Foto: Mikael Rieck.

2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug

Unødvendig dataindsamling og dårlige it-systemer giver danske hospitalslæger daglige hovedpiner. Nu har over 2.500 danske læger fået nok og kræver forandring.

Læs også: Læge: Så slemt står det til med it i vores hverdag.

Tillid er godt, men kontrol er bedre. 

Det lader ifølge flere danske læger til at være mantraet på landets hospitaler. 

For her skal læge- og plejestaben hver dag gennemregistrere patienternes sygdomsudvikling med spørgsmål, hvor svardata i mange tilfælde aldrig bliver brugt til andet end at udfylde skemaer med. 

Har fået nok
Nu har flere tusinde læger fået nok af at skulle gennemregistrere patienterne på en computerskærm frem for at behandle dem. 

"Efterhånden eksisterer patienten kun på computerskærme og i afkrydsningsskemaer. Den fysiske udgave er der kun meget begrænset tid til," skriver børnelæge Morten Staberg fra Herlev Hospital i en underskriftsindsamling på nettet.

Her har mere end 2.500 læger skrevet under med navns nævnelse i protest mod dataindsamlings-bureaukratiet. 

"Vi er ikke imod den teknologiske udvikling. På sigt vil eksempelvis digital forvaltning øge sikkerheden og spare ressourcer på afdelingerne. Men det er bydende nødvendigt at acceptere, at nye it-systemer ikke reducerer omkostninger eller arbejdsbyrden, før de er på plads, gennemtestede og velfungerende. Med den hastighed vi har i øjeblikket, kan det tage mange år endnu," lyder den nedslående melding fra Morten Staberg. 

Han har også sat problemstillingen på spidsen i et debatindlæg i Politiken, hvor børnelægen klør sig i hovedbunden over den firkantede fremgangsmåde med spørgsmål til patienterne. 

"Først skal vi nemlig have afklaret rygevaner og alkoholvaner. Ryger du cigaretter eller pibe? Får du drukket nogle Bjørnebryg? Ingen svar. Patienten er i gang med sin modermælkserstatning - som dog er på flaske." 

Se her, hvordan læge Josephine Obel oplever hverdagen i en it-sammenhæng.

Læs også:
Her er Danmarks blodigste it-skandale

Fremtidens læger undersøger dig hjemme i stuen


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
Dansk it-firma har kæmpe udfordring - skal ansætte 80 medarbejdere på et år: "Det er en kæmpe udfordring - vi leder specifikt efter de bedste folk"
Interview: Peakon skal i løbet af et år gå fra at være i underkanten af 100 medarbejdere til op imod 180 ansatte fordelt på tre forskellige kontinenter. Selskabet vil hyre "fra den øverste hylde" men er ikke lønførende og skal primært rekruttere fra en branche, der mangler arbejdskraft: "Der er ingen tvivl om, at det er en kæmpe udfordring, at skulle hyre så mange folk," siger direktør Kasper Hulthin.
Computerworld
Få mere fra hånden med det nye Gmail: Her er de første billeder af Googles nye mail-satsning
Google vil gøre Gmail enklere og mere produktiv i de kommende uger. Se hvordan det nye Gmail tager sig ud her.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
På jagt efter nyt BI-system? … Her er analysen og de 25 vigtigste KPI’er
Et godt BI-system er en central del af en digitaliseret virksomhed. Dette whitepaper fra EG dykker ned i en analyse af de nødvendige overvejelser på det organisatoriske, teknologiske og brugerorienterede niveau. Samtidig får du en liste med 25 vigtige KPI’er inden for ni funktionsområder, så du kan se, hvad andre virksomheder holder øje med.