Artikel top billede

Snedig it-mand lokker Microsoft-svindler i fælde

En dansk it-koordinator optog hemmeligt lyd og film i timer, overvågede handlinger og lokkede mail-adresser ud af Microsoft-fupmagere. Politiet har nu fået hele detektiv-pakken tilsendt.

Læs også: Trin for trin: Sådan lokkede it-mand svindler i fælden.

Nu stopper legen, inden den bliver rigtig god.

For it-koordinator Peter Almer Frederiksen fra ventilationsproducenten Skov fra Glyngøre kan vise sig at være manden, der sætter en stopper for flere af de fupmagere, der ringer tilfældige danskere op og udgiver sig for at være fra Microsoft.

I hvert fald gik flere af de internationale bondefangere i med begge ben, da den velforberedte koordinator fra Glyngøre-firmaet havde sat en fælde op.

"Jeg har fået en opringning fra dem for et par måneder siden, og derefter besluttede jeg mig at gøre en "Honey pot"-metode klar i tankerne, hvis de skulle ringe igen," forklarer Peter Almer Frederiksen.

Og derfor var han klar, da svindlerne igen ringede.

Men i stedet for at franarre en uskyldig dansker penge, fik de i stedet fornøjelse af at smage på danske it-kompetencer.

"Jeg fik dem til at ringe tilbage efter 10 minutter under påskud af, at jeg skulle bruge lidt tid på at starte min gamle pc. Den tid brugte jeg på at gøre en virtuel maskine klar, som svindleren kunne arbejde på," forklarer it-koordinatoren, der til dagligt arbejder med selskabets it-sikkerhed og sin fritid interesser sig for såkaldt it-forensic.

Gav dem et spærret Visa-kort

"Jeg fandt også et spærret Visa-kort frem, som jeg havde gemt til formålet," lyder det fra Peter Almer Frederiksen.

Han oplyser, at hele seancen er optaget med Microsoft Expression Encoder 4 Screen Capture, med telefonlyden fra Lync.

"Jeg tog desuden et snapshot af den virtuelle maskine inden svindlerne gik i gang og endnu et snapshot bagefter," forklarer Peter Almer Frederiksen.

De intetanende fupmagere har åbenbart ikke fattet mistanke om fælden på dette tidspunkt.

Lokker oplysningerne frem

Så den danske it-koordinator lokker nu flere oplysninger ud af folkene.

"På grund af problemer med betalingen, prøver svindleren en del forskellige ting, hvor han bruger en del web- og mailadresser og sender mig en mail, som måske kan bruges til at spore svindlerne," forklarer Peter Almer Frederiksen om planen.

Du kan læse en detaljeret beskrivelse af hændelsesforløbet her.

Overgivet til politiet

Den knap knap to timer lange hemmelige optagelse af sessionen med svindlere fra Indien, som ville "redde" Peter Almer Frederiksens pc fra virus mod betaling, er nu overdraget til politiet.

Det samme er alle øvrige oplysninger om forløbet, som it-koordinatoren har indsamlet.

Peter Almer Frederiksen vælger at stå frem med det håb, at det måske kan få fokus på problemet og advare andre imod at hoppe på svindlernes numre.

Læs også: Trin for trin: Sådan lokkede it-mand svindler i fælden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere