Artikel top billede

Central leverandør af dansk forsvars-it ikke sikkerhedsgodkendt

En af Forsvarets helt centrale it-leverandører blev kaldt ind trods manglende sikkerhedsgodkendelse. Se her hvordan det kunne ske.

Læs også:

Helt cool: Sådan tackler Forsvaret licenskontrol

It-sikkerheden hos forsvaret kom ikke igennem Rigsrevisionens tjek uden alvorlige ridser i lakken.

For selvom man mente, at udbudsforløbet og valget af leverandøren IBM til forsvarets store it-projekt, DeMars, blev gennemført "som en styret, kontrolleret og dokumenteret proces," så var ikke alt i orden.

"It-revisionen af DeMars viste dog, at den nye leverandør ikke var sikkerhedsgodkendt på tidspunktet for leverandørskiftet i marts 2011, hvilket Rigsrevisionen ikke fandt tilfredsstillende," fremgår det af Rigsrevisionens rapport.

Og sikkerhedsgodkendelsen skete faktisk først mere end et halvt år senere.

"Leverandøren blev sikkerhedsgodkendt i december 2011," lyder det i rapporten.

Forsvaret: Derfor gik det galt
Hos forsvaret bekræfter man, at der er tale om leverandøren IBM.

Her forklarer man, at en virksomheds-sikkerhedsgodkendelse omfatter flere sikkerhedsaspekter, heriblandt godkendelse af dokumentation for efterlevelse af informationssikkerhedskrav, der knytter sit til det specifikke system, som i dette tilfælde var DeMars.

Sådan en dokumentation knytter sig endvidere til hver enkelt lokalitet, hvorfra systemet drives.

Det vil således først være muligt at meddele en sikkerhedsgodkendelse af en leverandør, når dokumentation for efterlevelse af sikkerhedskravene på hver enkelt lokalitet foreligger, forklarer forsvaret.

"IBM's lokalitet i Lyngby var sikkerhedsgodkendt, men det var lokaliteten i Ballerup ikke. Det skyldtes blandt andet manglende dokumentation," oplyser pressemedarbejder Henrik Mortensen fra forsvaret.

IBM: Det tog længere tid end ventet

Læs også:

Helt cool: Sådan tackler Forsvaret licenskontrol

Som et led i implementeringsplanen skulle sikkerhedsgodkendelsen gennemføres i forsommeren 2011, oplyses det.

Men Forsvarets Efterretningstjeneste vurderede på det tidspunkt, at sikkerhedsdokumentationen var utilstrækkelig til at opnå sikkerhedsgodkendelse.

"Herefter blev opdatering af informatiksikkerheds-dokumentationen iværksat, hvilket ledte frem til en sikkerhedsgodkendelse i december 2011," lyder det fra pressemedarbejder Henrik Mortensen hos forsvaret.

IBM: Kompleks proces
Hos IBM bekræfter man oplysningerne i rapporten fra Rigsrevisionen.

"Det er korrekt, at der i forbindelse med overtagelse af DeMars var og er krav om dokumentation af diverse processer og frem for alt, hvorledes IBM som leverandør overholder Forsvarets standarder for sikkerhed," forkarer pressechef Carsten Grønning fra IBM.

"Det var en kompleks proces, som tog længere tid end forventet. I sagens natur kan jeg ikke komme nærmere ind på detaljer, men henviser til forsvarets pressetjeneste, hvis du ønsker yderligere," udtaler han.

Næsten al it-sikkerhed i orden

Udover den manglende sikkerhedsgodkendelse i forbindelse med DeMars, er kritikken af forsvarets sikkerhed i Rigsrevisionens rapport dog begrænset.

"Rigsrevisionen vurderede ved revisionen i 2012, at Forsvarskommandoens it-styring og generelle it-sikkerhed på de reviderede områder nu var tilfredsstillende," står der videre i Rigsrevisionens rapport.

Hvor det tidligere ikke så for godt ud, har Forsvaret nu strammet op.

Revisionen af den generelle it-sikkerhed viste blandt andet, at Forsvarskommandoen havde påbegyndt implementeringen af en informations- og kommunikationsteknologisk styringsmodel for it-sikkerhed.

"Rigsrevisionen vurderede, at modellen på sigt kunne medvirke til at sikre en hensigtsmæssig styring af risici i de forretningskritiske systemer," står der i rapporten.

Men også inden for dette felt må forsvaret indkassere kritik.

"Rigsrevisionen fandt det dog ikke helt tilfredsstillende, at Forsvarskommandoen endnu ikke havde udarbejdet en samlet
prioriteret oversigt over it-risici i de forretningskritiske systemer," hedder det i rapporten.

Læs også:

Helt cool: Sådan tackler Forsvaret licenskontrol
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.