Artikel top billede

Derfor kan Stofa-køb tvinge SE ud af Waoo

Waoos samarbejde med en af alliancens storaktionærer og absolutte vækstmotorer, SE, kan hænge i en tynd tråd efter Stofa-opkøb. Læs forklaringen her.

Læs også:
SE: Stofa-køb er et frontal-angreb på TDC

Telenor-salg til 100 millioner kollapser

Da pressemeddelelsen om SE's køb af Stofa tikkede ind fornylig, gik der ikke mange minutter, før en pressemeddelelse fra fiberselskabernes fælles flagskib, Waoo, fulgte efter.

"Som jeg ser det, så indledes et nyt og spændende kapitel med SE's køb af Stofa. Det er gode nyheder. Købet giver nye muligheder for selskaberne i fiberalliancen, der står bag Waoo!," lød det i pressemeddelelsen fra Waoos direktør, Anders Christjansen.

Samme melding lød fra SE's direktør Niels Duedahl, der dog samtidig erkendte, at opkøbet var en følge af, at det gik for langsomt med at få tv-kunderne om bord i Waoo.

"Dette er ikke et opgør med Waoo, tværtimod, det er et bidrag til alliancen. Men transitionen er ikke godkendt endnu, og derfor er det lige nu svært at sige, hvordan det kan folde sig ud," lød det fra Niels Duedahl, som uddybede sin tilbageholdenhed.

"Vi kender heller ikke det konkurrencemæssige og regulatoriske råderum endnu."

Konkurrencemyndighederne kan spænde ben

Og netop det faktum, at SE's køb af Stofa er betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse, kan vise sig at få afgørende betydning for et kommende samarbejde mellem SE og Waoo, som SE er storaktionær i.

Så sent som sidste år satte konkurrencemyndighederne en kæp i hjulet for Stofa-ejeren, den svenske kapitalfond Ratos, da denne forsøgte at købe Canal Digital med henblik på en fusion mellem Stofa og den Telenor-ejede Canal Digital.  

"Problemstillingen med Stofas køb af Canal Digital var, at det ville reducere antallet af mulige partnere for antenneforeninger fra tre til to - og det til trods for, at Canal Digital var en meget lille aktør på markedet. Konkurrencemyndighederne fandt ikke dette var ønskværdigt og sagde nej til konsolideringen," forklarer Poul Ernst Jessen, analytiker i Danske Markets.

En afgørelse, som flere steder i branchen vakte megen undring, da Canal Digitals hidtidige ejere, Telenor, alligevel ikke længere var voldsomt aktive i kabel tv-markedet. Spørgsmålet var derfor, om opkøbet reelt ville have gjort en forskel.

Men har man først sagt a, må man også sige b, og selv om de to opkøb måske ikke er helt sammenlignelige, har Konkurrencestyrelsen med Canal Digital-dommen lagt en linje, som måske kan vise sig svær at fravige.

"Det primære spørgsmål nu er ikke, om Syd Energi (SE, red). får lov at købe Stofa. Det store spørgsmål er, om Konkurrencestyrelsen som en betingelse for købet tvinger SE til at trække sig ud af Waoo," lyder det fra Poul Jessen.

Mens den mislykkede handel mellem Telenor og Ratos sidste år var prissat til 100 millioner kroner, er SE-købet i en hel anden prisklasse. Intet mindre end 1,9 milliarder kroner har SE smidt på bordet for Stofa.

Men købet mangler altså stadig konkurrencemyndighedernes såvel som SE's repræsentantskabs godkendelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere