Artikel top billede

Citrix-chef: Cloud er blevet ren markedsførings-snak

Interview: Godt nok har han stiftet et selskab ved navn Cloud.com, men alligevel mener Citrix' tekniske chef, at cloud bare er et overbrugt markedsføringsord.

Læs også:
Sådan kan du bruge dine fede gadgets på dit arbejde

Cloud computing: Sådan fungerer det

Efterhånden er det svært at læse, tale og høre om informationsteknologi, uden at støde på begrebet 'cloud computing' i en eller anden form.

Men selv om softwareselskabet Citrix' nye tekniske direktør for selskabets cloud platform, Sheng Liang, kommer som stifter og direktør af virksomheden Cloud.com, som Citrix købte i sommers for en god milliard kroner, er det ikke ensbetydende med, at cloud computing klinger så godt i hans kinesiske ører.

"Cloud er blevet et overbrugt markedsføringsord, der ikke altid giver så meget mening," fortæller han til Computerworld under Citrix' Synergy-konference, der bliver afholdt i Barcelona.

Den rigtige cloud er public

Sheng Liang var med til at skrive koden til Citrix' nyindkøbte Cloudstack-produkt fra Cloud.com, der gør det muligt for virksomheder at åbne deres egen cloud og sælge produkter som software-as-a-service og infrastructure-as-a-service over nettet.

Han peger på, at public cloud-firmaer som Amazon, Google, Yahoo og Salesforce er 'rigtige' cloud-selskaber, mens snak om private og personlige clouds ikke giver den store mening.

"Jeg må indrømme, at jeg aldrig har hørt om personlige clouds før," siger Sheng Liang, der dermed indirekte modsiger logikken hos sin egen nye boss, Mark Templeton, der ellers brugte Barcelona-konferencens første to timer på en dundertale om cloud computing i alle farver og former.

Noget stort i luften

Sheng Liang forklarer, at webdomænet Cloud.com blev købt i 2008 for en relativ lav pris, fordi han vidste, "at der var noget stort i luften".

"I Cloud.com så vi på Amazons cloud med stor beundring, og derfor besluttede vi os for at bygge værktøjer til at håndtere skalerbarhed, disaster recovery og redundans, så andre virksomheder kan bygge Amazon-lignende skyer," fortæller Sheng Liang.

Læs også:
Sådan kan du bruge dine fede gadgets på dit arbejde

Cloud computing: Sådan fungerer det

Cloudstack er vejen frem

Formålet dengang er som i dag at udbyde public clouds til store virksomheder som eksempelvis nationale teleselskaber.

Senest har spil-selskabet Zynga hoppet med på Cloudstack-vognen og i gang med at bygge sin egen public cloud for at sælge sine spil over nettet.

"Så er det jo op til Zynga, om virksomheden også vil tillade, at andre selskaber kan sælge deres spil i Zynga-skyen i lighed med eksempelvis Amazon," siger Sheng Liang.

Han solgte sit firma til Citrix, fordi han dermed kunne udvikle konceptet med Citrix' stordriftsfordele.

Virtualiserings-vrøvl i skyen

Cloudstack virker ved, at et selskab som spil-firmaet Zynga installerer Cloudstack-softwaren på 100.000-vis af fysiske servere i clusters.

Derefter tilføjer business management-værktøjet Cloudportal til at administrere kreditkort-betalinger og kundernes adgang til spil og andre produkter.

Den Yale-uddannede computeringeniør forstår dog ikke helt, hvorfor de fleste it-folk i dag forventer, at virtualisering er hovednøglen til skyen.

"Kører Googles cloud på virtualisering? Det tror jeg næppe. Virtualisering er bare en af mange måder at bygge skyer på," siger Sheng Liang, der var hovedudvikleren hos Sun Micrososystems (nu Oracles) hold bag den originale version af Java Virtual Machine.

"Vi er ikke et virtualiseringsselskab, så vi kan godt tillade os sige, at virtualisering er ligegyldigt i skyen," fortsætter Citrix-chefen.

Det sker med slet skjult hentydning til ærkerivalerne fra VMware, der i de seneste år har haft travlt med at forklare kunder og partnere om, at virtualisering er en nødvendig forudsætning for at bygge clouds.

Samtidig forklarer han, at Cloudstack er udviklet således, at udover at kunne køre softwaren direkte i clusters på fysiske maskiner også er bygget til virtualiserings-infrastrukturen i den Linux-baserede kerne (KVM) og en lang række hypervisorer som Oracles, VMwares, og snart også på Microsofts Hyper-V.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere