Artikel top billede

Så brutalt bliver Nokias fald hvis Windows Phone flopper

Nokias fremtid på smartphone-markedet står og falder med Windows Phone-platformens resultater.

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia

Det er godt og vel halvandet år siden, at Nokia-boss Stephen Elop udtalte, at Nokia stod på en brændende platform og derefter meddelte Nokias tætte partnerskab med Microsoft.

Siden har finnerne og amerikanerne delt skæbne på det meget konkurrence-prægede smartphone-marked, og indtil videre er den fælles drøm forblevet en drøm.

I den seneste opgørelse fra Gartner er Microsofts Windows Phone sammen med det gamle Windows Mobile oppe på en beskeden, global markedsandel på 2,7 procent.

Nokia har også måttet se sig slået af Samsung som verdens største mobil- og smartphoneproducent.

Derfor er selskabet mere end nogensinde afhængig af, at Microsofts Windows Phone får succes.

"Hvis Windows Phone ikke vinder forbrugernes gunst, vil Nokias store strategiskifte fejle, og selskabet vil efter vores vurdering reelt set være færdig som smartphone-producent," skriver danske Sydbank i en ny aktieanalyse om Nokia.

Tror fortsat på Nokia

Sydbank har dog fortsat tiltro til, at Nokia klarer sig gennem krisen og kommer ud på den anden side med en fornuftig forretning.

"Nokia er i dag verdens største producent af Windows Phone telefoner. Det vidner om, at Nokia med Lumia modellerne har pustet nyt liv i Windows Phone universet med telefoner som adskiller sig markant i forhold til de andre producenters middelmådige satsning på Windows Phone." 

"Vi forventer på nuværende tidspunkt, at Nokia kan levere et salg op mod 9 millioner styk Windows Phone-telefoner i sidste kvartal af 2012 og 46 millioner styk i hele 2013," skriver Sydbank-analytiker Morten Imsgard.

"For at det skal være muligt anser vi det som helt centralt, at Nokia lancerer Windows Phone-telefoner i den billige ende af smartphonemarkedet med fokus på Emerging Markets," lyder analysen fra Sydbank.

Men samtidig kan man i analysen læse, at Nokia er ekstremt afhængig af Windows Phones succes som platform.

"Nokia er dog afhængig af, at Microsoft også i de kommende år er 100 procent dedikeret i jagten på en stærk markedsposition inden for smartphone-segmentet. "

"De kommende produkt-lanceringer af Windows Phone 8 telefoner kombineret med billigere Windows Phone modeller skal skabe fundamentet for, at Nokia igen kan indtage en dominerende rolle på det globale smartphone-marked."

Der skal til at ske noget

IDC har vurderet, at Windows Phone i 2016 vil kunne være oppe på en markedsandel på 19,2 procent og dermed verdens næstmest populære smartphone-platform, kun overgået af Android. 

Hvis det skal realiseres, skal både Nokia og Microsoft dog til at røre på sig - ikke mindst når det nye Windows Phone 8 rammer markedet senere i år.

"Den indtil nu relativt langsomme udbredelse af Windows Phone-telefoner på verdensplan understreger (dog) også tydeligt at Nokias problemer ikke bliver løst fra den ene dag til den anden. Det bliver et langt sejt træk for Nokia at genvinde fodfæstet i smartphone-markedet," skriver Sydbank i analysen. 

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere