Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata

Skat overholder loven, når myndigheden vil tvinge følsomme kundeoplysninger ud af teleselskab uden en dommerkendelse, mener professor i skatteret. "Men det er et paradoks," siger han.

Læs også: Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

"Jeg mener, at det er helt i orden. Men det er et paradoks."
 
Sådan lyder konklusionen fra professor i Skatteret ved Århus Universitet, Jan Pedersen, om Skats krav til et teleselskab om at få udleveret detaljerede oplysninger om, hvem konkrete kunder har snakket og sms'et med uden at indgive en dommerkendelse.

"Generelt er it-teknologi jo virkelig en gave for skattemyndighederne i forbindelse med indhentning af skatteoplysninger til kontrol af, om nu folk husker at få det hele med," siger Jan Pedersen.
 
Han fortæller, at den såkaldte Skattekontrollovs paragraf 8d giver en række pligter for eksempelvis virksomheder om at stille oplysninger til rådighed for Skat i forbindelse med undersøgelser af, om borgere eller virksomheder har betalt det rigtige beløb i skat. 

"Skat kan indhente disse oplysninger, hvis det er led i en skattesag. Men hvis det er som led i en skattestraffesag, hvor bøde eller fængsel kan komme på tale, så er vi ovre i retsplejeloven. Og i sådanne straffesager, der er der krav om, at oplysninger indhentes på grundlag af dommerkendelser," siger Jan Pedersen. 
 
Oplysninger interessante for Skat
Et klassisk eksempel er ifølge professoren, at Skat kan afkræve papkasseleverandør oplysninger om, hvor mange papkasser til pizzabrug, firmaet har leveret til et bestemt pizzeria.

Og stemmer antallet ikke med pizzeriaejerens regnskab over antallet af solgte pizzaer, så har pizzeria-ejeren et problem. 

På samme måde kan oplysninger fra teleselskaberne om en kundes telefonsamtaler have interesse for Skat, fortæller professoren.
 
Han gætter på, at sagerne har sammenhæng med kontrolaktioner, hvor Skat er i færd med at kontrollere en række borgere, som siger, at de bor i udlandet og derfor ikke betaler skat til Danmark.
 
"Det kan jo så være interessant, hvis man kan spore samtalerne og se, hvordan en telefon er brugt. Og hvis man kan se, at personen har opholdt sig i Danmark i en bestemt periode, så kan man jo stille spørgsmålstegn ved, om den pågældende person ikke bor i Danmark alligevel," siger Jan Pedersen.   

Læs også: Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.