Artikel top billede

Fujitsu bandlyst: Må ikke byde på statslige kontrakter

Fujitsu udelukkes fra offentlige udbud i stort europæisk land. Se her hvorfor.

Computerworld News Service: Den trængte leverandør Fujitsu er blevet "sortlistet" fra fremtidige offentlige udbud i Storbritannien som del af en ny praksis med bedømmelser af risikoniveau baseret på leverandørers tidligere resultater.

Fujitsu og en anden ukendt leverandør af it-outsourcing er blevet bedømt til at være af for "høj risiko" til at kunne påtage sig nye statslige opgaver, skriver avisen Financial Times.

Hverken Fujitsu eller Storbritanniens Cabinet Office, der koordinerer regeringens politik, ønsker at bekræfte eller afkræfte disse forlydender.

Juridisk strid om milliarder

Computerworlds søstermedie i Storbritannien har også tidligere under Freedom of Information Act søgt aktindsigt i sagen om sortlistning af leverandører, men kan ikke få oplyst specifikke navne med henvisning til "kommercielle interesser."

Af de seneste konflikter mellem Fujitsu og det offentlige i Storbritannien kan nævnes en juridisk strid om 6,5 milliarder kroner med Storbritanniens sundhedsvæsen, National Health Service, angående Fujitsus rolle i det kontroversielle National Programme for IT til 111,6 milliarder kroner samt sagen om, at det britiske ministerium for arbejde og pensioner annullerede en seksårs kontrakt til godt tre milliarder kroner med Fujitsu om desktoppe.

Fujitsu er ikke alene en stor leverandør til centralregeringen men også til lokale offentlige myndigheder, hvor leverandøren aktuelt byder på en opgave til flere hundrede millioner pund af skatteydernes penge om udrulning af den næste generation af bredbåndsnetværk.

Beslutningen om at betegne Fujitsu som af for høj risiko til kontrakter med centralregeringen, vil selvsagt rejse spørgsmål hos indkøbschefer og it-direktører andre steder i den offentlige sektor, særligt hos de med ansvar for regionale bredbåndskontrakter.

Ethvert tiltag for at sætte Fujitsu på bænken kan desuden øge BT's dominans yderligere i forhold til offentlige udbud via Broadband Delivery UK, der hører under ministeriet for kultur, medier og sport.

Francis Maude, der er minister for Cabinet Office, sendte i juli et brev til alle ministrene i det britiske kabinet, hvor han i detaljer beskrev de nye processer for sortlistning af høj risiko-leverandører med mindre end tilfredsstillende tidligere resultater.

Det skete kort efter et møde, som Maude afholdte i juni med regeringens 20 største leverandører, hvor han meddelte dem, at deres resultater ville blive fulgt nøje og gjort tilgængelig i forbindelse med enhver offentlig indkøbsproces.

Kommentatorer af den britiske offentlige sektor har bemærket, at Maudes nye tilgang fremover muligvis vil give problemer, da den kan være medvirkende til, at leverandører afholder sig fra at tage opgaver for den offentlige sektor af frygt for at få skadet deres omdømme og blive stemplet som af høj risiko uden nogen garanti om fremtidige opgaver.

Leverandørerne løber en risiko ved at arbejde for den offentlige sektor, fordi alt, der går galt, altid bliver omtalt i offentligheden i et helt utroligt omfang.

Det har ikke tidligere bekymret leverandørerne, da der har været en "uskreven regel" om, at der alligevel altid vil være fremtidige kontrakter at hente.

Det ser nu ud til at have ændret sig i kraft af denne nye praksis med sortlistning.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere