Artikel top billede

Disse virksomheder har de bedste chancer for vækst

Ifølge forskere på Aalborg Universitet er bestemt type iværksætter-virksomheder mere levedygtige og har bedre muligheder for vækst end andre nye firmaer.

Flere spin off-firmaer bliver vækstraketter

Forskere fra Aalborg Universitet har påvist, at spin-off-virksomheder har 23 procent større sandsynlighed for at blive en vækstvirksomhed og også har en større chance for at overleve end andre nye virksomheder.

Definitionen på et spin-off er, at det skal udspringe af viden og kompetencer fra en eksisterende virksomhed.

"Der er en tendens til, at mindre og forholdsvis nye virksomheder er bedre til at skabe spin-offs. I små nye virksomheder sidder iværksætteren mange steder stadig for bordenden som ejer og direktør. Det kan måske være med til at holde iværksætterånden i live," siger John Thesmer, projektchef i Væksthus Hovedstadsregionen.

Væksthuset er fødselshjælper

John Thesmer og hans kollegaer er eksperter i spin-off. Væksthuset har siden 2009 været fødselshjælper for adskillige spin-off virksomheder i Hovedstadsregionen og har været forbillede for den nationale indsats, som Danmarks Vækstråd iværksatte i 2011.

"Vi oplever, at virksomhederne er meget interesserede i at få rådgivning om at etablere en spin-off-virksomhed. De vil gerne godt fra start og spørger i særlig grad efter gode råd i forhold til etablering og udvikling af den første forretningsstrategi," siger John Thesmer.

Spin-off-projektet i Væksthus Hovedstadsregionen blev løbet i gang i 2009 og holder ved frem til marts 2012. Projektet drives af Væksthus Hovedstadsregionen med Scion DTU, C4 Videncenter og DTU Fotonik som partnere.

I dette projekt skal alle spin-offs have adresse i hovedstadsregionen, men for et års tid siden blev der etableret et lignende, men landsdækkende projekt. Her varetager Symbion den overordnede projektledelse.

"I alt er det blevet til 10 spin-offs i projektet, som slutter om to måneder, og da regner vi med at have måske 11 spin-offs, hvor tre til fire er i it-branchen," siger John Thesmer.

De store er ikke med

John Thesmer vurderer, at han og kollegerne nok har snakket med omkring 400 virksomhede, hvoraf omkring en tredjedel eller cirka 125 er beskæftiget i it-branchen.

Nogenlunde den samme fordeling gælder for de gennemførte spin-offs, hvor også cirka en tredjedel er beskæftiget med it i et eller andet omfang.

En tredjedel er i it-branchen

Ingen af de store virksomheder med over 100 ansatte, som Væksthuset har været i kontakt med gennem de sidste par år, har valgt at etablere spin-off.

Det har til gengæld tre virksomheder med 50 til 100 ansatte, tre virksomheder med 10 til 50 ansatte og to virksomheder med under 10 ansatte plus et par stykker fra ikke definerede kategorier.

Hos nogle virksomheder har der været en god case, men så har virksomheden alligevel ikke haft ressourcer til at håndtere et spin-off. Det er ifølge John Thesmer den væsentligste forklaring på, at de har talt med så mange virksomheder og alligevel ender med bare en 10 til 11 spin-offs.

Snarere forretningsudvikling

En anden er, at når folkene bag et muligt spin-off bliver gået på klingen, så viser det sig ofte, at det, de opfatter som et potentielt spin-off, snarere er et spørgsmål om forretningsudvikling

Ofte mangler der en idé som baggrund for at skille (spinne) noget ud. Derudover er det et krav, at der er et nyt, afgrænset selskab, med egen ledelse. Selskabet skal også have et CVR-nummer og dermed være registreret i det centrale virksomhedsregister.

Et afgrænset selskab skal forstås på den måde, at hvis nogen kom og ville købe, så skal selskabet kunne snøres af og sælges.

Succesfulde spin-offs

Blandt de virksomheder, som har gennemført succesfulde spin-offs, er konsulenthuset Solution Space, Prolog Development Center, fladskærmsproducenten Mermaid og Tvilum Landinspektører.

Computerworld ser i en anden artikel på, hvad de enkelte selskaber har skilt ud som selvstændige selskaber, og hvad de har fået ud af det.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsofts løfte om at holde data i EU sætter AWS og Google under pres - også selv om Microsoft nok ikke kan holde det
Kommentar: Med løftet om at passe bedre på europæiske data sætter Microsoft konkurrenterne under pres. Det spændende er nu, hvor meget bund, der er i løftet - og hvad Googles og AWS' svar bliver.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.