Derfor kan Stofa-køb tvinge SE ud af Waoo

Waoos samarbejde med en af alliancens storaktionærer og absolutte vækstmotorer, SE, kan hænge i en tynd tråd efter Stofa-opkøb. Læs forklaringen her.

Læs også:
SE: Stofa-køb er et frontal-angreb på TDC


Telenor-salg til 100 millioner kollapser

Da pressemeddelelsen om SE's køb af Stofa tikkede ind fornylig, gik der ikke mange minutter, før en pressemeddelelse fra fiberselskabernes fælles flagskib, Waoo, fulgte efter.

"Som jeg ser det, så indledes et nyt og spændende kapitel med SE's køb af Stofa. Det er gode nyheder. Købet giver nye muligheder for selskaberne i fiberalliancen, der står bag Waoo!," lød det i pressemeddelelsen fra Waoos direktør, Anders Christjansen.

Samme melding lød fra SE's direktør Niels Duedahl, der dog samtidig erkendte, at opkøbet var en følge af, at det gik for langsomt med at få tv-kunderne om bord i Waoo.

"Dette er ikke et opgør med Waoo, tværtimod, det er et bidrag til alliancen. Men transitionen er ikke godkendt endnu, og derfor er det lige nu svært at sige, hvordan det kan folde sig ud," lød det fra Niels Duedahl, som uddybede sin tilbageholdenhed.

"Vi kender heller ikke det konkurrencemæssige og regulatoriske råderum endnu."

Konkurrencemyndighederne kan spænde ben
Og netop det faktum, at SE's køb af Stofa er betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse, kan vise sig at få afgørende betydning for et kommende samarbejde mellem SE og Waoo, som SE er storaktionær i.

Så sent som sidste år satte konkurrencemyndighederne en kæp i hjulet for Stofa-ejeren, den svenske kapitalfond Ratos, da denne forsøgte at købe Canal Digital med henblik på en fusion mellem Stofa og den Telenor-ejede Canal Digital.  

"Problemstillingen med Stofas køb af Canal Digital var, at det ville reducere antallet af mulige partnere for antenneforeninger fra tre til to - og det til trods for, at Canal Digital var en meget lille aktør på markedet. Konkurrencemyndighederne fandt ikke dette var ønskværdigt og sagde nej til konsolideringen," forklarer Poul Ernst Jessen, analytiker i Danske Markets.

En afgørelse, som flere steder i branchen vakte megen undring, da Canal Digitals hidtidige ejere, Telenor, alligevel ikke længere var voldsomt aktive i kabel tv-markedet. Spørgsmålet var derfor, om opkøbet reelt ville have gjort en forskel.

Men har man først sagt a, må man også sige b, og selv om de to opkøb måske ikke er helt sammenlignelige, har Konkurrencestyrelsen med Canal Digital-dommen lagt en linje, som måske kan vise sig svær at fravige.

"Det primære spørgsmål nu er ikke, om Syd Energi (SE, red). får lov at købe Stofa. Det store spørgsmål er, om Konkurrencestyrelsen som en betingelse for købet tvinger SE til at trække sig ud af Waoo," lyder det fra Poul Jessen.

Mens den mislykkede handel mellem Telenor og Ratos sidste år var prissat til 100 millioner kroner, er SE-købet i en hel anden prisklasse. Intet mindre end 1,9 milliarder kroner har SE smidt på bordet for Stofa.

Men købet mangler altså stadig konkurrencemyndighedernes såvel som SE's repræsentantskabs godkendelse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.