Hård konkurrence om offentlige it-ordrer

KMD kan kalde sig det mest valgte IT-leverandør i danske EU-udbud i 2003 og har dermed overhalet CSC. Konkurrencen er dog hård i de offentlige udbud, og ingen enkelt it-leverandør skiller sig markant ud. Inden for teleudbudene fører TDC suverænt.

I 2003 blev der offentliggjort 111 danske EU-udbud på it- og teleydelser via Den Europæiske Unions Tidende. Det viser en opgørelse fra Center for Digital Forvaltning (CEDI), som har gransket EU-avisens oplysninger om it- og teleudbud.

Af de 76 it-udbud, som blev meldt afgjort i året, satte KMD sig på de 10 og blev dermed den mest valgte it-leverandør.

Nummer to på listen er IBM, som vandt seks udbud, og derefter følger Mærsk Data med fem udbud, CSC, PLS Rambøll og WM-data med hver fire udbud.

Men hverken KMD eller de øvrige storspillere på det offentlige it-marked kan bryste sig af voldsomt store markedsandele, når det gælder de udbud, som EU-Tidende har offentliggjort vinderne af.

Tre fjerdedele af udbuddene gik nemlig til andre leverandører eller konsortier af leverandører end de største.

76 udbud - 70 vindere

I alt blev der valgt hele 70 forskellige leverandører til de i alt 76 afgjorte udbud.

- Feltet er blevet endnu bredere, end vi så sidste år. Men konkurrencen mellem de mest vindende leverandører er tæt, siger direktør for CEDI, Troels Andersen.

Han påpeger desuden, at Mærsk Data med søsterselskabet DM Data har formået at presse sig højt op i feltet blandt de mest valgte it-leverandører til det offentlige, selv om de sidste år ikke lå i top ti.

TDC fører på teleydelser

På teleudbudene er feltet dog anderledes markant. Her står de tre mest valgte leverandører for 60 procent af de afsluttede udbud, og TDC med syv udbud har vundet de fleste og står for en andel på over 30 procent.

Tre udbud gik til Telia og to til Danske Telecom, mens ni andre aktører tog resten.

I en række tilfælde er der dog valgt flere leverandører på en enkelt udbudsafgørelse ? det gælder først og fremmest i forbindelse med Statens og Kommunernes Indkøbs Service rammeaftale om telekommunikation, hvor otte leverandører er udvalgt.

Konsulentbistand var den mest efterspurgte ydelse i udbuddene sidste år, hvor der forrige år var mest bud efter forvaltningssystemer. Samtidig er elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystemer røget ud af top fem over efterspurgte ydelser siden sidste år.

Troels Andersen understreger dog, at tallene ikke nødvendigvis afspejler virkeligheden fuldstændigt.

Manglende gennemsigtighed

Mange offentlige instanser undlader nemlig imod reglerne at offentliggøre deres valg af leverandør efterfølgende.

Eksempelvis viser KMD's egne opgørelser, at selskabet har vundet hele 17 udbud, markant flere end CEDI har kunnet tælle sig frem til i EU-Tidende.

- Vi overvejer derfor at gå til Konkurrencestyrelsen og påpege problemet, da det er andet år i træk, at en række afgørelser tilsyneladende ikke bliver offentliggjort, siger Troels Andersen, som beklager, at det går ud over gennemsigtigheden på markedet for offentlige it-indkøb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere