Teleselskaber udleverer "slettede" data til politiet

Danskeres logningsdata, som burde være slettet efter et års opbevaring, er i flere tilfælde blevet udleveret til politiet af danske tele- og internetselskaber.

Teleselskaberne har i en række tilfælde udleveret data fra den omstridte logningsbekendtgørelse til politiet, selvom de pågældende data burde have være slettet for længst.

Det fremgår af tal i en rapport fra Justitsministeriet til EU Kommissionen om brugen af logningsdirektivet i de enkelte medlemslande.

Logningsbekendtgørelsen betyder, at informationer om danske borgere, virksomheder og myndigheders tele-, internet- og mailtrafik siden den 15. september 2007 skal gemmes af danske tele- og internetselskaber i et år. Herefter skal de slettes. Længere må danske tele- og internetudbydere ikke gemme logningsdata om danskernes surf- og televaner.

Det slog daværende justitsminister Lene Espersen (K) i 2007 fast i et
ministersvar
på et paragraf 20-spørgsmål fra Enhedslistens retspolitiske ordfører Line Barfod.

Har to år gamle data
Alligevel har politi og efterretningsmyndigheder ifølge rapporten til EU i 37 tilfælde efterspurgt og fået udleveret mere end et år gamle data om danske borgere, virksomheder eller myndigheder, fremgår det af statistikmaterialet til EU.

I fire tilfælde efterspurgte politiet data, som var knap to år gamle. Her var det noget problem at få udleveret data, fremgår det af rapporten til EU.

Først da politiet i seks tilfælde efterspurgte data med mere end to år på bagen, gav det teleselskaberne problemer med at finde og udlevere disse data. Derfor måtte politiet nøjes med kun at få udleveret dele af data, der var mere end to år gamle.

Ingen forklaring i teleindustrien
Computerworld har spurgt telebranchens interesseorganisation Telekommunikationsindustrien i Danmark efter en forklaring, på hvordan det kan være, at politiet har fået udleveret data fra teleselskaberne, som er mere end et år gamle, og som derfor burde være slettet.

"Det har jeg ingen forklaring på," siger direktør Ib Tolstrup fra Telekommunikationsindustrien i Danmark.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
For 20 år siden blev Netcompany stiftet som modsvar til de etablerede it-leverandører: Her er de tre principper bag Netcompanys milliardsucces
Interview Siden 1999, hvor Netcompany blev etableret, har det danske it-selskab haft tre principper for at drive en succesfuld it-virksomhed. "Vi mente i al beskedenhed, at det måtte kunne gøres bedre ved at modernisere måden at bygge it-systemer på," siger Netcompanys direktør André Rogaczewski, der her udlægger den succesformel, der stort set har været den samme i de seneste 20 år.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.