Så meget bruger politiet gamle overvågnings-data

Politiet har næsten aldrig brug for at kigge i gamle overvågnings-filer. Alligevel vil politiet have lov.

Det er sjældent, at de europæiske politistyrker har brug for loggede data af ældre dato.

Det viser en fælles europæisk evaluering af EU's datalagringsdirektiv. Det direktiv som de danske overvågningsregler i logningsbekendtgørelsen tager udgangspunkt i.

Evalueringen skulle ikke have været offentliggjort, men en norsk blogger har nu lækket dokumentet på internettet.

Ifølge datalagringsdirektivet skal teleskaberne gemme data om kundernes telefon- og internetadfærd i et år, så politiet kan få adgang til oplysningerne.

Friske data er bedst
Men ifølge EU-evalueringen er 70 procent af de data, som politiet indhenter fra teleselskaberne, yngre end tre måneder.

Og 87 procent af de indhentede data er mindre end seks måneder gamle.

Det er tal, der stemmer overens med de erfaringer, som den danske telebranche har fra det danske politis data-indhentninger, oplyser Jens Ottosen-Støtt, der er næstformand i de danske teleselskabers brancheorganisation.

"Det er alt overvejende indenfor et år, der bliver efterspurgt data. Det er jo undtagelsen, at det kan være interessant at gå tilbage og se, hvem der har talt med hvem for halvandet år siden," siger han.

Han oplyser dog, at der er eksempler på, at politiet har efterspurgt data, der er mere end to år gamle.

I de tilfælde har der dog ikke været tale om data, der er blevet logget i forbindelse med logningsbekendtgørelsen, men såkaldte bogholderi-data, som teleselskaberne ifølge regnskabsloven i forvejen er forpligtede til at gemme i fem år.

Politi vil have gamle data
Men selvom EU-undersøgelsen konkluderer, at loggede data med tiden bliver mindre interessante for politiet, så giver det danske politi udtryk for, at det kan blive nødvendigt at udvide logningsbekendtgørelsens rammer, så det også bliver muligt at indhente data, der er ældre end et år.

Det fremgår af et få måneder gammelt lovforslag, der skulle forhindre en revision af logningsbekendtgørelsen.

I lovforslaget, der blev forkastet i 11. time, citeres Rigspolitiet for, at der kan "vise sig at være behov for en længere opbevaringsperiode end et år, ligesom der kan opstå behov for at registrere og opbevare flere typer af data."

EU-evalueringen bør give politikerne grund til at overveje sådanne forespørgsler fra politiet en ekstra gang, mener Peter Lauritsen, der er leder af Forum for Overvågningsstudier og lektor ved Informations- og medievidenskab på Aarhus Universitet.

"Det er jo interessant, hvis der ligger en evaluering, der viser at jo nyere data jo bedre, mens det danske politi beder om ældre data," siger Peter Lauritsen.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.