Artikel top billede

Eksperter: Narret svindel-offer var svineheldig

Kreativiteten er utrolig, når det handler om at franarre folk penge på nettet, mener sikkerhedsfolk.

Tre it-sikkerhedseksperter er ikke i tvivl om at en pensioneret politibetjent har været i kløerne på it-svindlere, selvom det lykkedes ham at få sine penge igen.

Samtidig har it-sikkerhedsfolkene et bud på, hvorfor det faktisk lykkes ham at få sine penge retur.

"Det er min klare opfattelse af Steen Leth er løbet ind i it-svindlere," forklarer direktør Ulf Munkedal fra it-sikkerhedsfirmaet FortConsult.

Han vurderer, at Steen Leth faktisk var heldig at slippe uden tab.

"Desværre er kreativiteten utrolig, når det gælder om at franarre folk deres penge via it-relaterede metoder."

"Han er faktisk heldig, at han slap så billigt som han gjorde, og jeg håber, at han fik formateret harddisken og re-installeret pc'en. Ellers ville jeg ikke være tryg ved at bruge den, hvis jeg var ham af frygt for spyware," forklarer Ulf Munkedal.

It-eksperten vurderer, at Steen Leths egen indsats og brokkerier har været medvirkende til, at penge kom retur.

"Jeg tror Steen Leth fik pengene tilbage, fordi han lavede så meget bøvl, som han gjorde, og fordi it-svindlerne ved, at Steen kan kan få Mastercard eller banken til at tilbageføre betalingen."

"Og når der er mange kunder, der beder om netop det, så kommer it-svindlerne op at slås med kreditkortselskabet i stedet, og det er ikke godt for dem, for så vil der hurtigt blive lukket for it-svindlernes mulighed for at modtage kortbetalinger. Og det ønsker de naturligvis ikke," forklarer Ulf Munkedal.

Ekspert: Klassisk eksempel
Også direktør Peter Kruse fra CSIS forklarer, at Steen Leth er løbet ind i it-svindlere.

"Det er desværre et klassisk eksempel på det vi i dag kalder "Microsoft support svindel". Forløbet som Steen beskriver, er en fuldstændig kopi af tilsvarende forløb vi har analyseret," fortæller han.

Sikkerhedseksperten har også en forklaring på hvorfor Steen Leth faktisk fik sine penge retur.

"Der gælder visse regler for fortrydelse når man betaler med kreditkort. Mig bekendt er der faktisk en god chance for, at pengene, som man franarres ved denne slags svindel vil blive refunderet af kreditkort udbyderen," siger han, men henviser til jurister angående det strengt juridiske aspekt af det.

Vigtigt at reagere

Peter Kruse vurderer, at der kan være flere grunde til at pengene kom retur.

"Dels så spærres kortet hurtigt, efter det står klart, at der er tale om misbrug, og dels tror jeg, at betalingsformidleren opdager, at der er svindel involveret, og da transaktion sandsynligvis ikke er blevet kørt hele vejen til svindlerne, så vælger de at flytte pengene tilbage til ofret," udtaler Peter Kruse.

"Man kan sige kort, at det at handle hurtigt på en sådan hændelse på alle måder er klogt. Og at det samtidig kan give pengene tilbage understreger vigtigheden af at reagere på denne type sager," slutter han.

Endelig vurderer landechef Michael Dahl fra F-Secure også at Steen Leth blev ringet op af svindlere.

"Ud fra disse forløb, så er der helt sikkert tale om it-svindlere, ud fra fremgangsmåden, som de benytter med at stresse folk til at beslutte sig omkring servicen - og dette med livstidsabonnementer og lignende," siger han.

Han er noget mere i tvivl om, hvorfor den danske pensionist overhovedet fik pengene retur.

"Det er et rigtig godt spørgsmål. Måske har de følt, at kunden her har fået for mange informationer om dem, og derfor har de villet sikre ryggen ved ikke at gøre noget direkte kriminelt," fortæller Michael Dahl og understreger at det kun er et gæt.

Læs også:

Sådan fik offer hevet sine penge retur fra it-svindler.

Tidligere politimand gik lige lukt i it-svindlers fælde.

Politiet efter fup: Sådan tackler du it-svindlere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.