Artikel top billede

Derfor rammes hvert femte firma af it-kriminalitet

Hver femte danske firmaer er blevet ramt af net-kriminalitet inden for det seneste år. Og det er på mange måder virksomhedernes egen skyld.

Næsten hver femte virksomhed i Danmark har været udsat for it-kriminalitet i løbet af de seneste 12 måneder.

Det viser en stor undersøgelse, der er foretaget af revisionsselskabet PwC.

PwC's Global Economic Crime Survey 2011 omhandler økonomisk kriminalitet i erhvervslivet, og den omfatter mere end 3.800 svarpersoner i 78 lande.

116 danske virksomheder har deltaget i undersøgelsen.

Net-kriminalit vinder frem

Ifølge PwC er der tre former for økonomisk kriminalitet, der er fremherskende i de danske firmaer.

To gamle kendinge nemlig "misbrug af aktiver" og "manipulation med regnskaber", ligger fortsat nummer et og to på den liste.

Men nu er cyber-kriminalitet dukket op som den tredje mest hyppige kriminalitetsform i kongerigets firmaer.

"De fleste virksomheder er afhængige af teknologi, og derfor bliver de i stigende grad udsat for risikoen for kriminelle handlinger fra stort set et hvilket som helst sted i verden, hvor der findes en pc, en smartphone eller et andet apparat med adgang til internettet," siger Christian Kjær, senior manager og it-sikkerhedsekspert hos PwC.

I undersøgelsen dækker cyber-kriminalitet over enhver form for kriminalitet, hvor en computer og et netværk er centrale i gerningen.

Og noget kan tyde på, at beredskabet ikke er helt på plads i erhvervslivet.

Firmaer mangler sikkerhed

Over de seneste 10 år har cyber-kriminalitet udviklet sig fra at være tæt ved ubetydelig til i dag at ramme mere end 20 procent af virksomhederne, skriver PwC.

Undersøgelsen viser samtidig, at størsteparten af virksomhederne, der har deltaget i undersøgelsen, ikke ved om de har eller slet ikke har et beredskab på plads til at håndtere it-sikkerhedshændelser.

Tallene ser således ud:

- 46 procent har ikke en kommunikationsplan overfor eksterne parter og medier

- 24 procent har ikke intern kapacitet til at modvirke eller opdage cybercrime hændelser

- 68 procent har ikke intern kapacitet til at undersøge cybercrime

- 31 procent har ikke teknologier til at foretage en kontrolleret nedlukning af netværket i nødsituationer

"Et stigende antal tilfælde af tab og tyveri af data, edb-virus og hackerangreb samt andre former for it-kriminalitet viser tydeligt behovet for en større bevågenhed på området," siger Christian Kjær.
 
Dyrt at blive ramt
Pwc har også opgjort de økonomiske konsekvenser ved den økonomisk kriminalitet.

Blandt de danske virksomheder, som har været udsat for kriminalitet generelt, er det gennemsnitlige tab steget fra 6,5 millioner kroner i 2009 til 8,5 millioner kroner i 2011.

Disse tal gælder alle typer økonomisk kriminalitet og altså ikke kun den it-baserede.

79 procent af de danske virksomheder har i øvrigt politianmeldt gerningspersonen, og i alle tilfælde blev gerningspersonen afskediget.

Der er mere om rapporten på PwC's webside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere