Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata

Skat overholder loven, når myndigheden vil tvinge følsomme kundeoplysninger ud af teleselskab uden en dommerkendelse, mener professor i skatteret. "Men det er et paradoks," siger han.

Læs også: Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

"Jeg mener, at det er helt i orden. Men det er et paradoks."
 
Sådan lyder konklusionen fra professor i Skatteret ved Århus Universitet, Jan Pedersen, om Skats krav til et teleselskab om at få udleveret detaljerede oplysninger om, hvem konkrete kunder har snakket og sms'et med uden at indgive en dommerkendelse.

"Generelt er it-teknologi jo virkelig en gave for skattemyndighederne i forbindelse med indhentning af skatteoplysninger til kontrol af, om nu folk husker at få det hele med," siger Jan Pedersen.
 
Han fortæller, at den såkaldte Skattekontrollovs paragraf 8d giver en række pligter for eksempelvis virksomheder om at stille oplysninger til rådighed for Skat i forbindelse med undersøgelser af, om borgere eller virksomheder har betalt det rigtige beløb i skat. 

"Skat kan indhente disse oplysninger, hvis det er led i en skattesag. Men hvis det er som led i en skattestraffesag, hvor bøde eller fængsel kan komme på tale, så er vi ovre i retsplejeloven. Og i sådanne straffesager, der er der krav om, at oplysninger indhentes på grundlag af dommerkendelser," siger Jan Pedersen. 
 
Oplysninger interessante for Skat
Et klassisk eksempel er ifølge professoren, at Skat kan afkræve papkasseleverandør oplysninger om, hvor mange papkasser til pizzabrug, firmaet har leveret til et bestemt pizzeria.

Og stemmer antallet ikke med pizzeriaejerens regnskab over antallet af solgte pizzaer, så har pizzeria-ejeren et problem. 

På samme måde kan oplysninger fra teleselskaberne om en kundes telefonsamtaler have interesse for Skat, fortæller professoren.
 
Han gætter på, at sagerne har sammenhæng med kontrolaktioner, hvor Skat er i færd med at kontrollere en række borgere, som siger, at de bor i udlandet og derfor ikke betaler skat til Danmark.
 
"Det kan jo så være interessant, hvis man kan spore samtalerne og se, hvordan en telefon er brugt. Og hvis man kan se, at personen har opholdt sig i Danmark i en bestemt periode, så kan man jo stille spørgsmålstegn ved, om den pågældende person ikke bor i Danmark alligevel," siger Jan Pedersen.   

Læs også: Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Delivering enduring customer engagement: Why now is the time to invest in a solid data foundation

Never has it been more important to have a robust data management strategy that enables a 360 view of the customer. The most successful companies in the current environment are harnessing the value of their data by proactively monitoring changes in customer behaviors & experiences and making targeted investments to address them.Hear firsthand how Maersk is offering a completely differentiated customer experience by putting data at the heart of their digital-transformation journey.

23. april 2021 | Læs mere


Digital konference: Træf det rigtige cloud-valg - fokus på strategi bag og muligheder med hybrid- og multi-cloud

Få indsigt i de strategiske valg, som en række førende CIO'er har foretaget på cloud-området - og hør hvordan hybrid- og multi cloud-tilgangen giver en række fordele - hvis du vel og mærke kan få sikkerhed, release cycles og flere teknologi-stakke til at gå op i en højere enhed.

28. april 2021 | Læs mere


Brug af kunstig intelligens i den kommunale sagsbehandling

Der er behov for en kritisk samfundsdebat om brug af kunstig intelligens i det offentlige. Vi sætter derfor fokus på, hvilke udfordringer og muligheder der er, og hvilke rettigheder borgerne har i en sådan en situation, hvor sagsbehandlingen og afgørelserne er truffet på baggrund af kunstig intelligens. Og hør hvordan nogle af de kommuner, der har erfaringer med brug af kunstig intelligens, har formået at anvende denne teknologi.

29. april 2021 | Læs mere


Premium
Atea stormer frem: Her er de 20 it-leverandører som branchen mener har de bedste produkter, ydelser og service
Computerworld Image 2021: Disse 20 selskaber leverer ifølge det professionelle it-Danmark de bedste produkter, de bedste ydelser og har den bedste service. Se listen her.
Computerworld
Nu er de her: Efter flere års rygter lancerer Apple Airtags
Langt om længe kan du købe Apples Airtags. De kan modstå støv og vand, og samtidig gør de det muligt for millioner af iPhone-brugere at hjælpe dig med at finde dine nøgler.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Stor undersøgelse: Sådan vil datacentret være konfigureret i 2025
Hvordan vil køling, strømforsyning, 5G og stigende efterspørgsel på services påvirke fremtidens datacenter? Ny rapport tegner et billede af en spændende fremtid.