Artikel top billede

Derfor står CIO'en til snart at blive sat på porten

Hver femte af nutidens it-chefer vil have mistet deres arbejde i 2016. Det er der en særlig grund til, mener Atea-direktør, Søren Jensen.

Det er nye tider for it-chefen.

Hans rolle som administrator er ved at være godt forældet, og han bliver nu i langt højere grad nødt til at være en 'facilitator', der formår at være med på moden.

Ifølge Gartner vil 20 procent af it-cheferne ikke have deres stilling i 2016, og det er der en særlig grund til, mener Søren Jensen, direktør for Atea.

"Der er nogle it-chefer, der ikke vil formå at flytte sig i tide i forhold til det pres, der pludselig vil komme som en tsunami," siger Søren Jensen.

Den forældede CIO 

Det øgede pres vil blandt andet komme fra unge virksomhedsdirektører, der er helt med på den teknologiske mode.

De vil kræve og forvente en moderne it-chef.  

"Der er bestyrelser, som ansætter virksomhedsdirektører, der ikke er ældre end 35 år. Tro mig, den CEO eller CFO vil komme ned med sin iPhone og bede it-chefen om at sikre sig, at han dag til dag har tilgang til forretningens kritiske data, og it-chefen svarer; 'Nej det kan jeg ikke, for vi understøtter ikke Apple i vores organisation, og det vil i øvrigt tage et år og koste to millioner, hvis vi skal det'," siger Søren Jensen.

"Jeg tror bare, at CEO'en siger; 'Ved du hvad, jeg finder en anden, der kan finde ud af det her, du er sgu blevet forældet'," siger Søren Jensen, der selv har været over 15 år i it-branchen.

Ikke nok med at den moderne CIO skal være med på moden, så ændrer hans primære opgave også karakter.

"It-chefens rolle har ind til i dag været, at han bad forretningen om at definere, hvad de gerne vil have, og så lavede han en kravspecifikation ud fra det. Dernæst gik han ud til en række leverandører og bad dem om at byde ind på det de ønskede at få," siger Søren Jensen.

Den går ikke længere.

Dette skal den moderne CIO kunne

Den moderne CIO

"Hans nye rolle bliver at sætte sig sammen med forretningen og finde ud af, hvad de gerne vil have. Dernæst skal han fortælle ledelsen, hvad der kan lade sig gøre," siger han.

Det kunne for eksempel være lignende:  

"'Hør her, du kan kun få 80 procent af det, du vil have, resten kan ikke lade sig gøre. Hvis du er fast besluttet på, at det skal kunne lade sig gøre, så skal du bare forberede dig på, at det kommer til at koste så mange penge, at vi i stedet burde diskutere om værdien af det du ønsker står mål, med hvad virksomheden vil betale for," siger han.

Man kan koge det ned til en markant forskel: 

"Jeg siger ikke, at it-chefen er helt død, it-chefen går bare fra at være en teknologileder til at være en 'forandringsleder'. Hans rolle vil gå mere i mod at understøtte virksomhedens og medarbejdernes valg af teknologi og indrette sin infrastruktur herefter," siger Søren Jensen.

Søren Jensen mener, at den gamle måde at gøre tingene på, er en af grundene til, at mange it-projekter i tidens løb er gået galt. Og så er det ikke engang kun indenfor it, men princippet er det samme:

Storebæltsbroen halvt ude i vandet

"Når leverandørerne, for mange fejlslagende projekter, har siddet og skulle skrive under, så må nogle af dem jo have vidst, at det her kommer aldrig til at lade sig gøre. Men de har i stedet tænkt, at nu skal de bare vinde udbudsrunden, og så fikser vi den nok," siger Søren Jensen og går hurtigt videre til Storebæltsbroen.

"De italienske leverandører vandt jo også den kontrakt fordi, de kunne lave det til 18 milliarder, hvilket politikerne vidste, de kunne få igennem på finansloven. Men da de var halvt ude i vandet, så ringede de og sagde: 'Ved I hvad, vi har lavet en regnefejl, det kommer til at koste 32 milliarder, skal vi stoppe nu eller fortsætte?'".

"Og nej, man kan jo ikke bruge en bro, der kun går halvt ud i vandet, og den nåede jo også over på den anden side."

Men pointen er her, at it-chefen går fra at være ham, der stod som bindeledet mellem de italienske brobyggere og de optimistiske danske politikere.

"It-chefen har været vant til, at det var ham, der var omdrejningspunkt for alt, hvad der var nyt i virksomheden. Det kommer til at ændre sig fuldstændigt," slår Søren Jensen fast.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere