Artikel top billede

Syv ting der afgør din succes som it-projektleder

Har du, hvad der skal til for at være en god projektleder? Læs her om de syv vigtigste kompetencer, enhver projektleder skal have.

Læs også:

Dansk it-direktør: Sådan kommer it-projekterne i mål

Computerworld News Service: Bare fordi nogen bærer jobtitlen projektleder, betyder det ikke nødvendigvis, at han ved, hvordan man effektivt leder et projekt.

Det er noget, mange it-chefer og andre ledere har lært på den hårde måde. Men kan du skelne en god projektleder fra en dårlig? 

Computerworlds amerikanske søstermedie har spurgt forskellige eksperter i projektledelse, hvilke kompetencer, man har brug for til at blive en god projektleder, der sørger for, at projektet holder sig inden for tidsrammen og inden for budgettet.

Læs her en gennemgang af syv kompetencer, enhver projektleder skal have for at være effektiv og succesfuld:

1) Du skal være meget velorganiseret og god til at have mange bolde i luften på én gang.

En god projektleder ved, hvordan man "styrer flere samtidige projekter eller opgaver og holder dagligt hånd i hanke med eventuelle problemer," kommenterer Hilary Atkinson, der er chef for projektledelse hos leverandøren af it-baserede forretningsløsninger Force 3.

Om et projekt bliver en succes eller en fiasko, kan ofte koges ned til "forskellen mellem en projektleder, der er meget velorganiseret, og en der ikke er," siger hun.

"Hvis projektlederen bruger mere tid på at finde frem til de rette informationer i stedet for produktivt at lede projektet, så er det nærliggende, at projektet vil slå fejl."

2) Du skal tage styringen og vide, hvordan du leder.

"Projektledere er nødt til at være gode ledere," kommenterer Lew Sauder, der er seniorprojektleder hos Geneca, der udvikler specialtilpasset software til store virksomheder.

"Projektledelse handler om at føre interessenterne og leverandørerne frem til et godt resultat," bemærker Brian Lee, der er partner hos ledelseskonsulentfirmaet Navigate.

"Projekter skal ledes på en måde, der opbygger konsensus, samtidig med at man får klarlagt de faktiske risici og udfordringer," forklarer han.

"Effektive projektledere tegner et billede af en bedre fremtid og skaber tillid til, at deres team er i stand til at realisere den vision.

De opbygger troværdige relationer til nøgleinteressenter for at sikre, at man er enige om projektets mål, og de udstråler den selvtillid, der er nødvendig for, at alle projektets deltagere ved, at de vil blive draget til ansvar for deres del i projektet.

Mestrer du også dette?

[b]Læs også:

Dansk it-direktør: Sådan kommer it-projekterne i mål

3) Du skal være god til at kommunikere.

[/b]"God kommunikation kræver, at projektlederen konsekvent sikrer sig at være blevet korrekt forstået af alle interessenter; at alle interessenter forstår, hvad der forventes af dem i hele projektforløbet; og at alle interessenter kommunikerer effektivt ikke blot med projektlederen men også med hinanden."

Det siger Greg Thomas, der er certificeret managementkonsulent (CMC), certificeret project management professionel (PMP) og direktør for ledelseskonsulentfirmaet Roos Technologies International.

"Som projektleder skal man være i stand til at kommunikere statusændringer, gode som dårlige nyheder, til alle niveauer af medarbejdere på tværs af afdelingerne," fremhæver Nandi Hayes, der er agent hos Vitamin T, der er et talentbureau for folk i digitalt kreative fag.

"Man skal også kunne skelne mellem hvem, der har brug for at vide hvad, hvornår de har brug for at vide det, og hvordan de oplysninger skal gives," forklarer hun.

"For eksempel kan der være behov for at kommunikere en lille forsinkelse til det interne team men ikke til klienten, hvis forsinkelsen ikke påvirker milepæle fastsat i samarbejde med klienten."

4) Du skal vide hvordan og hvornår man forhandler.

"Projektledere skal være fremragende forhandlere," kommenterer Brock Boddie, der er associate program director hos det internationale digitale bureau Huge.

"Ofte vil man have at gøre med folk, der har andre interesser end ens egne, eller som tilsyneladende ikke er indstillet på at forstå, hvad man forsøger at opnå eller hvorfor de bør hjælpe en eller lige frem deltage," fremhæver han.

"En god projektleder vil bruge tid på at forstå og forhandle disse relationer på plads og finde frem til, hvad interessenten er interesseret i, så hun kan regne ud, hvordan hun får sit projekt til at skride fremad.

Uden forhandlingskompetencer kan man komme til at forpurre eller ignorere vigtige relationer og på den måde gøre det usandsynligt, at projektet bliver en succes," argumenterer Boddie

5) Du skal være detaljeorienteret.

"Projektledelse handler om detaljerne - de store som de små," siger Aziz Kara, der er chef for produktledelse og -design hos Xtreme Labs, der udvikler mobil-apps og andet relateret til mobilområdet.

Derfor er man som projektleder nødt til at være "omhyggelig med at holde styr på detaljerne i hvert projekt og hvordan hver detalje eventuelt påvirker projektets overordnede succes. Et projekt kan stå og falde med detaljerne og det er en god projektleder klar over."

Og husk så også lige dette

[b]Læs også:

Dansk it-direktør: Sådan kommer it-projekterne i mål

6) Du skal indse og løse problemerne hurtigt.[/b]

"Det er uundgåeligt, at der fra tid til anden opstår problemer og udfordringer, der skal løses omgående," bemærker Michael Pesochinsky, der er medstifter af og vice president hos GovernmentBargains.com, der gratis samler og præsenterer oplysninger om statslige auktioner i USA.

"En god projektleder skiller sig ud fra mængden, i kraft af hvordan han håndterer disse problemstillinger."

7) Du skal besidde de fornødne tekniske færdigheder.

En god projektleder "skal have solidt kendskab til de platforme og den software, som virksomheden regelmæssigt arbejder med, også selvom jobbet rent faktisk ikke indeholder tekniske opgaver," fremhæver Joel Gross, der er stifter af og direktør for webdesign- og marketingfirmaet Coalition Technologies.

"Som god projektleder skal man besidde tekniske færdigheder inden for udvalgte områder af et projekt, der er tilstrækkelige til, at man kan tildele sig selv nogle af opgaverne," tilføjer Bob Herman, der ejer Tropolis Group, som leverer ledelseskonsulentydelser inden for it, mobilområdet og sociale medier.

Grunden til det er, at "når man sætter sig selv på nogle af projektopgaverne og succesfuldt gennemfører disse opgaver til tiden, så hjælper det til at skabe den respekt, som er nødvendig for, at man med succes kan lede projektteamet."

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Dansk it-direktør: Sådan kommer it-projekterne i mål
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.