Artikel top billede

Mobil-skat er stadig et misfoster trods ny sminke

Computerworld mener: Regeringen fjerner multimedieskatten med den ene hånd, men indfører samtidig med den anden hånd en smartphoneskat.

Opinion: Endelig endelig endelig, lød det på gangene i mange it-virksomheder, da Danmarks nye regering med socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt i spidsen meldte ud, at den omdiskuterede og voldsomt upopulære multimedieskat skulle fjernes.

Men knapt var den glade kakofoni fra mange jublende røster begyndt at rejse sig, før regeringens forslag til finansloven 2011 lå på bordet.

Og her stod det sort på hvidt, at regeringen ganske vist som lovet afblæser den forhadte multimedieskat, men til gengæld indfører en skat på fri telefon.

I finanslovsforslaget skriver regeringen med fast pen, at multimedieskatten "er med til at hæmme udbredelsen af nye teknologier," og at den ikke understøtter ønsket om høj fleksibilitet på arbejdspladserne, fordi den går ud over medarbejdernes ønske om hjemmearbejdspladser og så videre.

En blanding af to ordninger

Den nye regering har med andre ord taget de væsentlige kritikpunkter af den forhadte multimedieskat til sig.

Til gengæld var der ikke mange, der havde forventet, at regeringen i stedet vil indføre en ny skat på arbejdsgiverbetalt telefon.

Senere fredag ventes regeringen og Enhedslisten at præsentere den endelig udgave til finansloven.

Og her kommer den nye smartphoneskat, der afløser multimedieskatten, til at ligne en slags blanding af multimedieskatten og modellen fra tiden, før multimedieskatten blev indført for to år siden.

Dengang skulle man betale skat af sine faktiske udgifter på en arbejdsgiverbetalt telefon eller bredbåndsforbindelse.

Dog kunne man maksimalt beskattes af 3.000 kroner om året, og husstandens private udgifter til telefoni kunne trækkes fra de 3.000 kroner, så man reelt kunne ende på at svare skat af nul kroner.

Her er forskellen på de to ordninger

Forskellen er (stort set) ens

Alt ser nu ud til, at den nye beskatning af fri telefon ikke som tidligere vil tage udgangspunkt i det faktiske forbrug, men i et fast beløb på 2.500 kroner - altså et lidt mindre beskatningsgrundlag end multimedieskatten.

Samtidig fjernes også muligheden for at købe it-grej via den såkaldte bruttolønsordning, hvilket er en ting, som ikke mindst mange it-forhandlere begræder.

De har i de seneste år tjent tykt på denne ordning, fordi mange danskere har benyttet sig af fidusen til at rage nyt og spændende it-grej til sig til en delvis skattefinansieret pris.

Der findes i den danske it-branche næppe mange ansatte, der har fået udleveret en arbejdsgiverbetalt bærbar computer, men ikke en arbejdsgiverbetalt mobiltelefon.

I det moderne, fleksible it-samfund er disse to apparater helt basale og tæt forbundne og må regnes for grundlæggende arbejdsredskaber.

Gælder den ene, men ikke den anden

Det er derfor svært at se, hvordan regeringens vrede kritik af multimedieskatten (der "er med til at hæmme udbredelsen af nye teknologier" og ikke understøtter ønsket om høj fleksibilitet på arbejdspladserne) ikke tilsvarende kan anvendes på den smartphone-skat, som regeringen og Enhedslisten nu indfører.

Bundlinjen er, at langt de fleste danskere, der arbejder i it-branchen, fortsat vil blive ekstra-beskattet af flere tusinder kroner om året for deres arbejde, uanset om vi kalder det multimedieskat eller skat af fri telefon.

Forskellen er altså stort set ens for den enkelte, og det giver anledning til at genkalde den daværende demokratiske præsidentkandidat, Barack Obama, der til et debatmøde i 2008 - dengang (måske) med henvisning til republikaneren Sarah Palin - sagde:

"You can put lipstick on a pig. But it's still a pig."

Sådan er det også med multimedieskatten/smartphone-skatten.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere


Sådan forsvarer du dig effektivt mod Ransomware

Mange danske virksomheder været ramt af succesfulde ransomware-angreb i det seneste års tid, hvor hackere formår at indsnige kode i systemerne, som de anvender til at blokere for organisationens data. På denne konference får du derfor overblik over en række muligheder for at modstå ransomware-angreb - og komme videre når de sker.

16. december 2021 | Læs mere