Artikel top billede

Få mere ud af din Google-søgning: Ni smarte tricks

Spar tid ved at gøre dine Google-søgninger super-præcise. Her har du ni frække tricks.

"Der er cirka 590.000 søgeresultater."

Det kan virke vildt uoverskueligt, når Google giver os den besked. 

Men med nogle simple Google-tricks kan du heldigvis rense ud i overflødige søgeresultater og gøre dine søgninger mere præcise. 

Ved hjælp af en række kommandoer kan du blandt andet gøre det muligt at søge efter specifikke filtyper eller finde synonymer for de ord, som du søger på.  

Du kender måske allerede nogle af kommandoerne, som du kan se herunder. Men tjek dem ud og se, om du kender dem alle. 

Søg efter en specifik sætning

Dette er måske det mest udbredte søgetrick på Google, og derfor er det måske et af de tricks, som du allerede kender.

Laver du en søgning på et berømt citat, vil du muligvis blot skrive hele citatet ind i Google, eksempelvis: Ich bin ein Berliner.  

Men den søgning giver omkring 11,7 millioner hits på Google. Det skyldes, at Google finder alle sider, hvor ordene ich, bin, ein, berliner indgår - også i forskellige konstellationer.

I stedet kan du sætte et citationstegn om citatet, så du nu søger på "ich bin ein berliner". Det betyder, at Google nu kun finder sider med præcis den ordstilling, og derfor er antallet af søgeresultater reduceret til cirka 753.000.

Søg på specifikke sider

Ønsker du kun at søge efter resultater fra et specifikt domæne, kan du vælge blot at skrive kommandoen "site:" efterfulgt af navnet på siden. 

Leder du eksempelvis efter artikler om mobiltelefonen HTC Desire på PC World, skal du skrive "HTC Desire" og herefter site:pcworld.dk. 

Du kan også vælge kun at søge efter sider fra et domæner i et specifikt land. Ønsker du eksempelvis at brede din søgning ud, så du leder efter omtale af HTC Desire fra alle sider i Danmark, kan du i stedet for site:pcworld.dk nøjes med at skrive "HTC Desire" site:.dk.

Brug Google til at finde din nye favorit-side

Søg efter synonymer 

Har du brug for at lave en søgning, der inkluderer flere lignende ord, kan du bruge tegnet ~ foran det ord, som du søger efter.

Laver du for eksempel en søgning på ~computer, får du også resultater med pc, edb og hardware. 

Når du laver en søgning med ~-tegnet, får du en hel stribe af synonymer, men du kan også nøjes med at udvælge to søgeord. Det gør du at bruge kommandoen OR (bemærk: det skal være med store bogstaver).

Ønsker du eksempelvis søgeresultater, hvor det enten er ordet "pc" eller ordet "computer", der indgår, skal du skrive pc OR computer. 

Søg efter dokumenttyper

Du kan også søge efter specifikke dokumenttyper. Det gør du ved at skrive filtype:.doc, hvis du leder efter Word-dokumenter. 

Ønsker du eksempelvis at finde brugsanvisningen til den føromtalte HTC Desire, kan det være en god idé at søge blandt pdf-filer. 

Det gør du ved at skrive HTC Desire i søgefeltet og herefter kommandoen filetype:.pdf. 

Udlad søgeord

Du kan udelukke uønskede ord fra din søgning ved at skrive et minus foran. Søger du efter artikler om smartphones, men vil udelukke artikler om Apples iPhone, kan du skrive " -iPhone".

Søg i tidsrum

Vil du søge efter en række tal - eksempelvis årstal eller priser - behøver du ikke at inkludere alle tallene i din søgning. Du kan blot adskille det højeste og det laveste tal med to punktummer. 

Vil du lave en søgninger, hvor alle årstal fra 1980 til 1990 indgår, kan du nøjes med at skrive 1980..1990. 

Find lignende sider

Er der en side, som du er særlig glad for, kan Google hurtigt hjælpe dig med at finde lignende sider. Læser du dagligt Jyllands-Postens hjemmeside, kan du finde et alternativ ved at skrive related:jp.dk. Her er Googles første forslag Jyske Vestkysten, jv.dk.

Brug Google som lommeregner

Har du brug for at lave en udregning lynhurtigt, så behøver du ikke gribe ud efter lommeregneren på dit bord eller åbne din digitale lommeregner på computeren eller telefonen.

I stedet kan du skrive regnestykket ind i Google. Skriver du eksempelvis 4-2 i Googles søgefelt og klikker på søg, så kommer resultatet frem på din skærm. 

Skal du dividere, skal du bruge tegnet: /, og skal du gange, skal du bruge tegnet: *. 

Omregn til andre måleenheder 

Skal du på ferie, og vejrudsigten siger, at der er 90 fahrenheit på destinationen, kan du få Google til at fortælle, hvad det svarer til i celsius.

Det kan du gøre ved at bruge kommandoen "in". Skriv blot "90 fahrenheit in celsius" i søgefeltet. 

Du kan naturligvis også bruge kommandoen til at oversætte andre måleenheder som eksempelvis miles, yards eller pund.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere