Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Derfor kan Stofa-køb tvinge SE ud af Waoo

Waoos samarbejde med en af alliancens storaktionærer og absolutte vækstmotorer, SE, kan hænge i en tynd tråd efter Stofa-opkøb. Læs forklaringen her.

Læs også:
SE: Stofa-køb er et frontal-angreb på TDC

Telenor-salg til 100 millioner kollapser

Da pressemeddelelsen om SE's køb af Stofa tikkede ind fornylig, gik der ikke mange minutter, før en pressemeddelelse fra fiberselskabernes fælles flagskib, Waoo, fulgte efter.

"Som jeg ser det, så indledes et nyt og spændende kapitel med SE's køb af Stofa. Det er gode nyheder. Købet giver nye muligheder for selskaberne i fiberalliancen, der står bag Waoo!," lød det i pressemeddelelsen fra Waoos direktør, Anders Christjansen.

Samme melding lød fra SE's direktør Niels Duedahl, der dog samtidig erkendte, at opkøbet var en følge af, at det gik for langsomt med at få tv-kunderne om bord i Waoo.

"Dette er ikke et opgør med Waoo, tværtimod, det er et bidrag til alliancen. Men transitionen er ikke godkendt endnu, og derfor er det lige nu svært at sige, hvordan det kan folde sig ud," lød det fra Niels Duedahl, som uddybede sin tilbageholdenhed.

"Vi kender heller ikke det konkurrencemæssige og regulatoriske råderum endnu."

Konkurrencemyndighederne kan spænde ben

Og netop det faktum, at SE's køb af Stofa er betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse, kan vise sig at få afgørende betydning for et kommende samarbejde mellem SE og Waoo, som SE er storaktionær i.

Så sent som sidste år satte konkurrencemyndighederne en kæp i hjulet for Stofa-ejeren, den svenske kapitalfond Ratos, da denne forsøgte at købe Canal Digital med henblik på en fusion mellem Stofa og den Telenor-ejede Canal Digital.  

"Problemstillingen med Stofas køb af Canal Digital var, at det ville reducere antallet af mulige partnere for antenneforeninger fra tre til to - og det til trods for, at Canal Digital var en meget lille aktør på markedet. Konkurrencemyndighederne fandt ikke dette var ønskværdigt og sagde nej til konsolideringen," forklarer Poul Ernst Jessen, analytiker i Danske Markets.

En afgørelse, som flere steder i branchen vakte megen undring, da Canal Digitals hidtidige ejere, Telenor, alligevel ikke længere var voldsomt aktive i kabel tv-markedet. Spørgsmålet var derfor, om opkøbet reelt ville have gjort en forskel.

Men har man først sagt a, må man også sige b, og selv om de to opkøb måske ikke er helt sammenlignelige, har Konkurrencestyrelsen med Canal Digital-dommen lagt en linje, som måske kan vise sig svær at fravige.

"Det primære spørgsmål nu er ikke, om Syd Energi (SE, red). får lov at købe Stofa. Det store spørgsmål er, om Konkurrencestyrelsen som en betingelse for købet tvinger SE til at trække sig ud af Waoo," lyder det fra Poul Jessen.

Mens den mislykkede handel mellem Telenor og Ratos sidste år var prissat til 100 millioner kroner, er SE-købet i en hel anden prisklasse. Intet mindre end 1,9 milliarder kroner har SE smidt på bordet for Stofa.

Men købet mangler altså stadig konkurrencemyndighedernes såvel som SE's repræsentantskabs godkendelse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Så stor er risikoen i virkeligheden for ransomware
Traditionel risk management undervurderer reelt risikoen for ransomware med op til 30%, men nye metoder kan give den fornødne indsigt.