandsk ekspert ansat på en dansk virksomhed kan betegnes som nøglemedarbejder og dermed kan slippe billigere i skat i en periode.

Ræsonnementet bag er, at hvis lønnen er lavere end 55.000, så er der ikke tale om højtspecialiseret arbejdskraft.

Som et alternativ til lønkravet foreslår HK, at jobkort-importerede kun skal kunne ansættes på arbejdspladser med overenskomst, hvor underbetaling ikke kan foregå.

Men Hk's forslag vækker mildt sagt ikke begejstring i IT-Brancheforeningen.

- Vi synes, det er et dårligt forslag, for der kan sagtens være behov for nogle kompetencer, som man pt. ikke kan finde ledige i Danmark, men som ikke er 55.000 kroner værd. Det er for firkantet at sætte et tal op, siger chefkonsulent Jette Baade, IT-Brancheforeningen.

Foreningen vurderer, at der stadig er flaskehalsproblemer på nogle nicheområder i IT-branchen.

- Det er rigtig nok, at beskæftigelsen ikke er så god, som den har været. Men de ledige har ikke nødvendigvis de efterspurgte kompetencer, siger chefkonsulenten.

IT-Brancheforeningen mener, at jobkort-ordningen fungerer fint, som den ser ud i dag, og sikrer snild og hurtig import af relevante IT-folk.

Lyttemøde

Ministeren har haft 24 dage til at svare på klagebrevet, men HK har endnu ikke fået så meget som en bekræftelse på modtagelsen af klagen.

I mellemtiden har Udlændingestyrelsen, der administrerer jobkortordningen, afholdt et evalueringsmøde om, hvordan arbejdskraftimporten fungerer.

De inviterede var ingeniørernes fagforening IDA, IT-fagforeningen Prosa og arbejdsgiverorganisationerne Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening.

Billedet var en tilfredshed hos arbejdsgiverne og større eller mindre skepsis blandt lønmodtagerorganisationerne.

Derimod blev IT-Brancheforeningen , der i årevis har talt varmt for et dansk IT-jobkort, ikke inviteret med. Da foreningen bad om at få lov at deltage alligevel, fik den afslag.

Holder kritikere udenfor

Også HK, der organiserer stort set lige så mange IT-folk som Prosa, føler sig sat uden for døren af Udlændingestyrelsen.

Morten Skov, politisk-økonomisk sekretær i HK/Service er finder det uhørt frækt, at integrationsministeren har undladt at invitere HK til evalueringsmødet om jobkort.

- Det virker, som om ministeren forsøger at holde de kritiske røster ude, siger Morten Skov.

Dermed henviser han til, at det jo netop er HK, der har sendt en skriftlig klage over Udlændingestyrelsens håndtering af jobkort-ordningen.

Evalueringsmødet foregik sådan, at embedsmænd fra Udlændingestyrelsen lyttede til organisationernes synspunkter, men ikke gik ind i nogen diskussion.

Referatet fra mødet for 14 dage siden er endnu ikke udsendt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere