Artikel top billede

Minister udskyder beslutning om logningsbekendtgørelse igen

Justitsminsteriet vil endnu engang udsætte beslutningen om, hvorvidt den udskældte logningsbekendtgørelse skal droppes, fortsætte eller strammes. Kritikere vil have en beslutning nu.

Læs også:
Nu skal du overvåges mindre

Vidste du, at du bliver registreret 274 gange om dagen

Justistsministeret har endnu engang foreslået at udsætte genovervejelsen af den stærkt udskældte logningsbekendtgørelse.

Siden den 15. september 2007 har teleselskaberne på grund af logningsbekendtgørelsen hvert år gemt milliarder og atter milliarder af oplysninger om borgere og virksomheders gøren og laden på nettet, telefoner og mail.

Disse data bliver gemt i et år af teleselskaberne. 

Alternativt brug

Data skulle kun kunne udleveres til politi og efterretningstjenester mod dommerkendelse i tilfælde at alvorlig kriminalitet i form af terror eller på samme niveau. 

Men data har siden hen fundet ny anvendelse, blandt andet hos Skat i forbindelse med jagten på skatteunddragere.

I flere omgange har politiet også fået udleveret logningsdata, længe efter at data burde være slettet, har Computerworld tidligere afdækket. 

Der kan du læse mere om her og her:

Nytteløs dataindsamling

Imidlertid mener kritikere af logningen, som føres an af telebranchen, der angiveligt har driftsudgifter på logningen for mere end 50 millioner kroner om året, at dataindsamlingen er fuldstændig nytteløs. 

"Vi er ikke bekendt med, at det bliver brugt til noget. Og de tal, der har været lagt frem fra politiets side, viser, at det er i et meget lille omfang, at der bliver spurgt, og at de eksempler, hvor de har været brugt, er meget sparsomme," siger Jakob Willer, der er direktør i telebranchens interesse-organisation, Telekommunikationsindustrien i Danmark.

"Set fra vores synspunkt er det uden nogen som helst dokumenteret effekt eller virkning," siger han.

Omvendt er politiet interesseret i at udvidde omfanget af logningsbekendtgørelsen, så data gemmes i længere tid. Det kan du læse mere om her. 

Du kan læse mere om politiets brug af logningsdataene her:

Skulle være sket

Hos Justitsministeriet fortæller kontorchef hos Sikkerheds- og Forebyggelseskontoret, Anette Arnsted, at lovforslaget er fremsat, fordi revisionen af det direktiv som bekendtgørelsen bygger på, nemlig logningsdirektivet, ikke som forventet blev fremlagt i Europa Kommissionen i 2012.

"Det skete jo ikke. Og det, som Europa Kommissionen siger nu, er, at de forventer at fremsætte et forslag til revison af logningsdirektivet i 2013, eventuelt 2014," siger Anette Arnsted.

Modstanderne kræver handling nu

Hun fortæller, at når EU ændrer et regelsæt, som vores regler bygger på, altså logningsdirektivet, så vil det med overvejende sansynlighed være nødvendigt for Danmark at tilpasse vores regler, altså logningsbekendtgørelsen, til EU's reviderede regler.

"Derfor har man i lovforslaget tilkendegivet, at man finder det hensigtsmæssigt at vente med at revidere de danske regler, til vi ved, hvilken vej EU er på vej hen," siger Anette Arnsted. 

Vil ikke vente længere

Imidlertid har hverken telebranchen, ITEK eller IT-Branchen lyst til at vente længere på EU, fremgår det af deres fælles svar på Justitsminsteriets høring om lovforslaget, der har frist i dag. 

"Vi har sympati for argumentet om, at det er dumt at ændre reglerne i flere omgange. Men det giver kun mening at vente, hvis man allerede nu træffer en principbeslutning om, at vi tilpasser de danske regler fuldt og helt til EU," siger Jakob Willer. 

Han peger på, at logningsdirektivet i resten af EU er langt mildere, og at især den omdiskuterede internetlogning er en dansk stramning. 

"Derfor bør man fjerne internetlogningen med det samme," siger han til Computerworld.  

Læs også: Dansk internetlogning under pres

Spørgsmålet om internetlognignen fik i sommers danske politikere i Folketinget op på den store klinge, hvor debat og samråd gav indtryk af et flertal uden om regeringen for afskaffelsen af netop den omdiskuterede sessionslogning.

Sker næppe i EU

Hos it-politisk forening fortæller formand Niels Ellgaard Larsen, at foreningen finder det usandsynligt, at EU skulle finde på at indføre den danske sessionslogining. 

"Vi tror ikke på, at EU kan finde på at stramme direktivet til dansk niveau. Vi mener, at vindene blæser den anden vej," siger han. 

Derfor vil foreningen gerne bevare det politiske momentum fra foråret, hvor alt pegede på en afskafffelse af sessionslogningen, og har tidligere kritiseret en EU-evaluering af logningsdirektivet. 

IT-Politisk Forening mener, at logningsbekendtgørelsen såvel som direktivet er en berænsning af borgernes ret til privatliv, og peger på, at der i en række lande har været betydelige problemer med at implementere logningsdirektivet uden at blive underkendt af forfatningsdomstole i de enkelte lande. 

Herhjemme har revisionen af logningsbekendtgørelsen været udsat adskillige gange, efter at revisonen i første omgang blev foreslået helt droppet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.