Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata

Skat overholder loven, når myndigheden vil tvinge følsomme kundeoplysninger ud af teleselskab uden en dommerkendelse, mener professor i skatteret. "Men det er et paradoks," siger han.

Læs også: Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

"Jeg mener, at det er helt i orden. Men det er et paradoks."
 
Sådan lyder konklusionen fra professor i Skatteret ved Århus Universitet, Jan Pedersen, om Skats krav til et teleselskab om at få udleveret detaljerede oplysninger om, hvem konkrete kunder har snakket og sms'et med uden at indgive en dommerkendelse.

"Generelt er it-teknologi jo virkelig en gave for skattemyndighederne i forbindelse med indhentning af skatteoplysninger til kontrol af, om nu folk husker at få det hele med," siger Jan Pedersen.
 
Han fortæller, at den såkaldte Skattekontrollovs paragraf 8d giver en række pligter for eksempelvis virksomheder om at stille oplysninger til rådighed for Skat i forbindelse med undersøgelser af, om borgere eller virksomheder har betalt det rigtige beløb i skat. 

"Skat kan indhente disse oplysninger, hvis det er led i en skattesag. Men hvis det er som led i en skattestraffesag, hvor bøde eller fængsel kan komme på tale, så er vi ovre i retsplejeloven. Og i sådanne straffesager, der er der krav om, at oplysninger indhentes på grundlag af dommerkendelser," siger Jan Pedersen. 
 
Oplysninger interessante for Skat
Et klassisk eksempel er ifølge professoren, at Skat kan afkræve papkasseleverandør oplysninger om, hvor mange papkasser til pizzabrug, firmaet har leveret til et bestemt pizzeria.

Og stemmer antallet ikke med pizzeriaejerens regnskab over antallet af solgte pizzaer, så har pizzeria-ejeren et problem. 

På samme måde kan oplysninger fra teleselskaberne om en kundes telefonsamtaler have interesse for Skat, fortæller professoren.
 
Han gætter på, at sagerne har sammenhæng med kontrolaktioner, hvor Skat er i færd med at kontrollere en række borgere, som siger, at de bor i udlandet og derfor ikke betaler skat til Danmark.
 
"Det kan jo så være interessant, hvis man kan spore samtalerne og se, hvordan en telefon er brugt. Og hvis man kan se, at personen har opholdt sig i Danmark i en bestemt periode, så kan man jo stille spørgsmålstegn ved, om den pågældende person ikke bor i Danmark alligevel," siger Jan Pedersen.   

Læs også: Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Online seminar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

04. juni 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Customer engagement - sådan skaber succesfulde virksomheder en stærk kundeloyalitet

Der findes ikke mange virksomheder, der med succes er taget på rejsen mod den digitale transformation, der ikke har satset målrettet på at forstå deres kunder og udvikle forholdet til deres kunder med det mål at skabe den allerbedste kundeoplevelse. Med data kan man få en dyb forståelse for sine kunder og få indsigt i, hvordan de agerer, og hvordan de vil agere. Vi sætter fokus på nye forretningsmodeller der skaber loyale kunder.

09. juni 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Awareness og god it-sikkerhedskultur

Sikkerheds-awareness er en af de allervigtigste ting at få styr på for alle it-sikkerhedsansvarlige. For uanset hvor godt vi sikrer vores perimetre med avancerede digitale forsvarsværker, er og bliver medarbejderne et svagt led og et oplagt mål for hackerne.

10. juni 2020 | Læs mere


Premium
Overblik: DXC Technology og Netcompany stormer frem som offentlig it-leverandør - Atea og Conscia taber terræn
Det offentlige Danmark bruger hvert år milliarder af kroner på it-indkøb. I løbet af 2019 tog DXC Technology og Netcompany store indhug i de offentlige it-budgetter - samtidig rykkede Atea og Conscia baglæns. Det viser nye tal fra Udbudsvagten.
Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.