Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Portræt: Helt tæt på NNIT-boss Per Kogut

Portræt: NNIT-chef Per Kogut tæppebomber sine medarbejdere med ideer, når han holder ferie. "Kun én god idé om dagen, tak," siger hans medarbejdere.

Læs også: DSB outsourcer al drift til NNIT

Ah, endelig ferie! Af sted med familien, på med shorts og solcreme og så en tur på langs i liggestolen sammen med alle de krimier af Dan Turèll, som jeg har læst igen og igen.

Men hov, hvor er min iPhone? Jeg må lige skrive til dem derhjemme i NNIT og sige, de skal tjekke det her. Og gøre det her.

For når NNIT's administrerende direktør, Per Kogut, holder ferie, har han pludselig endnu bedre tid end sædvanligt til at tænke over forretningen. Han kan ikke lade være med at tænke i optimering, siger han, både på arbejde og på hjemmefronten.

Og det berettiger ham muligvis til titlen som it-branchens mest irriterende chef.

"Jeg er nok mest irriterende, når jeg holder ferie. Jeg har alt for mange ideer. Folk hader, når jeg er på ferie. Jeg er jo samtidig online. Så undersøg lige det her, lav lige denne her rapport. Mine assistenter har indført 'Kun én god idé om dagen, Per'," griner Per Kogut.

Planer for fremtiden

Han kan lige nu se tilbage på fem år i spidsen for Novo Nordisk-koncernens store it-servicevirksomhed.

Men han kigger nu kun tilbage, hvis man beder ham om det, for han har meget mere travlt med at lægge planer for fremtiden.

I NNIT lægges planer for mange år frem i tiden, og diskussioner om, hvordan tingene ser ud i 2020, er helt normale.

Den lange tidshorisont for det strategiske arbejde er en af de ting, der adskiller NNIT fra andre af de it-virksomheder, Per Kogut har været chef for, mener han.

"Vi taler planlægning mange år ud i fremtiden, så vi nyder stor tillid fra koncernen. Min bestyrelse måler ikke mig på salgsvækst, men på kvalitet og penge på bundlinjen," siger han.

Læs også:

DSB outsourcer al drift til NNIT

Afviser rygter om salg

Han afviser samtidig det salg af NNIT, som visse medier har spekuleret i, efter at NNIT's årsregnskab for nylig afslørede, at leveringen af it-ydelser til Novo-koncernen i dag kun udgør 57 procent af NNIT's omsætning.

"Jeg er ikke bekendt med, at vi skal sælges. Vi er en del af Novo Nordisk, det er vi stolte af, og jeg tror, at vores samarbejdspartnere er stolte af det."

"Selvom det jo er ejeren, der bestemmer det. Men vores ejer er ganske formuende og har ikke brug for de milliarder, et salg kunne give nu, om det så er to eller fem."

"Vi har fortsat et stort samarbejde med Novo Nordisk, som efterhånden er ganske afhængig af it. Min opgave er at vækste virksomheden med høj kvalitet, bevare vores særkende og tjene no'en gysser," lyder det bramfrit fra Per Kogut.

Bramfri og direkte er en udmærket beskrivelse af NNIT-chefens person.

"Syretesten i et kundeforhold består jo ikke alene i at udvide samarbejdet, men at fastholde samarbejdet, når kontrakten er ved at udløbe."

"Det er ikke så vanskeligt at få en ny kunde eller partner for den sags skyld. Man kan give hende en drink og få hende med ud at danse. Det vanskelige er at vågne op dagen efter og kunne sige til hinanden: Det her, det vil vi gerne. Det er den egent-lige prøve i et forhold. Og det er det, jeg bliver jeg målt på," siger han.

Sådan er topchefen som person

Læs også:

DSB outsourcer al drift til NNIT

Per Koguts holdning er, at vores tid på jorden er for kort til at bære nag eller ikke at sige, hvad man mener.

