Hård konkurrence om offentlige it-ordrer

KMD kan kalde sig det mest valgte IT-leverandør i danske EU-udbud i 2003 og har dermed overhalet CSC. Konkurrencen er dog hård i de offentlige udbud, og ingen enkelt it-leverandør skiller sig markant ud. Inden for teleudbudene fører TDC suverænt.

I 2003 blev der offentliggjort 111 danske EU-udbud på it- og teleydelser via Den Europæiske Unions Tidende. Det viser en opgørelse fra Center for Digital Forvaltning (CEDI), som har gransket EU-avisens oplysninger om it- og teleudbud.

Af de 76 it-udbud, som blev meldt afgjort i året, satte KMD sig på de 10 og blev dermed den mest valgte it-leverandør.

Nummer to på listen er IBM, som vandt seks udbud, og derefter følger Mærsk Data med fem udbud, CSC, PLS Rambøll og WM-data med hver fire udbud.

Men hverken KMD eller de øvrige storspillere på det offentlige it-marked kan bryste sig af voldsomt store markedsandele, når det gælder de udbud, som EU-Tidende har offentliggjort vinderne af.

Tre fjerdedele af udbuddene gik nemlig til andre leverandører eller konsortier af leverandører end de største.

76 udbud - 70 vindere
I alt blev der valgt hele 70 forskellige leverandører til de i alt 76 afgjorte udbud.

- Feltet er blevet endnu bredere, end vi så sidste år. Men konkurrencen mellem de mest vindende leverandører er tæt, siger direktør for CEDI, Troels Andersen.

Han påpeger desuden, at Mærsk Data med søsterselskabet DM Data har formået at presse sig højt op i feltet blandt de mest valgte it-leverandører til det offentlige, selv om de sidste år ikke lå i top ti.

TDC fører på teleydelser
På teleudbudene er feltet dog anderledes markant. Her står de tre mest valgte leverandører for 60 procent af de afsluttede udbud, og TDC med syv udbud har vundet de fleste og står for en andel på over 30 procent.

Tre udbud gik til Telia og to til Danske Telecom, mens ni andre aktører tog resten.

I en række tilfælde er der dog valgt flere leverandører på en enkelt udbudsafgørelse ? det gælder først og fremmest i forbindelse med Statens og Kommunernes Indkøbs Service rammeaftale om telekommunikation, hvor otte leverandører er udvalgt.

Konsulentbistand var den mest efterspurgte ydelse i udbuddene sidste år, hvor der forrige år var mest bud efter forvaltningssystemer. Samtidig er elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystemer røget ud af top fem over efterspurgte ydelser siden sidste år.

Troels Andersen understreger dog, at tallene ikke nødvendigvis afspejler virkeligheden fuldstændigt.

Manglende gennemsigtighed
Mange offentlige instanser undlader nemlig imod reglerne at offentliggøre deres valg af leverandør efterfølgende.

Eksempelvis viser KMD's egne opgørelser, at selskabet har vundet hele 17 udbud, markant flere end CEDI har kunnet tælle sig frem til i EU-Tidende.

- Vi overvejer derfor at gå til Konkurrencestyrelsen og påpege problemet, da det er andet år i træk, at en række afgørelser tilsyneladende ikke bliver offentliggjort, siger Troels Andersen, som beklager, at det går ud over gennemsigtigheden på markedet for offentlige it-indkøb.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få øjeblikkelig og brugbar sikkerhedsindsigt med SIEM i skyen
En stigende del af virksomhedens kritiske IT-infrastruktur og applikationer driftes som hybridløsninger eller leveres online som SaaS eller PaaS. Alligevel er mange sikkerhedsprodukter stadig on-premise-baserede, tunge at implementere, kræver løbende vedligehold, er svære at overskue og bliver slet ikke udnyttet effektivt – hvis de da overhovedet installeres. Men det er under hastig forandring. Gartner venter, at 80% af alle Security Information and Event Management-løsninger (SIEM) om højst fem år vil have kernefunktioner, der udelukkende leveres via skyen, og det er der gode grunde til. Cloudbaseret SIEM er mere agilt, lettere at implementere, trækker på både AI og flere datakilder, er enkle at skalere og giver et markant bedre og mere prioriteret overblik over aktuelle trusler. Læs meget mere i denne hvidbog.