Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Din Mac er måske stadig ramt af farlig Mac-malware

Antallet af inficerede Mac-computere falder væsentligt langsommere, end man havde forventet.

Computerworld News Service: Mere end en halv million Mac-computere var i sidste uge stadig inficeret med Mac-malwaren Flashback.

Antallet falder kun ganske langtsomt, rapporterer det russiske sikkerhedsfirma Dr. Web.

Selv om alle sikkerhedsfirmaerne er enige om, at udbruddet har været på sit højeste og nu er på vej ned, så ser det nu ud til, at det går væsentligt langsommere, end hvad Dr. Webs konkurrenter hidtil har rapporteret.

Efter en ny opgørelse ud fra UUID (universally unique identifier) mener Dr. Web, at botnettet har været helt oppe på at bestå af omkring 817.000 inficerede maskiner, der hver for sig kaldes bots, hvor gennemsnitligt 550.000 maskiner kontaktede command and control-serverne i løbet af en given 24 timers periode.

Flere end forventet

19. april bestod botnettet af 566.000 Mac-computere.

Det er noget mindre end de 673.000 maskiner, det bestod af tre dage tidligere, men stadig væsentligt flere end i Symantecs estimat fra sidste uge, om at botnettet var skrumpet ind til 270.000 maskiner, og end Kasperskys estimat på 237.000 maskiner fra 15. april.

Denne forvirring kan have noget at gøre med, om man måler botnettet per IP-adresser eller UUID'er, samt hvornår man foretager målingen.

Dr. Web mener dog, at firmaet har fundet en bedre forklaring på denne uoverensstemmelse, som angiveligt har at gøre med forsøg fra en unavngiven aktør (formentligt et sikkerhedsfirma) på at blokere botnettets aktivitet.

En del inficerede maskiner har forbundet til en server på IP-adressen 74.207.249.7, som har lukket dem ude fra det øvrige botnet.

Det betyder, at disse bots heller ikke længere kan kommunikere med sikkerhedsfirmaernes såkaldte sinkholes og derfor ikke bliver registreret som aktive, på trods af at de stadig er inficerede med Flashback.

"Dette er årsagen til kontroversen, der består i, at Symantec og Kaspersky Lab på den ene side har rapporteret om en væsentlig nedgang i antallet af Backdoor.Flashback.39-bots, mens Dr. Web på den anden side gang på gang har oplyst om et langt større antal bots, som ikke viser tendens til at falde væsentligt," forklarer firmaet.

Mindst ét andet sikkerhedsfirma - Mac-sikkerhedsspecialisten Intego - er enig med Dr. Webs påstand om, at omfanget af Flashback for nyligt er blevet undervurderet.

"Intego har analyseret malwaren, og har efter at talt med andre sikkerhedsfirmaer fastslået, at ikke alene er disse lavere estimater forkerte, men de undervurderer også antallet af inficerede Macs," skriver Intego i et blogindlæg fredag.

Hvis dette er korrekt, betyder det i det mindste, at en masse inficerede Mac-computere nu er i en form for i dvaletilstand, hvad angår deres kapacitet som bots, og er således formentlig uden for rækkevidde for botnettets kontrolservere.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.