Han mistede sin bror, der døde af kræft som 35-årig, og det var en hård lærestreg i, at mennesket ikke er usårligt, heller ikke som ung.

"Det er den eneste gang, jeg er brudt sammen. Jeg er ellers enormt robust og en hård banan. Jeg er en direkte person og meget nem at læse. Jeg prøver heller ikke at skjule noget. Svesken på disken."

"Jeg kan ikke bære nag. Jeg glemmer, hvis jeg er blevet dårligt behandlet - det gider jeg ikke bruge tid på. Vi har kort tid her, og den skal bruges optimalt," lyder Per Koguts karakteristik af sig selv.

Hans værste dage er dem med kundenedbrud. Han kan ikke have det, hvis NNIT ikke leverer og er i kontrol, siger han.

"Jeg bliver ærekær og krævende på vores faglighed. Jeg har twistkluden i baglommen, og jeg vil være der, hvor det sker. Jeg vil vide præcis, hvad fejlen er, og hvorfor den er opstået. Vis mig kablerne, vis mig metallet. Det gør mig mere autentisk, når jeg taler med andre kolleger, bestyrelsen og kunderne."

"Så kan jeg sige: Jeg er ked af den fejl, vi havde, men nu skal du høre præcis, hvad der skete. Jeg ved ikke, hvordan det hænger sammen, det er der sikkert en psykolog, som kunne få noget ud af, he he."

Nej til Kogut-mausolæum

NNIT er for nylig flyttet ind i nybyggede lokaler i Søborg med plads til 2.000 medarbejdere. Fem lokaliteter i København er blevet slået sammen, og Per Kogut residerer på sit kontor i det spritnye byggeri.

Det er ikke et lille kontor, men det er placeret ydmygt i huset. Og der er ellers fine muligheder for at stort chef-hjørnekontor med masser af sol og udsigt. Men Kogut har bevidst valgt en mere beskeden placering, for de store lyse rum i bygningens ender er forbeholdt projektholdene.

"Det er jo dem, der skal opholde sig mest på pladsen. Det er de bedste rum med den bedste udsigt. Mit kontor skal ikke være et Per Kogut-mausolæum, det er et NNIT-kontor. På den måde har jeg ikke brug for at slå et stort brød op, og det har koncernen heller ikke."

Og så sover han

Per Kogut bor på en gård på landet med sin familie. Familien og arbejdet er hans to prioriteter i tilværelsen, og i en travl hverdag bliver der ikke tid til meget andet. Han ville gerne være mere fysisk aktiv og har købt en cykel. Så må vi se, hvad foråret bringer, siger han.

"Jeg er blevet inviteret til Rynkebyløbet et par gange, og turen på cykel til Paris er fristende. I år har jeg ikke engang forsøgt at have ambitioner om at komme med, så turen er tilbudt til en kollega."

"Men jeg har en jernvilje, så det ville jeg klare, hvis jeg skulle. Problemet er, at jeg ville komme til at sige nej for mange gange til fælles-træningsturene. For min prioritering er knaldhård: Det hedder arbejde og familie."

Han rejser meget - også med sin familie - og har en globetrotter i blodet. Fra sine rejser bringer han friske perspektiver på tilværelsen med hjem.

"Jeg kan se, at de i andre samfund har de samme ambitioner som vi. De vil gerne have en iPhone og spise ordentlig mad. De er også flittige, især i Asien, og her kunne vi måske godt lære lidt af kineserne."

Den 47-årige NNIT-direktør kører sig selv ganske hårdt. Han definerer meningen med tilværelsen som bestræbelsen på at have et lykkeligt, ambitiøst liv på alle fronter.

"Der må gerne være tryk på - jeg kører med 500 kilometer i timen. Og når jeg skal slappe af, jamen, så er søvn yderst vigtigt. Nogle går lange ture eller fælder et træ eller tager et glas rødvin. Jeg tager en lur. Jeg har brug for at være klar i hovedet."

Læs også: DSB outsourcer al drift til NNIT
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.