Hård konkurrence om offentlige it-ordrer

KMD kan kalde sig det mest valgte IT-leverandør i danske EU-udbud i 2003 og har dermed overhalet CSC. Konkurrencen er dog hård i de offentlige udbud, og ingen enkelt it-leverandør skiller sig markant ud. Inden for teleudbudene fører TDC suverænt.

I 2003 blev der offentliggjort 111 danske EU-udbud på it- og teleydelser via Den Europæiske Unions Tidende. Det viser en opgørelse fra Center for Digital Forvaltning (CEDI), som har gransket EU-avisens oplysninger om it- og teleudbud.

Af de 76 it-udbud, som blev meldt afgjort i året, satte KMD sig på de 10 og blev dermed den mest valgte it-leverandør.

Nummer to på listen er IBM, som vandt seks udbud, og derefter følger Mærsk Data med fem udbud, CSC, PLS Rambøll og WM-data med hver fire udbud.

Men hverken KMD eller de øvrige storspillere på det offentlige it-marked kan bryste sig af voldsomt store markedsandele, når det gælder de udbud, som EU-Tidende har offentliggjort vinderne af.

Tre fjerdedele af udbuddene gik nemlig til andre leverandører eller konsortier af leverandører end de største.

76 udbud - 70 vindere
I alt blev der valgt hele 70 forskellige leverandører til de i alt 76 afgjorte udbud.

- Feltet er blevet endnu bredere, end vi så sidste år. Men konkurrencen mellem de mest vindende leverandører er tæt, siger direktør for CEDI, Troels Andersen.

Han påpeger desuden, at Mærsk Data med søsterselskabet DM Data har formået at presse sig højt op i feltet blandt de mest valgte it-leverandører til det offentlige, selv om de sidste år ikke lå i top ti.

TDC fører på teleydelser
På teleudbudene er feltet dog anderledes markant. Her står de tre mest valgte leverandører for 60 procent af de afsluttede udbud, og TDC med syv udbud har vundet de fleste og står for en andel på over 30 procent.

Tre udbud gik til Telia og to til Danske Telecom, mens ni andre aktører tog resten.

I en række tilfælde er der dog valgt flere leverandører på en enkelt udbudsafgørelse ? det gælder først og fremmest i forbindelse med Statens og Kommunernes Indkøbs Service rammeaftale om telekommunikation, hvor otte leverandører er udvalgt.

Konsulentbistand var den mest efterspurgte ydelse i udbuddene sidste år, hvor der forrige år var mest bud efter forvaltningssystemer. Samtidig er elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystemer røget ud af top fem over efterspurgte ydelser siden sidste år.

Troels Andersen understreger dog, at tallene ikke nødvendigvis afspejler virkeligheden fuldstændigt.

Manglende gennemsigtighed
Mange offentlige instanser undlader nemlig imod reglerne at offentliggøre deres valg af leverandør efterfølgende.

Eksempelvis viser KMD's egne opgørelser, at selskabet har vundet hele 17 udbud, markant flere end CEDI har kunnet tælle sig frem til i EU-Tidende.

- Vi overvejer derfor at gå til Konkurrencestyrelsen og påpege problemet, da det er andet år i træk, at en række afgørelser tilsyneladende ikke bliver offentliggjort, siger Troels Andersen, som beklager, at det går ud over gennemsigtigheden på markedet for offentlige it-indkøb.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.