Fujitsu bandlyst: Må ikke byde på statslige kontrakter

Fujitsu udelukkes fra offentlige udbud i stort europæisk land. Se her hvorfor.

Computerworld News Service: Den trængte leverandør Fujitsu er blevet "sortlistet" fra fremtidige offentlige udbud i Storbritannien som del af en ny praksis med bedømmelser af risikoniveau baseret på leverandørers tidligere resultater.

Fujitsu og en anden ukendt leverandør af it-outsourcing er blevet bedømt til at være af for "høj risiko" til at kunne påtage sig nye statslige opgaver, skriver avisen Financial Times.

Hverken Fujitsu eller Storbritanniens Cabinet Office, der koordinerer regeringens politik, ønsker at bekræfte eller afkræfte disse forlydender.

Juridisk strid om milliarder
Computerworlds søstermedie i Storbritannien har også tidligere under Freedom of Information Act søgt aktindsigt i sagen om sortlistning af leverandører, men kan ikke få oplyst specifikke navne med henvisning til "kommercielle interesser."

Af de seneste konflikter mellem Fujitsu og det offentlige i Storbritannien kan nævnes en juridisk strid om 6,5 milliarder kroner med Storbritanniens sundhedsvæsen, National Health Service, angående Fujitsus rolle i det kontroversielle National Programme for IT til 111,6 milliarder kroner samt sagen om, at det britiske ministerium for arbejde og pensioner annullerede en seksårs kontrakt til godt tre milliarder kroner med Fujitsu om desktoppe.

Fujitsu er ikke alene en stor leverandør til centralregeringen men også til lokale offentlige myndigheder, hvor leverandøren aktuelt byder på en opgave til flere hundrede millioner pund af skatteydernes penge om udrulning af den næste generation af bredbåndsnetværk.

Beslutningen om at betegne Fujitsu som af for høj risiko til kontrakter med centralregeringen, vil selvsagt rejse spørgsmål hos indkøbschefer og it-direktører andre steder i den offentlige sektor, særligt hos de med ansvar for regionale bredbåndskontrakter.

Ethvert tiltag for at sætte Fujitsu på bænken kan desuden øge BT's dominans yderligere i forhold til offentlige udbud via Broadband Delivery UK, der hører under ministeriet for kultur, medier og sport.

Francis Maude, der er minister for Cabinet Office, sendte i juli et brev til alle ministrene i det britiske kabinet, hvor han i detaljer beskrev de nye processer for sortlistning af høj risiko-leverandører med mindre end tilfredsstillende tidligere resultater.

Det skete kort efter et møde, som Maude afholdte i juni med regeringens 20 største leverandører, hvor han meddelte dem, at deres resultater ville blive fulgt nøje og gjort tilgængelig i forbindelse med enhver offentlig indkøbsproces.

Kommentatorer af den britiske offentlige sektor har bemærket, at Maudes nye tilgang fremover muligvis vil give problemer, da den kan være medvirkende til, at leverandører afholder sig fra at tage opgaver for den offentlige sektor af frygt for at få skadet deres omdømme og blive stemplet som af høj risiko uden nogen garanti om fremtidige opgaver.

Leverandørerne løber en risiko ved at arbejde for den offentlige sektor, fordi alt, der går galt, altid bliver omtalt i offentligheden i et helt utroligt omfang.

Det har ikke tidligere bekymret leverandørerne, da der har været en "uskreven regel" om, at der alligevel altid vil være fremtidige kontrakter at hente.

Det ser nu ud til at have ændret sig i kraft af denne nye praksis med sortlistning.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Vækst på over 350 procent sender Scales til tops blandt it-kometerne
It-komet 2020: Med en eksplosiv vækst over de seneste fire regnskabsår på over 350 procent lander Microsoft Dynamics-partneren Scales på en samlet 10. plads i Årets it-komet 2020. ”Vi bilder os selv ind, at vi er et ’safe bet’ at ringe til, når det handler om Dynamics 365,” siger co-CEO hos Scales, der er ejet af NNIT.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.