Artikel top billede

Mobil-skat er stadig et misfoster trods ny sminke

Computerworld mener: Regeringen fjerner multimedieskatten med den ene hånd, men indfører samtidig med den anden hånd en smartphoneskat.

Opinion: Endelig endelig endelig, lød det på gangene i mange it-virksomheder, da Danmarks nye regering med socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt i spidsen meldte ud, at den omdiskuterede og voldsomt upopulære multimedieskat skulle fjernes.

Men knapt var den glade kakofoni fra mange jublende røster begyndt at rejse sig, før regeringens forslag til finansloven 2011 lå på bordet.

Og her stod det sort på hvidt, at regeringen ganske vist som lovet afblæser den forhadte multimedieskat, men til gengæld indfører en skat på fri telefon.

I finanslovsforslaget skriver regeringen med fast pen, at multimedieskatten "er med til at hæmme udbredelsen af nye teknologier," og at den ikke understøtter ønsket om høj fleksibilitet på arbejdspladserne, fordi den går ud over medarbejdernes ønske om hjemmearbejdspladser og så videre.

En blanding af to ordninger

Den nye regering har med andre ord taget de væsentlige kritikpunkter af den forhadte multimedieskat til sig.

Til gengæld var der ikke mange, der havde forventet, at regeringen i stedet vil indføre en ny skat på arbejdsgiverbetalt telefon.

Senere fredag ventes regeringen og Enhedslisten at præsentere den endelig udgave til finansloven.

Og her kommer den nye smartphoneskat, der afløser multimedieskatten, til at ligne en slags blanding af multimedieskatten og modellen fra tiden, før multimedieskatten blev indført for to år siden.

Dengang skulle man betale skat af sine faktiske udgifter på en arbejdsgiverbetalt telefon eller bredbåndsforbindelse.

Dog kunne man maksimalt beskattes af 3.000 kroner om året, og husstandens private udgifter til telefoni kunne trækkes fra de 3.000 kroner, så man reelt kunne ende på at svare skat af nul kroner.

Her er forskellen på de to ordninger

Forskellen er (stort set) ens

Alt ser nu ud til, at den nye beskatning af fri telefon ikke som tidligere vil tage udgangspunkt i det faktiske forbrug, men i et fast beløb på 2.500 kroner - altså et lidt mindre beskatningsgrundlag end multimedieskatten.

Samtidig fjernes også muligheden for at købe it-grej via den såkaldte bruttolønsordning, hvilket er en ting, som ikke mindst mange it-forhandlere begræder.

De har i de seneste år tjent tykt på denne ordning, fordi mange danskere har benyttet sig af fidusen til at rage nyt og spændende it-grej til sig til en delvis skattefinansieret pris.

Der findes i den danske it-branche næppe mange ansatte, der har fået udleveret en arbejdsgiverbetalt bærbar computer, men ikke en arbejdsgiverbetalt mobiltelefon.

I det moderne, fleksible it-samfund er disse to apparater helt basale og tæt forbundne og må regnes for grundlæggende arbejdsredskaber.

Gælder den ene, men ikke den anden

Det er derfor svært at se, hvordan regeringens vrede kritik af multimedieskatten (der "er med til at hæmme udbredelsen af nye teknologier" og ikke understøtter ønsket om høj fleksibilitet på arbejdspladserne) ikke tilsvarende kan anvendes på den smartphone-skat, som regeringen og Enhedslisten nu indfører.

Bundlinjen er, at langt de fleste danskere, der arbejder i it-branchen, fortsat vil blive ekstra-beskattet af flere tusinder kroner om året for deres arbejde, uanset om vi kalder det multimedieskat eller skat af fri telefon.

Forskellen er altså stort set ens for den enkelte, og det giver anledning til at genkalde den daværende demokratiske præsidentkandidat, Barack Obama, der til et debatmøde i 2008 - dengang (måske) med henvisning til republikaneren Sarah Palin - sagde:

"You can put lipstick on a pig. But it's still a pig."

Sådan er det også med multimedieskatten/smartphone-skatten.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere