Krise svækkede IT-løftet på Samsø

Tre års projektarbejde og halvanden million støttekroner har løftet IT-niveauet og bredbåndsadgangen markant på Kattegat-øen Samsø. Men konjunkturerne har spændt ben for den jobvækst, IT-løftet skulle skabe på den arbejdsløshedsramte ø.

Mindre fremskridt hist og her snarere end en IT-revolution og tilhørende jobboom. Sådan er facit for projektet IT-løft Samsø, som startede for tre år siden og nu rinder ud.

Initiativet til IT-løftet blev taget i efteråret 1999 af Samsø Erhvervsforum, som et forsøg på at udviklingen på øen, der netop havde mistet en stor arbejdsplads, da Danish Crown lukkede sit slagteri.

Men desværre blev det på nogle punkter overhalet indenom af det dyk, der i årene fandt sted på IT-området, konstaterer Hans Fogh Rasmussen, der har arbejdet fuldtids som ankermand på IT-løftet.

Via puljer og fonde har han været med til at skaffe omkring halvanden million til IT-løftet.

Jobvækst udeblev

Det gælder især det call center - IKT-centret hedder det - som blev søsat i starten af 2002 efter en markedsanalyse, der påviste gode vækstmuligheder i den branche.

- Men så kom krisen, og efterspørgslen faldt. Centret og dets leder slås stadig for deres eksistens, fortæller Hans Fogh Rasmussen.

Ti ledige samsinger, der uddannede sig i telemarketing og lignende, har foreløbig måttet opgive den vej til job.

Øen har 196 små virksomheder - ikke mindst landbrug - og godt 2000 helårsjob. Arbejdsløsheden er omkring ti procent.

Der har været planer om at etablere et center med plads til både virksomhedsfællesskaber og distancearbejdspladser, men de er indtil videre skrinlagt.

Der findes ellers både grydeklare planer og 3,5 millioner kroner fra fonde og puljer til et såkaldt multihus, men øens byråd fik kolde fødder, da det skulle stille en milliongaranti til byggeriet.

- Det er meget ærgerligt, fordi vi tror på idéen med fjernarbejde i et fællesskab med fælles faciliteter. Men vi har ikke opgivet, og måske kan vi få pendlere hertil, hvis Samsø får en hurtigfærge til Århus, håber Hans Fogh Rasmussen.

IT-motorvej på plads

Alligevel har IT-løftet gjort forskel for den 114 kvadratkilometer store ø midt i Kattegat og dens 4300 indbyggere.

Samsingerne, der drømmer om hurtigfærger til fastlandet, har til gengæld fået etableret en IT-motorvej til hele kloden.

Stort set alle husstande på øen fik i løbet af 2001 mulighed for at få ADSL-opkobling, selvom der er tale om et udkantsområde.

- Vi gjorde en særlig indsats for at komme først i køen til ADSL, blandt andet ved at besøge TDC, fortæller Hans Fogh Rasmusen.

To samsinger arbejder nu hjemmefra for arbejdspladser i henholdsvis Aalborg og Kongens Lyngby.

Til maj får Samsø sammen med Ærø og Læsø også et system til videokonference op at stå, hvor fire locationer kan være på samtidig.

Mobildækningen, der har været hullet som en schweizerost, er blevet opgraderet. Der er blevet opstillet ekstra sendeudstyr på øen.

Portal og SMS til landmænd

Samsø har også fået et samlet ansigt på nettet i form af en portal. Den indeholder et community-modul, som landboforeningen har glæde af i sit netværk.

- Landmændene får varslinger og beskeder via e-mail og SMS. Det har vist sig at være en god måde at få opmærksom i farten, siger Hans Fogh Rasmussen.

En netcafé er især til glæde for unge, både lokale og turister. Dog halter de nu to år gamle computeres kræfter lidt bagud.

- Caféen har haft en strålende tid, men vi har desværre ikke råd til at opgradere maskinernes, så de kan trække de nyeste spil, fortæller Hans Fogh Rasmussen.

På Samsøs rådhus har IT-løftet også sat sine spor og banet vej for digitaliseringen af forvaltningen. Den er i fuld gang.

Relevant link

Oversigt over IT-løftet på Samsø Kommunes netportal




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere