Artikel top billede

Her er Windows 8's store sikkerhedsudfordring

Microsofts nyeste styresystem er ifølge eksperter den hidtil sikreste version. Alligevel er der risiko for, at hackerne finder nye sikkerhedshuller.

Læs også:

Windows-æraen er slut: Her er it-afdelingens fremtid.

Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg.

Her er den bedste og billigste hardware til Windows 8.

Computerworld News Service: Windows 8 er ifølge eksperterne langt bedre end tidligere versioner til at standse malware, før den skadelige kode får en chance for at afvikles.

Derimod mangler Microsofts nye styresystem en funktion, der hjælper brugerne til at undgå at installere malware ved et uheld, ligesom Apples OS X har.

Windows 8, der blev lanceret torsdag i sidste uge ved en stor begivenhed i New York, indeholder to afgørende funktioner, der gør det muligt for styresystemet at opdage malware, der forsøger at køre under opstarten.

Hackere forsøger som regel at få deres malware op at køre, før Windows er helt indlæst for på den måde at kunne holde malwaren skjult for antivirusprogrammer.

Et rootkit er en type malware, der er særlig svær at opdage, og som åbner en bagdør, som den datakriminelle kan bruge til at kapre en pc.

For at undgå at blive opdaget laver rootkits ændringer i koden i Windows' opstartsproces for at slå eventuel antivirussoftware fra.

Sværere at indlæse rootkits

I kampen mod rootkits kræver Microsoft nu, at computerproducenterne går bort fra at bruge den 30 år gamle BIOS-model og i stedet anvender Unified Extensible Firmware Interface (UEFI).

BIOS opsætter kommunikationen mellem styresystemet og computerens hardware, før kontrollen gives videre til styresystemet.

UEFI gør det sværere at indlæse rootkits, fordi denne tilgang kræver, at den indledende opstartskode signeres digitalt med et certifikat, der stammer fra en nøgle i UEFI-firmwaren.

Denne funktion, der kaldes Secure Boot, hjælper til at sikre, at koden kommer fra en kilde, der er tillid til.

"Dette er et stort skridt i den rigtige retning for at sikre, at ingen malware kan installere sig selv," kommenterer Wolfgang Kandek, der er teknologichef hos Qualys.

Derfor lægges der vægt på at bekæmpe rootkits

Dette fremstød i kampen mod rootkits sker, mens mere og mere avancerede versioner af denne type malware anvendes til industrispionage i målrettede angreb for at stjæle dokumenter og intellektuel ejendom fra statslige myndigheder og store private selskaber såsom leverandører til forsvarsindustrien.

I denne måned anbefalede et efterretningsudvalg under Repræsentanternes Hus i USA's Kongres, at man undlader at bruge produkter fra det kinesiske selskab Huawei på grund af frygt for bagdøre i dets netværksudstyr.

Det frygtes, at Kina vil udnytte dette udstyr til at foretage elektronisk spionage. Det kan du læse meget mere om her.

Forsømmer at kigge under systemet

"Næsten alle sikkerhedsprodukter mangler evnen til at kigge ind under styresystemet i forsøget på at opdage malware," siger Paul Henry, der er såkaldt computer forensics-ekspert og vice president for VNet Security.

"Måske vil disse nye funktioner fra Microsoft i Windows 8 levere denne tiltrængte mulighed."

En anden ny funktion til tidlig opdagelse af malware hedder Early Launch Anti Malware. ELAM forbedrer sikkerheden ved at gøre det muligt for antivirus-leverandørerne at køre software, før styresystemet er helt startet op, hvilket kun software fra Microsoft hidtil har kunnet gøre.

Det giver leverandørerne af antivirussoftware en chance for at få deres programmer indlæst, før malwaren aktiveres.

Selvom mange sikkerhedseksperter vurderer, at Windows 8 er den hidtil sikreste version af styresystemet, så er der altid den risiko, at malwaren udvikler sig til at fokusere på andre svagheder.

Af sikkerhedsmæssige områder, der endnu ikke er gjort noget ved i Windows, kan nævnes et system, der sørger for, at brugeren ikke selv installerer malware ved et uheld.

Det kan for eksempel forekomme, når en bruger narres til at åbne en skadelig fil vedhæftet en e-mail.

I den seneste version af Mac OS X, Mountain Lion, introducerede Apple en funktion ved navn Gatekeeper, som giver brugeren adskillige valgmuligheder i forbindelse med download af software fra nettet heriblandt muligheden for at fastsætte den begrænsning, at det kun er applikationer downloadet fra Mac App Store, der kan installeres.

Læs også:

Windows-æraen er slut: Her er it-afdelingens fremtid.

Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg.

Her er den bedste og billigste hardware til Windows 8.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere