Artikel top billede

Ny farlig Zeus opdateres via peer to peer

En ny version af den frygtede malware Zeus, der er målrettet den finansielle branche, menes at være skræddersyet til en særlig forbryderbande.

Læs også: Ny farlig Zeus-variant er svær at spore

Computerworld News Service: Den financielle malware Zeus er blevet opdateret med peer to peer-funktionaliteter, som gør den mere modstandsdygtig og giver bagmændene mere fleksibilitet i deres operationer.

Den nye version af den berygtede bank-Zeus blev opdaget og analyseret af den schweiziske sikkerhedsekspert Roman Hüssy, som er skaberen af abuse.ch og sporingstjenesten SpyEye.

For et år siden lykkedes det sikkerhedsresearchere fra antivirus-leverandøren Trend Micro at linke en såkaldt 'file infector' kaldet LICAT til Zeus, hvorefter de kunne konkludere, at den fungerede som en delivery platform for trojaneren og er designet til at forlænge infektionen.

LICAT bruger en særlig algoritme til at skabe tilfældige domæne-navne til opdatering på samme måde som ormen Conficker. Bagmændene ved allerede på forhånd, hvilke domæner malwaren vil tjekke på en bestemt dato og har på den måde mulighed for at registrere dem, hvis de har brug for at distribuere en ny version.

"For nogle uger siden lagde jeg mærke til, at de kriminelle ikke havde registreret nogen nye morufet/LICAT C&C-domænenavne (command and control, red.). Det forvirrede mig, så jeg besluttede mig for at analysere nogle nyere Zeus-eksempler (som var blevet spredt via en spam-kampagne målrettet amerikanske brugere)," skriver Roman Hüssy på sin blog.

"Da jeg kørte den binære kode igennem min sandbox, så jeg noget mærkeligt UDP-trafik. Mit første gæt var: Dette er ikke Zeus. Men da jeg havde analyseret infektionen, kom jeg frem til den konklusion, at der rent faktisk er tale om Zeus," fortæller han.

Når den først er blevet installeret på en computer, udsender den nye Zeus-variant en række forespørgsler på hårdt kodede IP-adresser, som svarer til andre inficerede systemer. Derfra downloader trojaneren opdaterede IP-adresser, og hvis de computere også kører med den nye version, opdaterer den sig selv.

Zeus er et af de ældste og mest populære crimeware-toolkits på undergrundsmarkedet. Op indtil i år kunne trojaneren kun købes for en betydelig sum penge direkte fra ophavsmanden. Men for nogle måneder siden blev kildekoden lækket på nettet, og nu kan alle med en lille smule baggrundsviden skabe variationer af malwaren.

Skræddersyet til en bande

Roman Hüssy tror, at den nye version er skræddersyet til en særlig forbryderbande eller til et mindre antal cyberkriminelle grupper.

Heldigvis er varianten stadig afhængig af et enkelt domæne for at modtage kommandoer og videresende stjålne data, og det gør det muligt for researcherne midlertidigt at overtage kontrollen og botnettet, i hvert fald indtil det bliver opdateret via P-to-P-systemet til at bruge et andet domæne.

Ved hjælp af den metode, der også er kendt som 'sinkholing', lykkedes det Roman Hüssy at tælle 100.000 unikke IP-adresser på 24 timer.

Det afspejler ikke nødvendigvis botnettets reelle størrelse, eftersom flere inficerede LAN-computere kan bruge samme IP på internettet, mens andre måske ikke får tildelt IP-adresser af deres udbyder for hvert genstart.

Indsatsen gjorde det dog muligt for den schweiziske researcher at finde ud af, at det største antal inficerede computere findes i Indien, Italien og USA.

"Vi ved alle sammen, at kampen mellem kriminelle og sikkerheds-researchere er katten efter musen. Dette er helt sikkert ikke sidste gang, at Zeus er blevet ændret, og vi vil fortsat opleve de kriminelles indsats for, at få deres malware til at flyve under radaren," konkluderer Roman Hüssy.

Ifølge en ny rapport fra sikkerhedsleverandøren Trusteer, udgør Zeus og SpyEye de største trusler mod finansielle institutioner. Trusteer vurderer, at der er fire gange så mange computere inficeret med Zeus som med SpyEye.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Premium
Den store app-bombe fra Microsoft og Amazon: Tilbyder Android-apps i Windows 11
Alt om Windows 11: Et uventet samarbejde mellem de to største cloud-giganter bringer nu millionvis af apps til Windows-økosystemet.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan: Sæt din fakturahåndtering på autopilot
Accounts payable automation frigør ressourcer i bogholderiet og minimerer risikoen for fejl, men hvordan kommer du i gang? Læs med her og få bud på, hvordan du opnår ”touchless flow.”