Foto: Mikael Rieck.

2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug

Unødvendig dataindsamling og dårlige it-systemer giver danske hospitalslæger daglige hovedpiner. Nu har over 2.500 danske læger fået nok og kræver forandring.

Læs også: Læge: Så slemt står det til med it i vores hverdag.

Tillid er godt, men kontrol er bedre. 

Det lader ifølge flere danske læger til at være mantraet på landets hospitaler. 

For her skal læge- og plejestaben hver dag gennemregistrere patienternes sygdomsudvikling med spørgsmål, hvor svardata i mange tilfælde aldrig bliver brugt til andet end at udfylde skemaer med. 

Har fået nok
Nu har flere tusinde læger fået nok af at skulle gennemregistrere patienterne på en computerskærm frem for at behandle dem. 

"Efterhånden eksisterer patienten kun på computerskærme og i afkrydsningsskemaer. Den fysiske udgave er der kun meget begrænset tid til," skriver børnelæge Morten Staberg fra Herlev Hospital i en underskriftsindsamling på nettet.

Her har mere end 2.500 læger skrevet under med navns nævnelse i protest mod dataindsamlings-bureaukratiet. 

"Vi er ikke imod den teknologiske udvikling. På sigt vil eksempelvis digital forvaltning øge sikkerheden og spare ressourcer på afdelingerne. Men det er bydende nødvendigt at acceptere, at nye it-systemer ikke reducerer omkostninger eller arbejdsbyrden, før de er på plads, gennemtestede og velfungerende. Med den hastighed vi har i øjeblikket, kan det tage mange år endnu," lyder den nedslående melding fra Morten Staberg. 

Han har også sat problemstillingen på spidsen i et debatindlæg i Politiken, hvor børnelægen klør sig i hovedbunden over den firkantede fremgangsmåde med spørgsmål til patienterne. 

"Først skal vi nemlig have afklaret rygevaner og alkoholvaner. Ryger du cigaretter eller pibe? Får du drukket nogle Bjørnebryg? Ingen svar. Patienten er i gang med sin modermælkserstatning - som dog er på flaske." 

Se her, hvordan læge Josephine Obel oplever hverdagen i en it-sammenhæng.

Læs også:
Her er Danmarks blodigste it-skandale

Fremtidens læger undersøger dig hjemme i stuen


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav?

Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav? Fokus for de fleste virksomheder er på at være på forkant med den digitale udvikling, der går stærkere end nogensinde tidligere. Cisco ved om nogen hvor vigtigt det er at kunne levere ”customer experience” på tværs af teknologiske platforme og med en agilitet der matcher den øgede konkurrence.

01. november 2018 | Læs mere


Premium
Ny Chrome-version kan føre til et gennembrud for PWA'erne: Google og Microsoft satser på denne nye type apps
Progressive web apps - eller PWA’er - kommer du til at høre meget mere til. Både Microsoft og Google har kastet deres kærlighed på disse apps. Se her, hvad de to selskaber ser i PWA’erne.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Stor undersøgelse: Mange SMB virksomheder er langt fra at realisere deres potentiale, i forhold til digital transformation
35% af de adspurgte medarbejdere fra små- og mellemstore virksomheder mener, at deres virksomhed vil falde bagud inden for fem år, hvis de ikke investerer i ny teknologi. En undersøgelse blandt 3.600 medarbejdere i 23 lande viser, at selvom medarbejderne er åbne for og interesserede i den digitale arbejdsplads, så mener mange ikke, at de er klædt godt nok på til at drage de fulde fordele af de nye værktøjer og muligheder. Download rapporten for at blive klogere på nogle af fordelene og processerne omkring den digitale arbejdsplads.