Artikel top billede

iPad'en er alt for dyr: Apple mister tablet-markedet

IPad'ens andel af det globale marked for tablet-pc'er har været over 96 procent, men er faldet drastisk. Den almindelige forbruger vælger billigere løsninger.

Computerworld News Service: På trods af at have leveret 20 procent flere enheder i de seneste tre måneder end i de tre foregående er iPad'ens andel af det globale marked for tablet-pc'er falmet væsentligt i lyset af den stigende konkurrence fra Android.

Under fremlæggelsen af det seneste kvartalsregnskab i sidste uge afslørede Apple, at leverancerne af iPad i det seneste kalenderkvartal er oppe på over 11,1 millioner enheder sammenlignet med 9,2 millioner i forrige kvartal.

Den nyhed blev dog modvægtet af en ny rapport fra Strategy Analytics om, at iPad'ens andel af det globale marked for tablet-pc'er - der tidligere har været helt oppe på dominerende 96 procent - nu er faldet til bare 67 procent. Samtidig er andelen af tablet-pc'er med Android steget til 27 procent af det globale marked.

Selvom det kan virke imponerende, at antallet af leverede iPads steg med 164 procent i årets første tre måneder, så fortæller opgørelserne for de efterfølgende måneder en anden historie. Fra første kvartal til andet kvartal steg antallet af leverancer kun med 96,4 procent. Og fra andet kvartal til tredje kvartal var stigningen af antallet helt nede på 20 procent.

"Det er tydeligt, at iPad'ens vækst er ved at fortage sig," observerer analytiker Tom Mainelli fra IDC.

En af årsagerne til den lavere vækst i leverancerne er, at Apple nu har plukket alle de lavt hængende frugter i markedet for tablet-pc'er, vurderer han.

"Mange af de købedygtige forbrugere, der med størst sandsynlighed vil bruge 2.700 kroner eller derover på en iPad i markeder som USA har allerede gjort det, og disse købere befinder sig nu i en udskiftnings-købecyklus," forklarer han.

Derudover er det muligt, at iPad'en nu er ved at bevæge sig ind i en periode, hvor det sæsonmæssige vil begynde at påvirke salget, sådan at en stor del af årets vækst bliver pakket ind i fjerde kvartal, påpeger Mainelli.

For dyre til den almindelige forbruger

Hvis Apple ønsker at fastholde det tidligere niveau af leverancer, så er selskabet derfor nødt til at appellere til de almindelige forbrugere, vurderer han. Og for dem er 2.700 kroner (eller i Danmark minimum 3.700 kroner ved køb uden abonnement) mange penge for en tablet-pc.

Endnu værre ser det ud, hvis man sammenligner med prisen på omkring 1.000 kroner i USA for Amazons kommende Kindle Fire.

"Amazons strategi med at minimere prisen på hardwaren vil puste til ilden i det billige segment af markedet for tablet-pc'er og således tiltrække flere massemarkeds-forbrugere," udtaler director Neil Mawston fra Strategy Analytics i en pressemeddelelse.

Så hvis Apple ønsker at konkurrere i mainstream-markedet, er selskabet ifølge Mainelli nødt til at udvide sin portefølje af tablet-pc'er med lavere prissatte produkter. Det indebærer ikke nødvendigvis at introducere for eksempel en iPad på syv tommer, som foreslået af visse analytikere. Apple kan i stedet blot vælge at følge samme strategi som for iPhone, bemærker Mainelli.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere