Artikel top billede

Microsoft åbner for Linux på vigtig platform

Microsoft begynder efter langt tilløb at tilbyde Linux-baserede systemer.

Computerworld News Service: Efter i årevis at have bekæmpet Linux som en konkurrencemæssig trussel tilbyder Microsoft nu Linux-baserede styresystemer på sin cloud-service Windows Azure.

Disse Linux-services går i luften klokken 10 torsdag formiddag dansk tid.

Fra da af vil Azure-portalen tilbyde et antal Linux-distributioner heriblandt Suse Linux Enterprise Server 11 SP2, OpenSuse 12.01, CentOS 6.2 og Canonical Ubuntu 12.04.

Som Azure-bruger vil man kunne vælge at udrulle en Linux-distribution fra Microsoft Windows Azure Image Gallery og betale på timebasis.

Suse inde i varmen

Med hensyn til Suse bliver Azure-brugerne i stand til at provisionere den seneste version af enten Suse Linux Enterprise Server eller OpenSuse.

"For at opsætte en instance vælger man blot Suse-afbildningen og provisionerer den ligesom på enhver anden cloud-service," forklarer Doug Jarvis, der er produktmarketingchef for cloud hos Suse.

Suse kan automatisk opdatere disse virtuelle distributioner med sikkerhedsrettelser, fejlrettelser og nye funktioner.

Som Azure-bruger vil man også kunne udrulle applikationer bygget med Suse Studio IDE direkte på Azure uden at skulle bekymre sig om afbildningen af maskinen.

I stedet indtaster man bare sit Azure ID i Suse Studio, før man udruller sin applikation til Azure-cloud'en.

Dette tiltag vil nok overraske en del, da Microsoft traditionelt har anset sig selv som en platforms-virksomhed, der er bygget op omkring Windows' enorme succes.

Derfor har selskabet set Linux som en konkurrencemæssig trussel især i server-markedet, hvor Linux konkurrer med Windows Server om at erstatte de traditionelle Unix-servere.

Med cloud-servicen Azure står Microsoft dog overfor stærk konkurrence fra den populære Amazon Web Services, der udover Windows tilbyder Linux-distributioner såsom Canonical Ubuntu og Red Hat Enterprise Linux.

Sådan reagerer Linux-miljøet

"Vi ser dette som et vendepunkt, især når man husker på, hvordan det har været tidligere, men overraskende er det ikke," siger Amanda McPherson, der er vice president for marketing og udvikler-services ved The Linux Foundation, i et e-mailinterview.

"Cloud computing har hidtil hovedsagligt foregået på Linux og open source-software. Microsoft er en fornuftig virksomhed og vil gøre, hvad der er nødvendigt for at blive en spiller i cloud-markedet, og i dette tilfælde betyder det at gøre noget, der tidligere var bandlyst: Erkende at der er brug for et andet styresystem for at være teknisk relevant. Jeg er sikker på, at mange i Redmond ikke er alt for glade for dette tiltag, men det er godt for brugerne."

Skal fungere med Linux

I det forløbne års tid har udviklere fra Microsoft gjort et stort stykke arbejde for at sikre, at selskabets Windows-baserede hypervisor, Hyper-V, der er Azures underliggende hypervisor, fungerer sammen med Linux.

Som del af en tidligere aftale om samarbejde med Suse har Microsoft også samarbejdet en hel del med Suse om at tilpasse Linux, så det fungerer på Hyper-V.

"Microsoft er klar over, at selskabets kunder kører andet og mere end blot Windows i deres virksomheder, og dette er en oplagt mulighed for at få Windows Azure til at køre så mange opgaver som muligt," siger Wade Wegner, der er teknologidirektør hos Microsoft-partner Aditi Technologies.

"Med cloud er det let at samle alle disse forskellige platforme og teknologier, og i mine øjne forsøger Microsoft at gøre Windows Azure til det bedste og enkleste sted at køre sine applikationer uanset platform eller teknologi."

Læs også:

Fedora Linux overgiver sig til Microsoft.

Træt af dyr software? Her er seks gratis alternativer.

VMware: Her er fremtidens operativsystem.

Microsoft opretter open source-datterselskab.

Derfor er Linux død som en sild på din pc.

Microsoft blandt verdens største Linux-bidragsydere.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere