Artikel top billede

Eksperter: Narret svindel-offer var svineheldig

Kreativiteten er utrolig, når det handler om at franarre folk penge på nettet, mener sikkerhedsfolk.

Tre it-sikkerhedseksperter er ikke i tvivl om at en pensioneret politibetjent har været i kløerne på it-svindlere, selvom det lykkedes ham at få sine penge igen.

Samtidig har it-sikkerhedsfolkene et bud på, hvorfor det faktisk lykkes ham at få sine penge retur.

"Det er min klare opfattelse af Steen Leth er løbet ind i it-svindlere," forklarer direktør Ulf Munkedal fra it-sikkerhedsfirmaet FortConsult.

Han vurderer, at Steen Leth faktisk var heldig at slippe uden tab.

"Desværre er kreativiteten utrolig, når det gælder om at franarre folk deres penge via it-relaterede metoder."

"Han er faktisk heldig, at han slap så billigt som han gjorde, og jeg håber, at han fik formateret harddisken og re-installeret pc'en. Ellers ville jeg ikke være tryg ved at bruge den, hvis jeg var ham af frygt for spyware," forklarer Ulf Munkedal.

It-eksperten vurderer, at Steen Leths egen indsats og brokkerier har været medvirkende til, at penge kom retur.

"Jeg tror Steen Leth fik pengene tilbage, fordi han lavede så meget bøvl, som han gjorde, og fordi it-svindlerne ved, at Steen kan kan få Mastercard eller banken til at tilbageføre betalingen."

"Og når der er mange kunder, der beder om netop det, så kommer it-svindlerne op at slås med kreditkortselskabet i stedet, og det er ikke godt for dem, for så vil der hurtigt blive lukket for it-svindlernes mulighed for at modtage kortbetalinger. Og det ønsker de naturligvis ikke," forklarer Ulf Munkedal.

Ekspert: Klassisk eksempel
Også direktør Peter Kruse fra CSIS forklarer, at Steen Leth er løbet ind i it-svindlere.

"Det er desværre et klassisk eksempel på det vi i dag kalder "Microsoft support svindel". Forløbet som Steen beskriver, er en fuldstændig kopi af tilsvarende forløb vi har analyseret," fortæller han.

Sikkerhedseksperten har også en forklaring på hvorfor Steen Leth faktisk fik sine penge retur.

"Der gælder visse regler for fortrydelse når man betaler med kreditkort. Mig bekendt er der faktisk en god chance for, at pengene, som man franarres ved denne slags svindel vil blive refunderet af kreditkort udbyderen," siger han, men henviser til jurister angående det strengt juridiske aspekt af det.

Vigtigt at reagere

Peter Kruse vurderer, at der kan være flere grunde til at pengene kom retur.

"Dels så spærres kortet hurtigt, efter det står klart, at der er tale om misbrug, og dels tror jeg, at betalingsformidleren opdager, at der er svindel involveret, og da transaktion sandsynligvis ikke er blevet kørt hele vejen til svindlerne, så vælger de at flytte pengene tilbage til ofret," udtaler Peter Kruse.

"Man kan sige kort, at det at handle hurtigt på en sådan hændelse på alle måder er klogt. Og at det samtidig kan give pengene tilbage understreger vigtigheden af at reagere på denne type sager," slutter han.

Endelig vurderer landechef Michael Dahl fra F-Secure også at Steen Leth blev ringet op af svindlere.

"Ud fra disse forløb, så er der helt sikkert tale om it-svindlere, ud fra fremgangsmåden, som de benytter med at stresse folk til at beslutte sig omkring servicen - og dette med livstidsabonnementer og lignende," siger han.

Han er noget mere i tvivl om, hvorfor den danske pensionist overhovedet fik pengene retur.

"Det er et rigtig godt spørgsmål. Måske har de følt, at kunden her har fået for mange informationer om dem, og derfor har de villet sikre ryggen ved ikke at gøre noget direkte kriminelt," fortæller Michael Dahl og understreger at det kun er et gæt.

Læs også:

Sådan fik offer hevet sine penge retur fra it-svindler.

Tidligere politimand gik lige lukt i it-svindlers fælde.

Politiet efter fup: Sådan tackler du it-svindlere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.